Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές των ελληνικών τυριών έχουν εκτοξευθεί καταγράφοντας αυξήσεις που φτάνουν και το 120%!
Πολλοί επιλέγουν να τα βγάλουν από το τραπέζι τους σαν να είναι είδος …πολυτελείας. Και μιλάμε για τυριά όπως η φέτα, η γραβιέρα και το κασέρι, που ήταν πάντοτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας.
Οι καταναλωτές δηλώνουν ότι λόγω των ανατιμήσεων, που περιορίζουν την αγοραστική τους δύναμη, έχουν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες που βάζουν στο τραπέζι τους.
Εκτός από το γεγονός ότι βγαίνουν από τη διατροφή μας τυριά, όπως η φέτα, η γραβιέρα και το κασέρι, πλήττονται καίρια η ελληνική κτηνοτροφία και η τυροκομία.
Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει στη χώρα, όμως, οι τιμές των τυροκομικών είναι απλησίαστες καθώς οι καταναλωτές για να πάρουν ένα κιλό τυρί θα πρέπει να πληρώσουν το …μισό τους μεροκάματο ή και πάνω από αυτό!
Οι Έλληνες που απολάμβαναν τα ελληνικά τυριά τώρα στρέφονται σε άλλα ευρωπαϊκά τυριά χαμηλότερης τιμής. Για παράδειγμα σήμερα ένα κιλό λευκό τυρί κοστίζει 7 με 9 ευρώ, ενώ το 2024 ήταν στα 5 με 6,5 ευρώ.
Σύμφωνα με την αγορά, το 2026 αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τυροκομικά από 5% έως 15%. Τη διετία 2023 -2025 οι αυξήσεις στις τιμές ήταν έως και 100%.














