Φτιάχνουμε μαρμελάδα πορτοκάλι

Η σπιτική μαρμελάδα δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι. Αξιοποιούμε τα πορτοκάλια στην καλύτερή τους εποχή και τα κάνουμε μαρμελάδα-γλύκισμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C στον αέρα. Πλένουμε 5-6 βαζάκια με τα καπάκια τους με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στον φούρνο για 45΄ να αποστειρωθούν.

Βήμα 2

Κόβουμε όλα τα πορτοκάλια και δύο από τα λεμόνια στη μέση και κατόπιν τα στύβουμε σε ένα μπολ για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό και σάρκα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση για να αφαιρέσουμε τυχόν λευκή φλούδα και τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες ή λευκές φλούδες σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή μια μεγάλη γάζα.

Βήμα 3

Κατόπιν κόβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σε τέταρτα, αφαιρούμε μεμβράνες ή λευκή φλούδα και τα βάζουμε και αυτά στο τουλπάνι, δένοντας σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής.

Βήμα 4

Ψιλοκόβουμε τη λεπτή φλούδα των εσπεριδοειδών σε φέτες πάχους 2 χιλ. και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τουλπάνι και 2 λίτρα νερό.

Βήμα 5

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι οι φλούδες να μαλακώσουν πολύ καλά. Βγάζουμε το τουλπάνι σε μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το στύβουμε καλά πάνω από την κατσαρόλα να βγουν όλα τα υγρά.

Βήμα 6

Βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

Βήμα 7

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για 20΄-25΄ ή μέχρι να συμπυκνωθεί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα και ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Βήμα 8

Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι και αφήνουμε για 1΄. Κάνουμε μία γραμμή με το δάχτυλό μας ώστε να μείνει κενό ενδιάμεσα. Αν δεν ενωθεί, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αλλιώς σιγοβράζουμε για άλλα 10΄-15΄ και επαναλαμβάνουμε το τεστ. Προσθέτουμε τον χυμό από το τρίτο λεμόνι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη μαρμελάδα στα βαζάκια. Κλείνουμε με τα καπάκια και διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες.

Βήμα 9

Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Επόμενο Άρθρο
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.