Η αγορά κρεάτων στην Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση τιμών, με τις προοπτικές για τις γιορτές των Χριστουγέννων να προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές. Από το μοσχάρι και το χοιρινό μέχρι το κοτόπουλο, οι τιμές ακολουθούν διαφορετικές πορείες, με την έλλειψη παραγωγής, τις διεθνείς συνθήκες και τις ασθένειες στα ζώα να επιβαρύνουν το κόστος.
Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος των Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, μιλώντας στο Νewsbomb, υπογράμμισε την ένταση της ακρίβειας: «Κοιτάξτε, αυτή η αύξηση είναι εδώ και ενάμιση χρόνο… Ναι, αύξηση υπάρχει, υπάρχει και δραματική αύξηση 35% στα τελευταία 2 χρόνια».
Οι λόγοι της αύξησης
Ο κ. Κεσίδης εξηγεί ότι οι αυξήσεις δεν είναι απλά αποτέλεσμα του πληθωρισμού, αλλά συνδέονται με δομικές αλλαγές στην παραγωγή: «Το μοσχάρι αυτή τη στιγμή κάνει ράλι… δεν υπάρχει αρκετό κρέας όσο ζητάνε οι καταναλωτές. Πριν από περίπου 4 χρόνια, οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να μειωθεί η παραγωγή βοοειδών κατά 30% μέσα στην επόμενη πενταετία για λόγους περιβαλλοντικούς, στηριζόμενοι σε μελέτες για την κλιματική αλλαγή και το μεθάνιο που εκπέμπουν τα ζώα».
Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση: «Πριν από 2-3 χρόνια είχαμε παραγωγή 100 κιλών και ζήτηση 100 κιλών. Τώρα έχουμε παραγωγή 70 κιλών και ζήτηση 90-100. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ανεβάζει αυτόματα τις τιμές».
Επιδράσεις στον καταναλωτή
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών εξηγεί ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να μετριάσει την αύξηση: «Είναι στο χέρι του καταναλωτή να σταματήσει να ψωνίζει μοσχάρι όσο ψώνιζε. Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το μειώνει σταδιακά… εκείνοι που τρώγαν δύο φορές την εβδομάδα, τώρα το περιορίζουν σε μία και συνδυάζουν με χοιρινό ή κοτόπουλο».
Η κατάσταση στα υπόλοιπα κρέατα διαφέρει: «Το χοιρινό δεν έχει ανεβεί, και οι τιμές καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρχαν τεράστιες εξαγωγές στην Κίνα, οι οποίες σταμάτησαν, οπότε τώρα υπάρχει περίσσεια κρέατος στην Ευρώπη και οι τιμές ενδεχομένως να πέσουν».
Το κοτόπουλο εμφανίζει μικρή άνοδο, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης: «Από Πέμπτη περίπου 2-5%. Το ποσοστό αυτό έχουμε αφομοιώσει εμείς από το προσωπικό μας κέρδος για να μην επιβαρύνουμε τον καταναλωτή».
Μια σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι οι ασθένειες. Ο κ. Κεσίδης αναφέρει: «Με την ευλογιά που έχει θερίσει πάνω από 500.000 πρόβατα, χάσαμε σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου. Αυτά που φύγανε ούτε το γάλα τους θα μπορούσαν να δώσουν, ούτε να γεννήσουν. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές και στην προσφορά».
Η ζήτηση των Χριστουγέννων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές ή θα σταθεροποιηθούν: «Εάν έχουμε τη ζήτηση που είδαμε πέρσι και πρόπερσι, οι τιμές θα είναι υψηλές. Αν όχι, θα έχουμε ικανοποιητικές τιμές. Είναι στο χέρι του καταναλωτή»…
Πηγή:Newsbomb.gr












