45′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Μερίδες: για 1 μέτριο πυρέξ
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για την καρυδόπιτα με βούρτυρο και αυγά, χωρίς αλεύρι, η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, στην αρχή έναν έναν και στη συνέχεια ανά δύο, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ίσως το μείγμα κόψει, αλλά θα σφίξει στη συνέχεια, μόλις προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ.
- Σε άλλο, καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα, προσεκτικά γιατί θα αφρίσει.
- Ρίχνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μεγάλες, απαλές κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα σόδας και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα της καρυδόψιχας και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή και στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.
Σιρόπι (το ετοιμάζουμε μόλις γίνει χλιαρό το γλυκό)
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε την καρυδόπιτα αργά, ρίχνοντας το καυτό σιρόπι με κουτάλα της σούπας.
- Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.
gastronomos.gr












