N.Bέρρας
Έχει ξεκινήσει σταδιακά η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην Ηλεία αλλά τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Σύμφωνα με παραγωγούς, η παραγωγή λαδιού έχει πέσει στο 50% σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό φέρνει πολλά προβλήματα.
Οι κλιματικές συνθήκες και οι ασθένειες όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέϊλ που τινάζουν στον αέρα εισοδήματα καλλιεργητών και φυσικά την τελική τιμή που θα πληρώσει ο πελάτης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς Ηλείας, το φετινό ελαιόλαδο θα είναι στους 22χιλ τόνους και με τιμή στα 4–4,50 €/κιλό.
Όλα θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από τώρα και μέχρι τον χειμώνα καθώς αν γίνουν ζημιές οι τιμές φυσικά θα ανέβουν. Πρόβλημα αποτελεί η διεθνή αγορά, αφού η μεγάλη δύναμη που είναι η Ισπανία καθορίζει και αυτή τις τιμές πολλές φορές ενώ στην Ηλεία υπάρχει και πρόβλημα με την εύρεση εργατών ώστε να γίνει η συγκομιδή.


















