45′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35′
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το κέικ
Για τα καραμελωμένα μήλα
Για την τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου
Διαδικασία
Κέικ
- Για το κέικ μπαχαρικών με γέμιση από καραμελωμένα μήλα και τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου, σε ένα μπολ κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε πολύ αργή και λεπτή ροή, συνεχίζοντας ασταμάτητα το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Καραμελωμένα μήλα
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, σείοντας το σκεύος απαλά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια σκούρα ξανθή καραμέλα.
- Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε έντονα για να καλυφθούν με την καραμέλα.
- Συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να απλωθεί ομοιόμορφα.
Τραγανή επικάλυψη
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν χοντρά βρεγμένα ψίχουλα.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 20 εκ.
- Αδειάζουμε εκεί το μισό μείγμα του κέικ, ισιώνοντας την επιφάνεια.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω του τα καραμελωμένα μήλα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ, που επίσης ισιώνουμε με σπάτουλα.
- Στρώνουμε πάνω του το τραγανό μείγμα της επικάλυψης και ψήνουμε το κέικ για 55-60 λεπτά. Αν η επικάλυψη ροδίσει έντονα από την αρχή, καλύπτουμε το σκεύος χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τα αποσπώμενα τοιχώματα και σερβίρουμε.
gastronomos.gr












