Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Φτιάχνουμε μελομακάρονα στο σπίτι: όλα τα μυστικά για το καλύτερο αποτέλεσμα

16 Δεκεμβρίου 2023
Φτιάχνουμε μελομακάρονα στο σπίτι: όλα τα μυστικά για το καλύτερο αποτέλεσμα

Τα μελομακάρονα έχουν αυτό το διάστημα την τιμητική τους. Και μπορεί ήδη να έχετε δοκιμάσει από διάφορα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο αν δεν έχετε φτιάξει ακόμη στο σπίτι, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα καθώς μετράμε επικίνδυνα αντίστροφα για τα Χριστούγεννα!

Προτού σας δώσουμε συνταγές, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα μυστικά της επιτυχίας τους.

Τα καλύτερα υλικά

Μια φορά τον χρόνο φτιάχνουμε μελομακάρονα, οπότε τους αξίζουν τα καλύτερα! Μπορεί τα υλικά που χρειαζόμαστε να έχουν φτάσει στον… Θεό, αλλά τι να κάνουμε! Λόγω των εορταστικών ημερών θα πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να βάλουμε το καλό το ελαιόλαδο, ένα καλό μέλι και προσεγμένα καρύδια. Αν αυτά τα υλικά τα έχετε προμηθευτεί και από παραγωγούς που γνωρίζετε, τότε σίγουρα η ποιότητα των γλυκών σας ανεβαίνει ακόμη περισσότερο!

Καλό ζύγισμα

Μπορεί η συνταγή της γιαγιάς να γράφει «με το μάτι» ή «αλεύρι όσο πάρει» αλλά μην επαφίεστε σε αυτό, όσο τέλεια και αν έφτιαχνε τα μελομακάρονα η γιαγιά σας! Κάθε συνταγή που ακολουθείτε έχει συγκεκριμένα υλικά, μετρημένα. Το έχουμε ξαναπεί- το γνωρίζετε και εσείς καλά- τα γλυκά θέλουν σωστό ζύγισμα υλικών. Οπότε, αν δεν έχετε ζυγαριά, ήρθε η ώρα να την εντάξετε στα gadget της κουζίνας σας!

Το κοσκίνισμα

Για να έχετε τη σωστή υφή στα μελομακάρονά σας, χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του) καλής ποιότητας, όπως προείπαμε και ιδανικά κοσκινισμένο. Δεν θα σας πάρει πολλή ώρα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Αλεύρι ή σιμιγδάλι;

Εξαρτάται τη συνταγή. Αν αυτή που ακολουθείτε δεν έχει καθόλου σιμιγδάλι, τότε να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για σιρόπιασμα.

Καλό χτύπημα στο ελαιόλαδο

Στην παλιά συνταγή της γιαγιάς μου που -όταν το μίξερ δεν υπήρχε ακόμη- έγραφε να χτυπηθεί το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη με το σύρμα για 40 λεπτά! Τώρα έχουμε μίξερ που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ωστόσο, ένα 20λεπτάκι καλό χτύπημα το χρειάζεται! Προσοχή όμως! Μόνο λάδι και ζάχαρη, προτού βάλετε το αλεύρι! Έτσι θα γίνουν πιο τραγανά και αφράτα και θα ρουφήξουν και καλύτερα το σιρόπι στη συνέχεια!

Και λίγο σπορέλαιο

Στις παλιότερες συνταγές έγραφαν μόνο ελαιόλαδο, ωστόσο είναι καλό να το σπάσετε με λίγο σπορέλαιο. Το -καλό- ελαιόλαδο δίνει άρωμα αλλά το σπορέλαιο τα κάνει πιο αφράτα, οπότε θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και στην υφή.

Όχι πολύ ανακάτεμα

Αφού βάλετε το αλεύρι, η ζύμη δεν θέλει πολύ ανακάτεμα. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί σεφ προτείνουν να μη χρησιμοποιήσετε καν μίξερ. Το πολύ ανακάτεμα ή το πολύ ζύμωμα θα κάνει τα μελομακάρονά μας σκληρά καθώς η ζύμη θα «ξερνάει» το λάδι που της χρειάζεται ώστε να ψηθεί σωστά και να έχουμε ένα αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα.

Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί»

Αν έχετε χρόνο και δεν έχετε βάλει την παρασκευή των μελομακάρονων εμβόλιμη ανάμεσα σε διάφορα tasks της ημέρας, είναι καλό να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, έστω και για ένα τέταρτο. Θα έχετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα έτσι.

Το μέλωμα

Έχετε ακούσει πολλές εκδοχές για το πότε πρέπει να μελώσετε τα μελομακάρονα. Άλλωστε θυμάστε ότι η γιαγιά σας ή η γιαγιά της κολλητής σας έφτιαχνε μελομακάρονα από τις αρχές του Δεκέμβρη τουλάχιστον και κάποια δεν τα μέλωνε καν!
Ποιο είναι το σωστό; Κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι; Η απάντηση δεν είναι μια. Το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα και το σιρόπι δεν πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία. Είτε κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι (αν έχετε έτοιμα τα μελομακάρονα και τα σιροπιάζετε σταδιακά, όπως έκανε η γιαγιά σας) είτε ζεστά μελομακάρονα-κρύο σιρόπι.

Δείτε παρακάτω και κάποιες συνταγές μας:

Κλασικά μελομακάρονα

Μελομακάρονα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μελοµακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Προηγούμενο Άρθρο

Τοπικό Ποδόσφαιρο: Τα αποτελέσματα του Σαββάτου – Το πρόγραμμα της Κυριακής

Επόμενο Άρθρο

Το ανέκδοτο της ημέρας

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Ηλεία: Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο στο ύψος του Πύργου και των Λεχαινών
Τοπικά

Πατρών-Πύργου: Έκλεισαν τον κόμβο στον Πύργο και πάλι οι αγρότες Ηλείας

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον πάτο της Ευρώπης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αρνητικοί οι οικονομικοί δείκτες
Τοπικά

Η Δ.Ελλάδα στο επίκεντρο: Ο χάρτης των έργων που αλλάζουν Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ηλεία έως το 2027

5 Δεκεμβρίου 2025
Τοπικά

Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: Το ωράριο καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

5 Δεκεμβρίου 2025
Η νέα Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία –Μετά από εκατοντάδες νεκρούς, ένας δρόμος με ασφάλεια
Τοπικά

Η νέα Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία –Μετά από εκατοντάδες νεκρούς, ένας δρόμος με ασφάλεια

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας

Το ανέκδοτο της ημέρας

Elite League: Εντός έδρας ήττα για τον Κόροιβο – Όλη η εικόνα της 13ης μέρας και η συνέχεια (20/12 και 23/12)

Elite League: Εντός έδρας ήττα για τον Κόροιβο – Όλη η εικόνα της 13ης μέρας και η συνέχεια (20/12 και 23/12)

Πως θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικα …xωριά από xαρτόνι

Πως θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικα ...xωριά από xαρτόνι

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος