Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Lemon pie, τάρτα λεμονιού με μαρέγκα

29 Οκτωβρίου 2024
Lemon pie, τάρτα λεμονιού με μαρέγκα
1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα και 15′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 14

Για τη ζύμη

Για την κρέμα λεμονιού

Για τη μαρέγκα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τη lemon pie, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και τους σπόρους της βανίλιας και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι ίσα να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη, την πιέζουμε να γίνει πλακέ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει. Την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει ένα λεπτό φύλλο με πάχος 3-4 χλστ.
  5. Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 26- 28 εκ. Την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στον πάτο και στα τοιχώματα και κόβουμε όση εξέχει με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 15 λεπτά, να κρυώσει η ζύμη – με αυτόν τον τρόπο δεν θα συρρικνωθεί μετά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
  7. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια, έπειτα την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  8. Αφαιρούμε το χαρτί και το περιεχόμενο και ψήνουμε τη ζύμη μόνη της για άλλα 10 λεπτά, ανάλογα και με τον φούρνο, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα και με ένα πινέλο την αλείφουμε στη βάση της τάρτας. Έτσι δημιουργούμε ένα λεπτό στρώμα που στεγανοποιεί την τάρτα και δεν θα πανιάσει από την υγρασία της κρέμας λεμονιού.

Κρέμα λεμονιού

  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  2. Στερεώνουμε το μπολ σε μπεν μαρί (δηλαδή πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα (είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία της φτάσει τους 80°C).
  3. Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο παγάκια και κρύο νερό, για να σταματήσουμε αμέσως τον βρασμό.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία της κρέμας στους 60°C (θα τη νιώθουμε ζεστή αλλά όχι καυτή) και βγάζουμε το μπολ από τον πάγο.
  5. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο, αφήνουμε για 1 λεπτό να μαλακώσει και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθεί (ιδανικά με ένα ραβδομπλέντερ για να αποκτήσει πιο ωραία υφή η κρέμα μας)
  6. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και τοποθετούμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη μαρέγκα.

Μαρέγκα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 110°C (δεν ανακατεύουμε).
  2. Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σαν σαπουνάδα.
  3. Μόλις το σιρόπι φτάσει τους 118°C, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με αργή αλλά συνεχή ροή στα ασπράδια, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια αφράτη και γυαλιστερή μαρέγκα.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρέγκα.

Συναρμολόγηση

  1. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα λεμονιού μέχρι πάνω (θα περισσέψει κάποια ποσότητα – μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 μέρες ή στην κατάψυξη για άλλη χρήση: μπορούμε να γεμίσουμε με αυτή μπισκότα, να την αλείψουμε σε ψωμί, να προσθέσουμε λίγη στο μείγμα ενός κέικ, κ.λπ.).
  2. Από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα με μεγάλες κουταλιές, σχηματίζοντας έναν λοφίσκο.
  3. Καίμε τις κορυφές της μαρέγκας με ένα φλόγιστρο ή σε καυτό γκριλ στους 220°C με πολλή προσοχή, γιατί αρπάζει γρήγορα.
  4. Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

gastronomos.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Εγκαταλείπουν τους πολυσύχναστους προορισμούς οι τουρίστες – Οι νέες τάσεις στα διεθνή ταξίδια

Επόμενο Άρθρο

Κλείδωσαν οι δικαιούχοι για επιταγή ακριβείας & Επίδομα προσωπικής διαφοράς-Τι αλλάζει στις εισφορές επαγγελματιών

Σχετικά Άρθρα

Σπανακόρυζο αλλιώς-10 συνταγές για να το απολαύσουμε
Συνταγες

Σπανακόρυζο αλλιώς-10 συνταγές για να το απολαύσουμε

12 Δεκεμβρίου 2025
Πάχος & βραδινό φαγητό-Γιατί η ώρα που τρώμε παίζει ρόλο
Συνταγες

Νέο χάπι για αδυνάτισμα καίει λίπος και προστατεύει τους μύες

12 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες
Συνταγες

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες

11 Δεκεμβρίου 2025
Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ
Συνταγες

Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ

10 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Γονείς: Φέρτε τον μικρό «αντάρτη» στα νερά σας – Μην τον αντιμετωπίζετε σαν εχθρό
Υγεία

Γονείς: Φέρτε τον μικρό «αντάρτη» στα νερά σας – Μην τον αντιμετωπίζετε σαν εχθρό

13 Δεκεμβρίου 2025
Θρίλερ με την εξαφάνιση του 33χρονου παιδοχειρούργου – Αυτός είναι ο λόγος που εξαφανίστηκε ο Αλέξης
Ελλάδα

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 33χρονου παιδοχειρούργου – Αυτός είναι ο λόγος που εξαφανίστηκε ο Αλέξης

13 Δεκεμβρίου 2025
Μεγανήσι: Πώς τρεις γενιές της οικογένειας Σκλαβενίτη συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού
Life Style, Ελλάδα

Μεγανήσι: Πώς τρεις γενιές της οικογένειας Σκλαβενίτη συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού

13 Δεκεμβρίου 2025
Η Αμαλιάδα άναψε το φως των Χριστουγέννων – Εντυπωσιακή έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας
Τοπικά, Πολιτισμός

Η Αμαλιάδα άναψε το φως των Χριστουγέννων – Εντυπωσιακή έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας

13 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Youth Pass: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για δύο χρόνια η χορήγησή του – Πώς θα πάρουν οι νέοι τα 150 ευρώ

Κλείδωσαν οι δικαιούχοι για επιταγή ακριβείας & Επίδομα προσωπικής διαφοράς-Τι αλλάζει στις εισφορές επαγγελματιών

Δήμος Πύργου: Έξυπνες διαβάσεις στα σχολεία-Σε ποιες περιοχές θα μπουν

Δήμος Πύργου: Έξυπνες διαβάσεις στα σχολεία-Σε ποιες περιοχές θα μπουν

Σε σχολική εκδρομή παρενόχλησαν σεξουαλικά 15χρονο συμμαθητές του

Αγρίνιο: Εκπαιδευτικός αποπλάνησε 13χρονο αγόρι

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος