Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Φασολάδα, η διάσημη σούπα της γιαγιάς

15 Φεβρουαρίου 2023
Φασολάδα, η διάσημη σούπα της γιαγιάς

Υλικά Συνταγής

  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού φασόλια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα σε ροδέλες
  • 2 ρίζες σέλινο ψιλοκομμένο
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Κατ’αρχάς προτιμάμε ελληνικά φασόλια, από ορεινές περιοχές, που είναι καλύτερης ποιότητας και πιο νόστιμα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι είδος φασολιού, μικρό ή μεγάλο θέλετε. Αλλά να ξέρετε πως κάθε φασόλι θέλει διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος.

Επίσης, τα φασόλια θέλουν μούσκεμα πριν το βράσουμε στη φασολάδα μας. Καλό μούσκεμα από βραδύς που λέμε. Δηλαδή παίρνουμε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα φασόλια μέσα και τη γεμίζουμε νερό, ώστε να καλύψει πλήρως τα φασόλια και να έχει 8-10 εκατοστά νερό από πάνω. Τα αφήνουμε εκεί όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, πετάμε το νερό και πλένουμε καλά τα φασόλια.

Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα και κάνουμε το λεγόμενο πρωτοβράσιμο, χωρίς αλάτι. Δηλαδή τα βράζουμε για 10-20 λεπτά και μετά πετάμε και εκείνο το νερό. Γενικά ο κανόνας στα φασόλια είναι: τα βράζουμε για λίγο σε καθαρό νερό και μετά τα μαγειρεύουμε στη φασολάδα σε άλλο νερό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η φασολάδα μας θα έχει τις γνωστές ανεπιθύμητες παρενέργειες («φούσκωμα» κλπ)

Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (δεν το καίμε!) και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα φασόλια.

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει καλά. Το μυστικό της φασολάδας, φίλοι μου, είναι το αργό μαγείρεμα – όπως πρέπει να κάνουμε πάντα αν θέλουμε καλό φαγητό.

Αυτό είναι όλο! Η παραδοσιακή φασολάδα μας, ζεστή και πεντανόστιμη, είναι έτοιμη να την φάμε με ωραίο ψωμάκι, ρέγγα, ελιές, τουρσιά ή όποια σαλάτα εποχής θέλουμε!

Καλή όρεξη!

Τι ξέρατε για τη φασολάδα;

  • Η φασολάδα λέγεται και φασουλάδα και καθιερώθηκε ως εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά.
  • Σε όλες τις εκδοχές της, η σούπα αποτελείται από μεγάλα φασόλια (γίγαντες) και διάφορα λαχανικά, αν και κάποιοι βάζουν και κρέας. Τώρα πόσοι είχαν κρέας τα παλιά τα χρόνια, μη με ρωτάτε, συνηθίζεται άλλωστε να παίρνουμε ένα παραδοσιακό πιάτο, να του αλλάζουμε τα φώτα και να το λέμε μοντέρνα κουζίνα. Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…
  • Πάντως, σε πολλές περιοχές της χώρας συνδυάζεται είτε στο μαγείρεμα είτε στο σερβίρισμα με κρέας ή καπνιστά ψάρια. Για παράδειγμα, στο Πήλιο βάζουν λουκάνικο. Εμείς την τρώμε με καπνιστή ρέγγα ή ταραμοσαλάτα. Αυτό γίνεται ώστε η φασολάδα να εμπλουτιστεί με λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες.
  • Συνήθως η φασολάδα φτιάχνεται κοκκινιστή, αν και υπάρχουν παραλλαγές για λεμονάτη φασολάδα.
  • Τα διάφορα εδώδιμα (σέλινο, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, κλπ) μπαίνουν γιατί εκτός από το άρωμα είναι καταπραϋντικά για το εντεράκι μας…
  • Η φασολάδα η κοκκινιστή ταιριάζει με σέλινο, μαϊντανό και δάφνη. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε δυόσμο, πάπρικα, μπαχάρι στις ντοματένιες φασολάδες, ξύσμα πορτοκαλιού!

Τι να προσέξετε στα φασόλια

  • Το είπαμε και πριν, αλλά να προτιμάτε τα ελληνικά φασόλια, και ειδικά από ορεινές περιοχές, που είναι καλύτερης ποιότητας και πιο νόστιμα
  • Αν αγοράσετε χύμα φασόλια, να αποφεύγετε τα κιτρινισμένα. Γενικά το κιτρίνισμα στα φασόλια δείχνει ότι είναι παλιά εσοδείας. Επίσης, να ξέρετε ότι όσο πιο παλιό είναι το φασόλι τόσο περισσότερο θέλει να το βράσεις για να μαλακώσει.
  • Μουσκεύουμε καλά τα φασόλια για ένα βράδυ. Πρωτοβράζουμε σε ένα νερό και το πετάμε. Μετά τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, αργά και βασανιστικά!
  • Δεν βάζουμε αλάτι στο πρωτοβράσιμο των φασολιών γιατί σκληραίνουν!

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συμφωνία με Μητσοτάκη για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στη μισθολογική κατηγορία «τεχνολογική εκπαίδευση»

Επόμενο Άρθρο

Λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα
Τοπικά, Πολιτισμός

Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα

5 Δεκεμβρίου 2025
Μ. Κατρίνης: Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα – ασπίδα για τον Ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου
Τοπικά

M.Κατρίνης: Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους από ψηφιακά εμπόδια

5 Δεκεμβρίου 2025
Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα
Τοπικά

Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα

5 Δεκεμβρίου 2025
Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
Τοπικά

Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο

Λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο

ΑΝΑΓΕΝΕΣIΣ: Τι συμβαίνει τελικά στην ΔΕΥΑΠ κ. Δήμαρχε τα τελευταία 10 χρόνια; Τι ξέρετε και δε το λέτε;

ΑΝΑΓΕΝΕΣIΣ: Τι συμβαίνει τελικά στην ΔΕΥΑΠ κ. Δήμαρχε τα τελευταία 10 χρόνια; Τι ξέρετε και δε το λέτε;

Δ. Πύργου: Επιστημονικό Συνέδριο στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή Παρασκευή 17/2 & Σάββατο 18/2 με θέμα «Ποιότητα ζωής με Βιωσιμότητα & Αθλητισμό»

Δ. Πύργου: Επιστημονικό Συνέδριο στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή Παρασκευή 17/2 & Σάββατο 18/2 με θέμα «Ποιότητα ζωής με Βιωσιμότητα & Αθλητισμό»

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος