Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί – Από το 80 λεπτά το 2020, στα 1,4 ευρώ το 2025

29 Μαρτίου 2025
Έρχονται ανατιμήσεις στο ψωμί – Από το 80 λεπτά το 2020, στα 1,4 ευρώ το 2025

Είναι δεδομένο ότι η παρατεταμένη ακρίβεια έχει αναγκάσει τα ελληνικά νοικοκυριά να περικόψουν τις αγορές τους, ακόμα και σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί. Ο άρτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2023), ακρίβυνε συγκριτικά λιγότερο (2,6%) με τα άλλα αγαθά καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου κατάφεραν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Δύο χρόνια μετά, οι διαδοχικές αυξήσεις στην ενέργεια και στις τιμές των σιτηρών, καθιστούν αδύνατο οι αρτοποιοί να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα τιμολόγησης με νέες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού να βρίσκονται προ των πυλών.

Οι αρτοποιοί παλεύουν με το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε μια μάχη που δείχνει άνιση – Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πάλι οι καταναλωτές

Η μέση τιμή της φρατζόλας που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν περάσει ήδη τις πρώτες αυξήσεις στα ράφια τους. Το 2020, η τιμή της φραντζόλας βρισκόταν στα 0,80 ευρώ και μέσα σε πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατά 50%.

Από τα 1,2 ευρώ η φρατζόλα του μισού κιλού μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ

Ενεργειακό κόστος και πρώτες ύλες ανεβάζουν την τιμή στο ψωμί

Σύμφωνα με την πρόεδρο αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, οι αλευροβιομηχανίες έχουν ήδη αποστείλει αυξημένους τιμοκαταλόγους, με τις τιμές της πρώτης ύλης να έχουν αυξηθεί κατά 0,04-0,05 ευρώ το κιλό. Το μαλακό αλεύρι που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φούρνοι, από 0,35-0,37 ευρώ το κιλό πριν λίγα χρόνια, έχει φτάσει σήμερα στα 0,48-0,49 ευρώ, ενώ με τις νέες αυξήσεις αναμένεται να αγγίξει τα 0,52-0,53 ευρώ το κιλό.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί πάνω από 120%, με την τιμή της κιλοβατώρας για τα αρτοποιεία να έχει εκτιναχθεί από 0,08 ευρώ σε 0,19 ευρώ. Η πρόεδρος επισημαίνει ότι, με βάση αυτά τα δεδομένα, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει πενταπλασιαστεί.

«Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από ‘κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, στο ΕΡΤNews.

Η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε (-4,3%) το 2023.

Πτώση στην κατανάλωση και «λουκέτα» στην αγορά

Η αύξηση της τιμής του ψωμιού έχει πλήξει ήδη την κατανάλωση, η οποία έχει μειωθεί κατά περίπου 22.000 τόνους τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε (-4,3%) στα 8,1 κιλά το 2023 από περίπου 8,5 κιλά το 2022, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στα 800 έχουν φτάσει τα λουκέτα στους φούρνους της γειτονιάς από 2022 μέχρι σήμερα, με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος να λέει στον ΟΤ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιοτεχνικής αρτοποιίας συνεχίζει να είναι και το 2025 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Εκτός όμως από το αυξημένο λειτουργικό κόστος σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της βιοτεχνικής αρτοποιίας είναι και η διαδοχή. Με βάση τις εκτιμήσεις του ίδιου περίπου το 20-25% των λουκέτων στους φούρνους της γειτονιάς την τελευταία τριετία οφείλεται ακριβώς σε αυτό τον λόγο.

 

in.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Δώρο Πάσχα 2025 για εργαζόμενους & ανέργους: Πότε πληρώνεται-Τι αλλάζει

Επόμενο Άρθρο

Ολυμπία: Εγκρίθηκε η ΟΧΕ-Ξεκινούν μεγάλα έργα

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Πύργου: Αλλάζουν οι αντικειμενικές ακινήτων αλλά όχι αναδρομικά λέει το Υπουργείο
Οικονομία

Πώς και πότε μπορείτε να λάβετε επιδότηση για ανακαίνιση ακινήτων

4 Δεκεμβρίου 2025
Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα
Οικονομία

Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

4 Δεκεμβρίου 2025
“Φωτιά” οι τιμές των ελληνικών τυριών – Μισό μεροκάματο για ένα κιλό!
Οικονομία

“Φωτιά” οι τιμές των ελληνικών τυριών – Μισό μεροκάματο για ένα κιλό!

2 Δεκεμβρίου 2025
«Απλησίαστο» και το κρέας – Σενάρια για νέες αυξήσεις έως και 20% στις τιμές
Οικονομία

Χριστούγεννα με χοιρινό στα 14,9 ευρώ το κιλό – Νέες αυξήσεις στις τιμές για τα κρέατα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για 10.000 Έλληνες
Υγεία

Παχυσαρκία: Τα πασίγνωστα φάρμακα που φέρνουν επανάσταση

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αθήνα σήμερα οι ηγέτες των Βαλκανίων: Τα πρόσωπα, τα μηνύματα και η ατζέντα
Ελλάδα, Πολιτική

Mαξίμου σε συναγερμό-Κάνει τον Τσίπρα κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12
Τοπικά, Πολιτισμός

Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12

5 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση
Νέα

Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Ολυμπία: Εγκρίθηκε η ΟΧΕ-Ξεκινούν μεγάλα έργα

Ολυμπία: Εγκρίθηκε η ΟΧΕ-Ξεκινούν μεγάλα έργα

Δυτική Πελοπόννησος: Ευάλωτη σε τσουνάμι-Τι λέει έρευνα της UNESCO

Δυτική Πελοπόννησος: Ευάλωτη σε τσουνάμι-Τι λέει έρευνα της UNESCO

Χρέη Εφορίας: Από 500 ευρώ κατασχέτουν ό,τι έχεις-Τι μπορούν να σου πάρουν εκτός από σπίτι

Χρέη προς την Εφορία: Παγώνουν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις οφειλών

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος