Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί

4 Δεκεμβρίου 2022
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί

Εάν μια τροφή σας προκαλεί φούσκωμα, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν φταίει φυσικά η τροφή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει μια ανισορροπία κάπου στο πεπτικό σύστημα που ευθύνεται για το φούσκωμα, ως σύμπτωμα μετά από την κατανάλωση της τροφής.

Μετά από ένα γεύμα το φούσκωμα επέρχεται σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση μιας από αυτές τις τροφές. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρξει καθυστερημένη ανταπόκριση, με το φούσκωμα να γίνεται αντιληπτό έως και 4 ώρες μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού.

Γιατί αισθάνεστε φούσκωμα όταν τρώτε ψωμί

Αν και υπάρχουν διάφορες τροφές που το προκαλούν, το φούσκωμα συγκεκριμένα μετά την κατανάλωση ψωμιού είναι πολύ σύνηθες.

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και όχι μόνο.

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον με ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, πεπτικών ενζύμων και σωματιδίων τροφής, που ταξιδεύουν μέσα από αυτό σε καθημερινή βάση. Ένας συνηθισμένος λόγος για το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού, ή άλλων τροφών που περιέχουν σιτάρι, είναι η ανισορροπία σε ένα από αυτά τα σημεία.

Σε ένα έντερο, που λειτουργεί καλά και δεν υπάρχουν συμπτώματα φουσκώματος, οι πεπτικές διεργασίες ισορροπούν.

Για να το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να χωρίσουμε το πεπτικό σύστημα σε 3 κύρια τμήματα, το καθένα με έναν μοναδικό ρόλο:

Πρώτο τμήμα: Στόμα και στομάχι
Μηχανική διάσπαση της τροφής σε μικρά σωματίδια και έναρξη των διεργασιών πέψης

Δεύτερο τμήμα: Λεπτό έντερο
Απορρόφηση των συστατικών της τροφής

Τρίτο τμήμα: Παχύ έντερο
Ζύμωση και επαναρρόφηση νερού

Αν και θέλουμε να υπάρχει ζύμωση, αυτή πρέπει να γίνεται στο σωστό μέρος του πεπτικού σωλήνα και στη σωστή ισορροπία, για να μη νιώθουμε δυσφορία.

Γιατί συγκεκριμένα συστατικά του ψωμιού, όπως το σιτάρι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα

Το σιτάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τύπο υδατανθράκων, γνωστό ως φρουκτάνη. Οι φρουκτάνες, σε ένα εκτός ισορροπίας πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Η ανισορροπία που περιγράφεται παραπάνω σημαίνει ότι είτε παράγονται πάρα πολλά αέρια από τη διάσπαση των φρουκτανών, είτε αυτές δεν διασπώνται επαρκώς. Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβεί σε δύο τμήματα του εντέρου:

-λεπτό έντερο
-παχύ έντερο

Αυτή η απορυθμισμένη διεργασία στο έντερο μπορεί να αναγνωριστεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα:

-εάν το φούσκωμα συμβαίνει εντός 1 ώρας από το φαγητό, τότε το πρόβλημα μάλλον είναι στο λεπτό έντερο
-εάν το φούσκωμα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα μάλλον είναι στο παχύ έντερο

Ο κύριος λόγος για το φούσκωμα που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ψωμιού ή σιταριού, μπορεί να είναι μία από αυτές τις ανισορροπίες. Καθώς πρόκειται για βακτηριακή ανισορροπία, παρατηρούμε συνήθως μια αύξηση των βακτηρίων που αγαπούν να χωνεύουν το σιτάρι, ιδιαίτερα τις φρουκτάνες.

Εάν έχουμε πάρα πολλά από τα βακτήρια που τους αρέσει να καταναλώνουν σιτάρι, τότε παράγονται υψηλά επίπεδα αερίου κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και καταλήγουμε να φουσκώνουμε.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Εάν η μόνη επιλογή σας είναι να αφαιρέσετε πλήρως το ψωμί από τη διατροφή σας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές:

-Δοκιμάστε ψωμί χωρίς σιτάρι, όπως από ρύζι ή κινόα.
-Αντί να φτιάξετε μια πίτα από αλεύρι σίτου, δοκιμάστε να χτυπήσετε 2 αυγά και να φτιάξετε μια ομελέτα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση για περιτυλίγματα.
-Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε μια γλυκοπατάτα σε φέτες μήκους 1 cm που μοιάζουν με ένα κομμάτι ψωμί.

Μπορεί να ψηθεί σε τοστιέρα ή στη σχάρα και να γίνει μια εκπληκτικά καλή εναλλακτική λύση για ψωμί.

Πηγές: niddk.nih.gov / health.harvard.edu / healthline.com / ibsguthealthclinic.co.uk.

Προηγούμενο Άρθρο

Γαλλία – Πολωνία 3-1: Στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022 με ηγέτη Εμπαπέ

Επόμενο Άρθρο

Σασμός – επόμενα επεισόδια: Ένοχα μυστικά, πικρές αλήθειες και μία μεγάλη απειλή

Σχετικά Άρθρα

Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο
Υγεία

Άνοια: «Αόρατοι» ασθενείς οι φροντιστές που εξίσου χρειάζονται στήριξη

4 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Πύργου: Ενημερωτική Εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού
Υγεία

Καρκίνος μαστού: Γιατί είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες

3 Δεκεμβρίου 2025
Βιασμός 12χρονης: Σοβαρή καταγγελία για καναλάρχη στη λίστα των παιδοβιαστών
Υγεία

Αυτοτραυματισμοί νέων: Μία σκληρή πραγματικότητα που οι γονείς αγνοούν

2 Δεκεμβρίου 2025
Η PrEP ήρθε στην Ελλάδα και έφερε ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς HIV
Υγεία

HIV- Ελλάδα: 526 οι νέες διαγνώσεις σε μια χρονιά

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Ηλεία: Χαρίζονται επιδοτήσεις από το 2007 σε πυρόπληκτους αγρότες & επιχειρήσεις
Οικονομία, Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα ποσά πληρωμών των αγροτών μέχρι τέλος του χρόνου-Όλο το σχέδιο

5 Δεκεμβρίου 2025
Πιερρακάκης: Τέλος στην αδράνεια των κληροδοτημάτων με το νέο πλαίσιο για την κοινωφελή περιουσία
Ελλάδα

Πιερρακάκης: Τέλος στην αδράνεια των κληροδοτημάτων με το νέο πλαίσιο για την κοινωφελή περιουσία

5 Δεκεμβρίου 2025
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»
Τοπικά, Ελλάδα

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»

5 Δεκεμβρίου 2025
Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Σασμός – επόμενα επεισόδια: Ένοχα μυστικά, πικρές αλήθειες και μία μεγάλη απειλή

Σασμός – επόμενα επεισόδια: Ένοχα μυστικά, πικρές αλήθειες και μία μεγάλη απειλή

Νίκη Κοκκαλιάρη: Η πανδημία έσπρωξε κάτω από το χαλί τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ.

Νίκη Κοκκαλιάρη: Η πανδημία έσπρωξε κάτω από το χαλί τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ.

Ακρίβεια: «Χτύπησε» και τα σουβλατζίδικα – Κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Ακρίβεια: «Χτύπησε» και τα σουβλατζίδικα – Κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος