Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Μαθητές της Δίβρης έφτιαξαν ιστοσελίδα με συνταγές

29 Ιουλίου 2023
Μαθητές της Δίβρης έφτιαξαν ιστοσελίδα με συνταγές

Προϊόντα που παράγονται ή ευδοκιμούν στην περιοχή, περιλαμβάνονται στο “μενού” της ιστοσελίδας Lampeia’s Γεύσεις που δημιούργησαν 19 μαθητές του γυμνασίου

Κατηγορία: Φαγητά – Κυρίως πιάτο, καθημερινό

ΤΑΜΠΑΚΑΛΗ

Συνταγή με βάση τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από αναρριχώμενη κολοκυθιά.

Το συγκεκριμένο φαγητό μαγειρεύεται από πολύ παλιά και μας δείχνει τις εποχές όπου οι άνθρωποι μαγείρευαν αποκλειστικά με προϊόντα της δικής τους παραγωγής, και οτιδήποτε έτρωγαν ήταν άκρως υγιεινό, μακριά από οποιαδήποτε μη φυσική παρέμβαση.

Η βάση του φαγητού είναι τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από ντόπιο σπόρο.

Ήταν φαγητό καθημερινό που μαγειρευόταν τους θερινούς μήνες, όταν υπήρχαν όλα τα υλικά, λόγω εποχής, και το έπαιρναν μαζί τους στις αγροτικές τους δουλειές.

ΥΛΙΚΑ:

½ κιλό φασόλια χρωματιστά (ντόσια) 1 μεγάλο ξερό κίτρινο κολοκύθι  Μερικά δαφνόφυλλα (6-7) 3-4 σκελίδες σκόρδο 2 κρεμμύδια ξερά Λίγη κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα (2 κουταλιές) ½ φλιτζάνι του καφέ νερό 1 ποτήρι (του νερού) λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο με το  λάδι.

Προσθέτουμε τα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα και το κολοκύθι τριμμένο από τον τρίφτη.

Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα βάζοντας τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ντομάτα.

Ρίχνουμε το νερό και κλείνουμε την κατσαρόλα (την σφραγίζουμε με ζυμάρι στο καπάκι για να μην φεύγουν οι ατμοί).

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 45 με 60 λεπτά.

Μαθητές: 

Γαλύφας Χαράλαμπος, Α’ Γυμνασίου Δημητροπούλου Ιωάννα, Α’ Γυμνασίου Ζαχαριά Βικτωρία, Α’ Γυμνασίου Κούλης Βασίλειος, Α’ Γυμνασίου Σπανού Βαλεντίνα, Α’ Γυμνασίου Χόρμπα Γεωργία, Α’ Γυμνασίου

Κατηγορία: Φαγητά – Κυρίως πιάτο, εορταστικό

ΟΜΑΤΙΑ

Γεμιστό έντερο χοιρινού για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Εορταστικό φαγητό για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες.

Όλα τα υλικά είναι αποκλειστικής παραγωγής και μόνο η σταφίδα αγοραζόταν στο παζάρι του ετήσιου πανηγυριού.

Το πορτοκάλι χρησιμοποιήθηκε αργότερα.

ΥΛΙΚΑ:

2 ή περισσότερα έντερα από το χοιρινό

Τα εντόσθια του χοιρινού εκτός από το συκώτι

Μερικά γλυκάδια 1 ½ κούπα σιτάρι βρασμένο και στραγγισμένο 1 κούπα σταφίδα μαύρη, πλυμένη και στεγνωμένη 1 κούπα πορτοκαλόφλουδες

ψιλοκομμένες 2-3 κουταλιές ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας κανέλα 1 κουταλιά γαρύφαλλο Αλάτι, πιπέρι, λάδι (1 ποτήρι του κρασιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά το μείγμα.

Γεμίζουμε τα έντερα, τα δένουμε στην άκρη και τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο νερό, λαδωμένα έως να ψηθούν (1,5 ώρα σε σχεδόν δυνατή φωτιά).

Μαθητές:

Λάγαρης Βασίλειος, Β’ Γυμνασίου Λυκοτόμαρος Κωνσταντίνος, Β’ Γυμνασίου Μπαντούνας Γεώργιος, Β’ Γυμνασίου Παναγιωτοπούλου Μαρία, Β’ Γυμνασίου Παντελής Βασίλειος, Β’ Γυμνασίου Συριόπουλος Χαράλαμπος, Β’ Γυμνασίου Τσίγγανου Ευσταθία, Β’ Γυμνασίου Δημητροπούλου Κωνσταντίνα, Γ’ Γυμνασίου Ηλιοπούλου Νεφέλη, Γ’ Γυμνασίου Μπαντούνα Ελένη, Γ’ Γυμνασίου Παντελής Ανδρέας, Γ’ Γυμνασίου Τσάμης Κωνσταντίνος, Γ’ Γυμνασίου

Κατηγορία : Φαγητά – Κυρίως πιάτο, καθημερινό-επίσημο

ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΧΛΩΡΗ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΦΗ (κρούστα-πέτσα από φρέσκο γάλα)

Φαγητό για ονομαστικές εορτές, συνηθιζόταν στην καθημερινότητα των τσοπάνηδων επειδή είχαν άφθονο προϊόν το γάλα από τα γιδοπρόβατα και όλα τα παράγωγά του.

Επίσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τη χλωρή ρίγανη, η οποία με το κατσικίσιο κρέας δημιουργεί ξεχωριστή γεύση.

ΥΛΙΚΑ:

½ κατσίκι γάλακτος κομμένο σε μερίδες

15 κλαράκια χλωρή ρίγανη

1 κούπα κορφή (πέτσα από φρέσκο γάλα)

Αλάτι, πιπέρι

1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τσιγαρίζουμε με το λάδι το κατσίκι έως να ροδίσει.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, η χλωρή ρίγανη και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.

Μόλις βράσει και μείνει με λίγη σάλτσα ρίχνουμε την κορφή και παίρνει μερικές βράσεις.

Μαθητές:

Αλμπάνη Σοφία, Β’ Λυκείου Δημητροπούλου Φωτεινή, Β’ Λυκείου Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Β’ Λυκείου Λάγαρη Αλεξία, Β’ Λυκείου Λυκοτόμαρος Γεώργιος, Β’ Λυκείου Μούγια Γεωργία, Β’ Λυκείου Μπαντούνα Βικτωρία, Β’ Λυκείου Παναγούλης Παναγιώτης, Β’ Λυκείου Σπανού Κωνσ ταντίνα, Β’ Λυκείου Τσαβλίρη Βασιλική, Β’ Λυκείου

Κατηγορία : Γλυκά

ΣΤΡΩΤΟ

Μπορεί ο μπακλαβάς να είναι ευρέως διαδεδομένος, όμως το στρωτό είναι γλυκό που φτιαχνόταν στην ορεινή Λαμπεία από πολύ παλιά επειδή χρησιμοποιούσαν το καρύδι που αφθονεί στην περιοχή ως παραγωγή και το φύλλο που έφτιαχναν μόνοι τους.

ΥΛΙΚΑ:

750 γρ. ψίχα καρυδιού τριμμένη 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψωμί τριμμένο και καβουρδισμένο 100 γρ. σουσάμι 1 ποτήρι ζάχαρη 10 φύλλα ψιλά η 750 γρ. φύλλο κρούστας 1 ½ ποτήρι λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λαδώνουμε το ταψί.

Καίμε το λάδι, στρώνουμε 2-3 φύλλα λαδωμένα και λίγο από το μείγμα (καρύδι-ψωμί-σουσάμι-ζάχαρη-αρώματα).

 

Συνεχίζουμε στρώνοντας φύλλο, λαδώνοντας, προσθέτοντας από το μείγμα, έως το τέλος.

Χαρακώνουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι αφού έχει κάψει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο έως να ροδίσει.

ΣΙΡΟΠΙ:

1 φλιτζάνι μέλι

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

½ λεμόνι

Κανέλλα

Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό όταν θα το ρίξουμε στο καυτό γλυκό.

Μαθητές: 

Αλμπάνη Τρισεύγενη, Α’ Λυκείου Βελησσάρης Ιωάννης, Α’ Λυκείου Γαλύφα Μαρία, Α’ Λυκείου Κούλης Γεώργιος, Α’ Λυκείου Μούγια Θεοδώρα, Α’ Λυκείου Τσίγγανου Ευγενία, Α’ Λυκείου Αλμπάνης Μαρίνος, Γ’ Λυκείου Δριβέλος Θεόδωρος, Γ’ Λυκείου Ηλιοπούλου Βικτωρία, Γ’ Λυκείου Θεοδωροπούλου Παρασκευή, Γ’ Λυκείου Σταυρουλόπουλος Κωνσταντίνος, Γ’ Λυκείου Στεφανόπουλος Χρήστος, Γ’ Λυκείου Τσάμης Δημήτριος, Γ’ Λυκείου

Πηγή: oreini-ileia.blogspot.com

Προηγούμενο Άρθρο

Εντολή εκκένωσης σε Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι, Σμίλα μετά από φωτιά – Μέτωπο και πλησίον της Αρχ. Ολυμπίας

Επόμενο Άρθρο

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Στο Μέτσοβο εντυπωσίασε με την χορευτική του ομάδα

Σχετικά Άρθρα

Κουρούτα: Σήμερα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού
Τοπικά

Κουρούτα: Σήμερα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού

6 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση
Νέα

Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση

5 Δεκεμβρίου 2025
Μ. Κατρίνης: Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα – ασπίδα για τον Ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου
Τοπικά

M.Κατρίνης: Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους από ψηφιακά εμπόδια

5 Δεκεμβρίου 2025
Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα
Τοπικά

Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα

5 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Δεύτερη ευκαιρία με διαγραφές φόρων και προστίμων έως 75%
Οικονομία

Στο “μάτι” της ΑΑΔΕ μεταβιβάσεις ακινήτων και χρηματικών γονικών παροχών

6 Δεκεμβρίου 2025
Καρυστιανού: Ένα κίνημα πολιτών θα φέρει τη λύση στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως αν θα βγω μπροστά
Ελλάδα, Πολιτική

Καρυστιανού: Ένα κίνημα πολιτών θα φέρει τη λύση στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως αν θα βγω μπροστά

6 Δεκεμβρίου 2025
6 Δεκεμβρίου – Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου
Πολιτισμός

6 Δεκεμβρίου – Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου

6 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία – Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμή
Ελλάδα

Αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία – Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμή

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Στο Μέτσοβο εντυπωσίασε με την χορευτική του ομάδα

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Στο Μέτσοβο εντυπωσίασε με την χορευτική του ομάδα

Κάποιοι νοιάζονται για την Ηλεία-Πως άτομα με όρεξη κάνουν γνωστές τις ομορφιές μας

Κάποιοι νοιάζονται για την Ηλεία-Πως άτομα με όρεξη κάνουν γνωστές τις ομορφιές μας

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος