“Οι Σύλλογοι του 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Πύργου σας προσκαλούν την Τρίτη 30/12/2025 στις 18.00 μ.μ. στο χώρο του σχολείου μας για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη των σχολείων μας στο δίκτυο ΔΗΜ.Ω.Σ. (ΔΗΜΟΣΙΑ ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ). Θα συμμετέχουν γονείς, μαθητές, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ηλείας και δημοτικές παρατάξεις. Η παρουσία σας κρίνεται απολύτως απαραίτητη ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για το τι ακριβώς σημαίνει Ωνάσειο σχολείο, για την απόφαση ένταξης μας σε αυτό το Δίκτυο και να λυθούν απορίες σχετικά με την έλλειψη διαλόγου που, κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να έχει προηγηθεί”.
Οι σύλλογοι διδασκόντων 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕ.Λ Πύργου Ηλείας
ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – 2ου ΓΕ.Λ. ΠΥΡΓΟΥ
Με βαθιά ανησυχία και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως στις 24/12/2025 από δελτίο τύπου του Δήμου μας και δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ για την μετατροπή του Σχολείου μας σε Ωνάσεια. Μια απόφαση που υλοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και χωρίς ουσιαστική έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση των εκπαιδευτικών , των γονέων, των μαθητών και της τοπικής σχολικής κοινότητας.
Ενημερώνουμε ότι η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση συνεπάγεται τα εξής:
1. Εξοντωτική, διαρκής διαδικασία εξετάσεων για τους μαθητές, εξουθένωσή τους με Ομίλους και Σύνολα με πολλές ώρες υποχρεωτικής παραμονής στο Σχολείο (10 ώρες εβδομαδιαίως), συμμετοχή σε θερινά τμήματα.
2. Το 40% – 60% των μαθητών που θα επιλεγούν με εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων, θα είναι μαθητές από το πολεοδομικό συγκρότημα του Πύργου και το 40% από όλο το νομό.
3. Απώλεια της φυσιογνωμίας των δύο Σχολείων και του συμπεριληπτικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
4. Δημιουργία εκπαιδευτικών ανισοτήτων και κατηγοριοποίηση σχολείων – υποβάθμιση όμορων σχολείων.
5. Βίαιη αλλαγή εργασιακού καθεστώτος των Σχολείων , απώλεια 50 οργανικών θέσεων, εργασιακή ανασφάλεια και ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού των εκπαιδευτικών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
– Άμεση ανάκληση της απόφασης
– Δημόσια διαβούλευση με τους γονείς , εκπαιδευτικούς ,μαθητές και ευρύτερη τοπική κοινωνία και ενημέρωση για το σκεπτικό της απόφασης από το Δήμαρχο Πύργου.
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ότι δεν είμαστε αρνητικοί στην καινοτομία , είμαστε όμως αρνητικοί κατηγορηματικά σε κινήσεις εν αγνοία μας, εν κρυπτώ και παραβύστω.
ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – 2ου ΓΕ.Λ ΠΥΡΓΟΥ
Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Μαθητικού Συμβουλίου 2ου ΓΕ.Λ. Πύργου
Με αγανάκτηση και έκπληξη πληροφορηθήκαμε αυτές τις γιορτινές μέρες για την απόφαση της επικείμενης μετατροπής του σχολικού μας συγκροτήματος σε Πρότυπο Ωνάσειο. Μια απόφαση που πάρθηκε μυστικά χωρίς καμία συζήτηση ή διαβούλευση με τους συλλόγους των διδασκόντων και τα μαθητικά συμβούλια των δύο σχολείων μας, τους γονείς και την τοπική κοινωνία.
Η αιφνίδια απόφαση προβλέπει την άμεση μεταβολή του καθεστώτος των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά (2026-27) και την σύνδεση των 2 σχολείων, γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ομαλή λειτουργία τους.
Το πρόγραμμα σπουδών των ΔΗΜ.Ω.Σ. ορίζει ακόμη την υποχρεωτική παρουσία των μαθητών σε 10 διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών ομίλων και συνόλων που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στο περιεχόμενο των μαθημάτων, κάτι που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Επίσης, η διεξαγωγή εξετάσεων για την είσοδο στα ΔΗΜ.Ω.Σ. (οι οποίες δίνουν μόνο το 40% των θέσεων στα παιδιά του δήμου) δημιουργεί φόβο για την δημιουργία εκπαιδευτικών ανισοτήτων και ελιτίστικου χαρακτήρα στη φοίτηση των μαθητών.
Τέλος, η απόφαση οδηγεί σε άρση των οργανικών θέσεων των καθηγητών μας χωρίς καμία ουσιαστική εξασφάλιση για την αποκατάστασή τους.
Απαιτούμε:
- Την κατανόηση στις υπερβολικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν οι
Έλληνες μαθητές.
- Την εξασφάλιση των θέσεων των καθηγητών μας.
- Άρση της απόφασης για την μετατροπή του Συγκροτήματος σε Ωνάσειο.
Προτείνουμε ως εναλλακτική λύση την ίδρυση ενός σχολείου του δικτύου ΔΗΜ.Ω.Σ. σε καινούριο σχολικό συγκρότημα εντός του Δήμου χωρίς να μεταβληθεί και να υποβαθμιστεί η λειτουργία κανενός σχολείου και την παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στο πλαίσιο των ομίλων που θα απαλλάξουν τους μαθητές και τους γονείς από το βάρος της παραεκπαίδευσης.
Στηρίζουμε τον σύλλογο των καθηγητών και καλούμε τις τοπικές αρχές και όλους τους αρμόδιους σε συζήτηση για το μέλλον του σχολείου μας.
Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Γ.Ε.Λ. Πύργου












