20′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για το κέικ
Για τη βουτυρόκρεμα
Διαδικασία
- Για το κέικ με λικέρ καφέ και σοκολάτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τρεις βαθιές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα λιωμένα υλικά και χτυπάμε για να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και, αμέσως μετά, το γιαούρτι, συνεχίζοντας το χτύπημα, και στο τέλος ρίχνουμε το ζεστό νερό, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη του κέικ.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις τρεις φόρμες και ψήνουμε για 20 λεπτά, έως ότου φουσκώσουν.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στις φόρμες.
Βουτυρόκρεμα
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, με το φτερό, μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, κουταλιά κουταλιά, χτυπώντας καλά κάθε φορά.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφριά και αφράτη κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε ένα παντεσπάνι σε πιατέλα ή stand και απλώνουμε στην επιφάνειά του μια καλή δόση από τη βουτυρόκρεμα, έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκ. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο παντεσπάνια. Τελειώνουμε καλύπτοντας τα πλαϊνά με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα.
- Τρίβουμε άφθονη μαύρη σοκολάτα από πάνω και σερβίρουμε.
ygeiamou.gr












