Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Λάδι: Ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως «βλέπει» μείωση 50% στο ιλιγγιώδες ράλι – Πόσο θα το αγοράζουμε στην Ελλάδα

18 Νοεμβρίου 2024
Λάδι: Ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως «βλέπει» μείωση 50% στο ιλιγγιώδες ράλι – Πόσο θα το αγοράζουμε στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις για πολύ υψηλότερη παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2024-2025 ενισχύουν την αισιοδοξία ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο θα αποκλιμακωθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους,  ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ανέλθει σε 175 χιλ. τόνους.

Σε αυτό   το πλαίσιο, η ισπανική Deoleo είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό τους κατά τους επόμενους μήνες..

Η παρατεταμένη περίοδος ακραίων καιρικών φαινομένων και ξηρασίας στη νότια Ευρώπη που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή επηρέασε σοβαρά τις συγκομιδές ελιάς τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το ιλιγγιώδες ράλι τιμών που σόκαρε τόσο τους βετεράνους του κλάδου όσο και τους καταναλωτές.

Ωστόσο, οι τιμές έχουν έκτοτε αρχίσει να υποχωρούν, καθώς οι εκτιμήσεις του κλάδου δείχνουν μια πολύ καλύτερη συγκομιδή την περίοδο 2024-2025, ιδίως σε βασικές παραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία.

Η έλλειψη ελαιολάδου, μιας υπερτροφής που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, ώθησε τον κλάδο σε κατάσταση κρίσης, ενίσχυσε τους φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια και προκάλεσε ακόμη και έξαρση του εγκλήματος στα ισπανικά σούπερ μάρκετ.

«Αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, δεν θα ήταν απολύτως ακριβές να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Μιγκέλ Ανχελ Γκουζμάν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo.

«Διανύουμε ακόμη μια φάση έντασης στις τιμές του ελαιολάδου, ιδίως στα ελαιόλαδα υψηλότερης ποιότητας, όπως το έξτρα παρθένο», δήλωσε ο Γκουζμάν, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη κάποια αβεβαιότητα στην αγορά ενόψει της συγκομιδής των ελιών για την περίοδο 2024-2025.

«Ωστόσο, οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η ομαλότητα αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά καθώς η νέα συγκομιδή προχωρά και η προσφορά αυξάνεται», δήλωσε ο Γκουζμάν.

Σταδιακή εξομάλυνση

Η Deoleo, η κατασκευάστρια εταιρεία οικιακών εμπορικών σημάτων ελαιολάδου, όπως τα Bertolli και Carbonell, περιέγραψε την καλοκαιρινή περίοδο που διανύσαμε ως «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου»  και κάλεσε για μια «βαθιά μεταμόρφωση» του κλάδου.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 6 ευρώ (6,33 δολάρια) ανά κιλό στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Expana, μια εταιρεία πληροφοριών αγοράς με επίκεντρο τη γεωργία και τα τρόφιμα. Αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 19% σε μηνιαία βάση και σχεδόν 35% από το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ τον Ιανουάριο.

Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, γεγονός που την καθιστά παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές.

«Η χαλάρωση των τιμών προέλευσης αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες συγκομιδής θα παραμείνουν σταθερές τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γκουζμάν.

«Οι ενδείξεις είναι ότι αν όλα εξελιχθούν κανονικά, ειδικά αν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, θα μπορούσαμε να δούμε μια πτωτική τάση στις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Deoleo, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να πέσουν περίπου στα 5 ευρώ ανά λίτρο, μια απότομη πτώση από τα υψηλά επίπεδα των 9 έως 10 ευρώ, που είχαν γίνει ο κανόνας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ φέτος.

Η εικόνα στις αγορές της Ευρώπης

Σε επίπεδο Ε.Ε. η παραγωγή εκτιμάται σε 1,95 εκατ. τόνους και θα είναι αυξημένη κατά 27,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ανέλθει σε 1,53 εκατ. τόνους.

Φέτος, η παραγωγή έχει ανακάμψει πλήρως, αλλά μόνο στην Ισπανία -η οποία είναι η βασική ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο, την Ιταλία αλλά και στις βόρειο – αφρικανικές χώρες, με συνέπεια την πτώση των διεθνών τιμών του ελαιόλαδου.

Αντίστοιχη μείωση της χονδρικής τιμής του ελαιόλαδου έχουμε και στην Ισπανία (-10% σε ετήσια βάση), ενώ στην Ιταλία η νέα σεζόν παραγωγής ξεκίνησε με αυξημένη χονδρική τιμή (+5% σε ετήσια βάση). Η αύξηση της τιμής στην Ιταλία αποδίδεται στη μειωμένη περσινή παραγωγή ιταλικού λαδιού, αλλά φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τις τιμές στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς τόσο στη χώρα μας όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. η παραγωγή θα είναι αυξημένη. Στην Πορτογαλία, η παραγωγή αναμένεται οριακά υψηλότερη από πέρυσι (+8,8%) και μόνο στην Ιταλία αναμένεται μειωμένη κατά περίπου 32%.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις τιμές στο ελαιόλαδο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι στους ανανεωμένους κωδικούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, βλέπουμε ότι «στους κωδικούς, κάποιοι από αυτούς είναι κωδικοί ελαιολάδου, που σημαίνει ότι πραγματικά έχει αρχίσει και εμφανίζεται και στα ράφια η μείωση και σταδιακά θα είναι όλο και πιο έντονη αυτή η εικόνα, δεδομένου ότι η φετινή σοδειά έχει ξεκινήσει αλλά η τυποποίηση του ελαιόλαδου θα έρθει -σταδιακά- τους επόμενους μήνες.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Σιγά-σιγά οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Περιμένουμε μία ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση. Φέτος πάμε καλύτερα. Άρα, αυτό που θα υπάρχει θα έχει αντανάκλαση και στις τιμές».

Οι πρώτοι τόνοι αγουρέλαιο διατέθηκαν στη Λακωνία έναντι 10,20 ευρώ το λίτρο, στη Μεσσηνία πουλήθηκε στην τιμή των 6,90 ευρώ το λίτρο, η Κρήτη πούλησε από 6,70 ευρώ μέχρι 6,80 ευρώ το λίτρο και στη Λακωνία ο παραγωγός πουλάει σε τιμή από 7 ευρώ μέχρι 7,50 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές αυτές είναι 10% – 15% χαμηλότερες από  τις περσινές.

Η διαμόρφωση των τιμών χονδρικής σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, θα οδηγήσει σε τιμές της τάξεως των 10 ευρώ/λίτρο στο ράφι των σούπερ μάρκετ, δηλαδή σε μία μείωση κοντά στο 20% -25% σε σχέση με πέρσι.

 

www.newmoney.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν στους Ουκρανούς να επιτεθούν στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Επόμενο Άρθρο

Αντώνης Σαμαράς: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου – Ποιοι είναι οι συνομιλητές του και ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Σχετικά Άρθρα

Διον. Καλαματιανός: «Φτάνει πια με την υποβάθμιση των Νοσοκομείων της Ηλείας»
Ελλάδα, Επιχειρήσεις

Διον. Καλαματιανός: «Η αυτόματη αντιστοίχιση των νέων ΚΑΔ προκαλεί νέα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα»

19 Μαρτίου 2026
Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Σχέδιο 12 παρεμβάσεων για να σωθεί το ιστορικό προϊόν της Μαύρης Κορινθιακής
Ελλάδα, Οικονομία, Τοπικά

Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Σχέδιο 12 παρεμβάσεων για να σωθεί το ιστορικό προϊόν της Μαύρης Κορινθιακής

11 Μαρτίου 2026
Λιμενικό Ταμείο Πύργου: Ημερίδα με θέμα «Κρουαζιέρα και Τοπικές Οικονομίες» την Παρασκευή 13/3
Ελλάδα, Οικονομία, Τοπικά

Λιμενικό Ταμείο Πύργου: Ημερίδα με θέμα «Κρουαζιέρα και Τοπικές Οικονομίες» την Παρασκευή 13/3

10 Μαρτίου 2026
Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή για τον ελληνικό τουρισμό – μια πρώτη αποτίμηση από τον κλάδο
Ελλάδα, Επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή για τον ελληνικό τουρισμό – μια πρώτη αποτίμηση από τον κλάδο

3 Μαρτίου 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Παραιτήθηκαν ο Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Σταμενίτης, Μπουκώρος και Χατζηβασιλείου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ελλάδα, Πολιτική

Παραδοχή Βορίδη για παράνομες επιδοτήσεις αγροτών

20 Μαρτίου 2026
Ηλεία: Ο παρίας της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας
Τοπικά, Εκπαίδευση

Ηλεία: Ο παρίας της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας

20 Μαρτίου 2026
Τα “Χρώματα της Ήλιδας” έρχονται για συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο
Τοπικά, Πολιτισμός

Τα “Χρώματα της Ήλιδας” έρχονται για συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο

20 Μαρτίου 2026
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

20 Μαρτίου 2026
Επόμενο Άρθρο
Αντώνης Σαμαράς: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου – Ποιοι είναι οι συνομιλητές του και ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Αντώνης Σαμαράς: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου – Ποιοι είναι οι συνομιλητές του και ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Επιμελητήριο για Πάτρα – Πύργος: Η επανέναρξη εργασιών αποτελεί δικαίωση

Επιμελητήριο Ηλείας: Ποιοι εκλέχτηκαν σε όλα τα Τμήματα

Λάθη στα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ «φουσκώνουν» τις εισφορές για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Aλλαγές στην εφορία: Ψηφιακό φακέλωμα & επιδόματα χωρίς αίτηση

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος