Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Λιαστές ντομάτες: Πώς να τις φτιάξετε στο σπίτι – 2 συνταγές για να τις απολαύσετε

31 Αυγούστου 2025
Λιαστές ντομάτες: Πώς να τις φτιάξετε στο σπίτι – 2 συνταγές για να τις απολαύσετε

Λίγα υλικά της μεσογειακής κουζίνας κουβαλούν τόση νοστιμιά, αρώματα και συγκεντρωμένη γεύση όσο οι λιαστές ντομάτες. Ένα καλοκαιρινό θαύμα που ξεκινά από τον ήλιο και φτάνει στο πιάτο, δίνοντας χαρακτήρα σε πλήθος συνταγών. Πίσω τους, κρύβεται μια διαδικασία που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη μοντέρνα ευκολία, με δύο βασικούς δρόμους: τον ήλιο και τον φούρνο. Κι αν νομίζετε πως πρόκειται για κάτι πολύπλοκο, διαβάστε παρακάτω και ίσως αναθεωρήσετε – ή καλύτερα, ίσως μπείτε στον πειρασμό να φυλάξετε το «καλοκαίρι» σε βαζάκια, όπως έκαναν παλιά.

Λιαστές ντομάτες: Περισσότερο από ένα απλό υλικό

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένα υλικό που προσθέτει βάθος, ένταση, γλύκα και αλμύρα. Χάρη στην αποξήρανση, η γεύση της ντομάτας συμπυκνώνεται και αποκτά σχεδόν umami χαρακτήρα. Είναι πολύ θρεπτικές και πλούσιες σε λυκοπένιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε βάθος σε πλήθος συνταγών. Πιο συγκεκριμένα, σε σαλάτες, για ένταση και άρωμα, σε σάλτσες, ιδιαίτερα με ζυμαρικά, σε ντιπ και σάντουιτς, σε πίτες ή τάρτες, μαζί με φέτα ή κατσικίσιο τυρί. Επιπλέον, μπορούμε να τη συνδυάσουμε με κρέας ή ψάρι, αλλά και να τις καταναλώσουμε σκέτες, τηγανητές ή με λίγο βαλσαμικό ξίδι και ρίγανη, ως μεζεδάκι.

Η σημασία της κατάλληλης πρώτης ύλης

Όπως συμβαίνει με κάθε καλό αποτέλεσμα στη γαστρονομία, όλα ξεκινούν από την ποιότητα των υλικών. Οι καλύτερες ντομάτες για αποξήρανση είναι οι Pomodoro – οι μικρές, στενόμακρες ντομάτες σε σχήμα αβγού, με παχιά σάρκα, ελάχιστους σπόρους και πλούσια γεύση.

Λιαστές ντομάτες: Ο παραδοσιακός τρόπος

Αν διαθέτετε μπαλκόνι ή αυλή με αρκετό ήλιο –και λίγο χρόνο– η παραδοσιακή αποξήρανση στον ήλιο είναι αναντικατάστατη. Ο ήλιος κάνει τα μαγικά του, μεταμορφώνοντας τις ντομάτες σε ένα είδος φυσικού «καραμελώματος» που διατηρείται για μήνες.

Διαδικασία

Κόψτε τις ντομάτες κατά μήκος και αλατίστε τις γενναιόδωρα. Τοποθετήστε τις σε διάτρητη επιφάνεια ή ξύλινο δίσκο και καλύψτε με τουλπάνι ή λεπτή γάζα για προστασία από τα έντομα. Εκθέστε τις στον ήλιο για 5–7 ημέρες, φροντίζοντας να τις γυρίζετε καθημερινά. Αν μετά από μια εβδομάδα είναι ακόμη μαλακές, αφήστε τες λίγες μέρες παραπάνω. Μόλις στεγνώσουν, τινάξτε το περίσσιο αλάτι και τοποθετήστε τις σε βάζα με ελαιόλαδο. Προαιρετικά, προσθέστε λίγες σταγόνες ξίδι για πιο σύνθετο προφίλ.

Λιαστές ντομάτες στον φούρνο: Η σύγχρονη εκδοχή

Για όσους ζουν σε πόλη ή δεν έχουν τον χρόνο (ή τον χώρο) να περιμένουν τον ήλιο, ο φούρνος της κουζίνας γίνεται πολύτιμος σύμμαχος. Με χαμηλή θερμοκρασία και λίγη υπομονή, μπορεί κανείς να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Υλικά
Ντομάτες Pomodoro ή άλλες σφιχτές ποικιλίες
Χοντρό αλάτι
Ζάχαρη (προαιρετικά, για να ενισχύσει τη φυσική γλυκύτητα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, δυόσμος)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία
Ζεμάτισμα και αποφλοίωση: Βουτήξτε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να αφαιρέσετε εύκολα τη φλούδα τους.
Στέγνωμα: Τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά υγρά.
Προετοιμασία: Κόψτε τις κατά μήκος, απλώστε τις σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίστε με τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και –προαιρετικά– λίγη ζάχαρη.
Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 85°C για περίπου 2½ με 3 ώρες. Ελέγξτε ανά διαστήματα και, αν χρειάζεται, γυρίστε τις πλευρές ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα.
Συντήρηση: Αφήστε τις να κρυώσουν και αποθηκεύστε τις σε αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντάς τις με ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη ρίγανη ή σκελίδες σκόρδου για επιπλέον άρωμα.

Συμβουλή: Αποφύγετε να ψήσετε μεγάλες ποσότητες μαζί. Η συσσωρευμένη υγρασία στον φούρνο επιμηκύνει τον χρόνο αποξήρανσης και μπορεί να επηρεάσει την υφή.

Και τώρα, μαγειρεύουμε

Ακολουθούν 2 συνταγές με λιαστές ντομάτες που θα τις βάλουν στο τραπέζι σας με τον πιο δημιουργικό τρόπο:

Καρμπονάρα με λιαστές ντομάτες

Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή της γνωστής ιταλικής μακαρονάδας, με λιαστές ντομάτες, πεκορίνο και σαλάμι αέρος. Δείτε ολόκληρη τη συνταγή.

Μοσχαράκι γιουβέτσι με λιαστές ντομάτες

Κλασικό οικογενειακό φαγητό, εμπλουτισμένο εδώ με τη γλύκα του καρότου και την έξτρα νοστιμιά και αψάδα της λιαστής ντομάτας. Δείτε ολόκληρη τη συνταγή.

 

https://cantina.protothema.gr/chrisima

Προηγούμενο Άρθρο

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Επόμενο Άρθρο

Bραχυχρόνια μίσθωση: Σε ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη – Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας
Τοπικά

Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο
Υγεία

Άνοια: «Αόρατοι» ασθενείς οι φροντιστές που εξίσου χρειάζονται στήριξη

4 Δεκεμβρίου 2025
Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)
Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)

4 Δεκεμβρίου 2025
Μαρία Καρυστιανού για Άγνωστο Στρατιώτη: Tο μνημείο παραδίδεται στα περιστέρια και στα κινητά των τουριστών – Θα γράψουμε τα ονόματα των παιδιών μας με το αίμα μας
ΤΕΜΠΗ

Καρυστιανού: ΟΠΕΚΕΠΕ & Τέμπη έχουν κοινή ρίζα το Άρθρο 86 – Καταγγελία στο ευρωκοινοβούλιο

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Bραχυχρόνια μίσθωση: Σε ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη – Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα

Bραχυχρόνια μίσθωση: Σε ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη – Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα

Οι έξι νέοι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών δια στόματος Χατζηδάκη

Ηλεία: Πήραν επιδότησεις από τον αναπτυξιακό αλλά δεν επενδύθηκαν-Στη Δ.Ελλάδα οι πρώτες ανακλήσεις

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι εργάζονται …γιατί δεν βγαίνει ο μήνας

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος