45′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Κομμάτια: 20
Για τη ζύμη
Για τον κιμά
Διαδικασία
Ζύμη:
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας με το χέρι μας κυκλικά, από το κέντρο προς τα τοιχώματα, ώστε να απορροφηθεί από το αλεύρι και να φτιάξουμε έναν χυλό.
- Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή και συνεκτική.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη, σε σχετικά ζεστό μέρος.
Κιμάς:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Kaytaz:
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε ένα μέτριο μπαστούνι και το κόβουμε σε περίπου 20 ισόπαχες φέτες.
- Ανοίγουμε μία μία τις φέτες με τον πλάστη, σε οβάλ φύλλο πάχους περίπου 4-5 χιλιοστών.
- Παίρνουμε ένα ανοιγμένο ζυμαράκι και το βουτάμε στιγμιαία στο λιωμένο βούτυρο.
- Το ακουμπάμε σε μια λαδωμένη λαμαρίνα και φέρνουμε τις άκρες του προς το κέντρο, φτιάχνοντας ένα φακελάκι, σχεδόν τετράγωνο.
- Ετοιμάζουμε όλα τα ζυμαράκια με τον ίδιο τρόπο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Παίρνουμε περίπου 1 κουτ. σούπας από το μείγμα του κιμά και την τοποθετούμε στο κέντρο κάθε ζυμαριού, πιέζοντας ταυτόχρονα το ζυμαράκι, ώστε να γίνει μια λακκούβα στο κέντρο, εκεί που ακουμπήσαμε τον κιμά.
- Το ζητούμενο είναι τα ζουμάκια του κιμά να μείνουν μέσα στη λακκούβα της ζύμης, να μη χυθούν έξω.
- Ψήνουμε τα kaytaz για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η ζύμη.
- Ξεφουρνίζουμε τα kaytaz και τα σερβίρουμε με φυλλαράκια από φρέσκο μαϊντανό.
gastronomos.gr












