Την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου 2014 διεξήχθη η 3η Διημερίδα Πληροφορικής Της Δυτικής Ελλάδος η οποία οργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας, Δρ. Σ. Παπαδάκη και Αχαΐας & Ηλείας, Δρ. Θεόδωρο Μπίρμπα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Εστία Επιστημών Πάτρας, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας, την ΠΕΚΑΠ Αχαΐας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Μηχανικών για την Παιδεία Αιτ/νίας.
Οι στόχοι της διημερίδας δηλαδή, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών της πληροφορικής για τα προβλήματα της διδασκαλίας στην Πληροφορική, η παρουσίαση καλών πρακτικών από τη διδακτική πράξη, η παρουσίαση των νέων εξελίξεων στην Επιστήμη των Υπολογιστών και την Τεχνολογία της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ξεπέρασαν το αναμενόμενο μέσα από:
α) Τρία (3) Βιωματικά Εργαστήρια – αξιοποίησης της Διαδραστικής Έκθεσης της Εστίας Επιστημών Πάτρας στη διδασκαλία της Πληροφορικής.
β) Είκοσι έξι (26) Παρουσιάσεις σε καλές πρακτικές ? σενάρια διδασκαλίας της Πληροφορικής από τη διδακτική πράξη στο Ελληνικό Σχολείο.
β) Δώδεκα (12) Διαλέξεις από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές (από Ελλάδα & Ευρώπη), και Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής.
ε) Δύο (2) Στρογγυλά τραπέζια για τεχνικά θέματα των ΣΕΠΕΗΥ και για τα νέα μαθήματα Πληροφορικής σε ΓΕΛ & ΕΠΑΛ.
Στη Διημερίδα συμμετείχαν 240 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής από την Δυτική Ελλάδα, Σχολικοί Σύμβουλοι αλλά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων. Επίσης περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν τις εργασίες της διημερίδας σε πραγματικό χρόνο από τη μετάδοση της από το Διαδίκτυο.
Στη Διημερίδα έγιναν τηλεδιασκέψεις με ομιλητές από Γαλλία (Thierry Vieville, Research Director, INRIA, France) και από άλλες πόλεις της Ελλάδας (Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής).
Όλο το υλικό (παρουσιάσεις, video, φωτογραφίες) είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της: http://didactics.plhnet.gr/
Τη διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Προϊσταμένη Παιδαγωγικής & Επιστημονικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, κ. Χριστοπούλου Σοφία, και η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Πιερρή Ευγενία.
Εισηγήθηκαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές οι κ.κ. καθηγητές :
Ν. Αβούρης (Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Παν/μιου Πατρών & Αναπληρωτής Πρύτανη Παν/μιου Πατρών για Έρευνα και Ανάπτυξη), Δ. Βαβουγυιός (Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Εστίας Επιστημών) , Χ. Ζαγούρας, (Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών, Παν/μιου Πατρών & Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαιδευσης και Πιστοποίησης, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. ) , B. Κόμης,(Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), Παν/μιου Πατρών) , Κ. Μπερμπερίδης, (Καθηγητής & Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΤΜΗΥ&Π), Παν/μιου Πατρών ) , Χ. Παναγιωτακόπουλος, (Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Γενικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών), Μ.Παρασκευάς (Επικ. Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. TEI Δυτικής Ελλάδας & Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»), Σ. Πνευματικός (Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών, Παν/μιου Πατρών & Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Εστίας Επιστημών Πάτρας)
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών εκφράστηκε μέσα από την συνεχή παρακολούθηση των εισηγήσεων και τις δύο ημέρες, τον προβληματισμό τους, την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα θέματα των εισηγήσεων.
Τα σχολεία μας μπορούν να διαμορφώνουν μαθητές που θέτουν στόχους, πειραματίζονται, χαίρονται τη γνώση, αγαπούν τη μάθηση, δημιουργούν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται, καλλιεργούν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, αναρωτιούνται και αγκαλιάζουν την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης.