Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Με καρπούζι και πεπόνι: 5 αλμυρές και γλυκές συνταγές

13 Ιουλίου 2023
Με καρπούζι και πεπόνι: 5 αλμυρές και γλυκές συνταγές

Καρπούζι ή πεπόνι; Και τα δυο, αφού αμφότερα πρωταγωνιστούν σε συνταγές αλμυρές και γλυκές, από κεφτέδες με φέτα μέχρι μους πανακότα και τάρτα τατέν, κι είναι όλες τους αναπάντεχα νόστιμες.

Τάρτα τατέν πεπονιού με μαυροδάφνη

Υλικά
1 ώρα +15΄ + Αναμονή |Εύτκολο| Για 8 άτομα
1 πεπόνι στρογγυλό, όχι πολύ ώριμο*
1/2 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι λεβάντας
1 στρογγυλό φύλλο σφολιάτας
λίγα βατόμουρα, για τη διακόσμηση
λίγη σαντιγί, για τη διακόσμηση

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το πεπόνι σε ένα μπολ με τη μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 15΄ μέχρι να μαριναριστεί καλά και να πάρει τη γεύση της μαυροδάφνης.
Σε ένα ζεστό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε τις στραγγισμένες φέτες πεπονιού από όλες τις πλευρές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τις φέτες σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο σκεύος τη μαυροδάφνη της μαρινάδας μαζί με τη ζάχαρη και συμπυκνώνουμε σε ελαφριά καραμέλα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε μια γυάλινη στρογγυλή ταρτιέρα, ρίχνουμε την καραμέλα και στο εσωτερικό και τις άκρες του σκεύους τοποθετούμε τις φέτες πεπονιού. Απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας πάνω από τις φέτες πεπονιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για περίπου 25΄- 35΄.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα μας από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 3΄, έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα
και σερβίρουμε με βατόμουρα και σαντιγί.

Νόστιμο Τip
Αν βρείτε, χρησιμοποιήστε το ισπανικό κίτρινο πεπόνι, που είναι πιο ενδιαφέρον γευστικά και με καλύτερη απόδοση στο τηγάνι.

Μους καρπουζιού
20 λεπτά + 3 ώρες αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
700 γρ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια, πολτοποιημένο
6 φύλλα ζελατίνας
5 κ.σ. ζάχαρη
παστεριωμένο ασπράδι από 2 αυγά
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
6 φύλλα μέντας, για το γαρνίρισμα
1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο, για το γαρνίρισμα

Διαδικασία
Ρίχνουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τον πολτό του καρπουζιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνα που την έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας και την αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο μείγμα ωσότου λιώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια αυγού με μίξερ χειρός μέχρι να κάνουμε μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε το γιαούρτι αναμειγνύοντας με απαλές, κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Για να σερβίρουμε, διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας και τον παπαρουνόσπορο και απολαμβάνουμε.

Σαλτιμπόκα με πεπόνι και φασκόμηλο
25 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 μικρό πεπόνι αργίτικο ή κανταλούπε
8 φύλλα φασκόμηλο, φρέσκα κατά προτίμηση
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 μεγάλες κοτολέτες λεπτού
μοσχαρίσιου κρέατος
4 μεγάλες φέτες ζαμπόν Πάρμας
1 μπάλα μοτσαρέλα
1 πρέζα μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι μαύρο

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε και αφαιρούμε
τη φλοίδα του πεπονιού σύροντας τη λεπίδα ενός μαχαιριού μεταξύ της φλοίδας και της σάρκας.
Κόβουμε τις φέτες σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο. Σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, ροδίζουμε τις μοσχαρίσιες κοτολέτες από τη μία πλευρά μόνο για περίπου 3΄. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και αφήνουμε στην άκρη.
Στην ψημένη πλευρά κάθε κοτολέτας τοποθετούμε μία φέτα ζαμπόν Πάρμας και στη συνέχεια
προσθέτουμε μερικές φέτες μοτσαρέλας, λωρίδες πεπονιού και λίγο ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Τυλίγουμε τα κοτολετάκια σε κυλίνδρους και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τα στερεώνουμε
καλά να μην ανοίξουν.
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα σαλτιμπόκα μας και τα ψήνουμε καλά παντού για 5΄-8΄.
Σερβίρουμε με μια ανάμεικτη δροσερή σαλάτα.

Καρπουζοκεφτέδες
20 λεπτά |Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
350 γρ. καρπούζι, ψίχα, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο,
ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα
1 αυγό
1 πρέζα μπούκοβο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι φαρίνα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια, το αυγό, το μπούκοβο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν
χυλό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και κουταλιά-κουταλιά τούς τηγανίζουμε να ροδίσουν, για περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με τζατζίκι ή γιαούρτι.

Πανακότα με φέτα, ταρτάρ καρπούζι, πεπόνι, σχοινόπρασο, μαντζουράνα και ελαιόλαδο
20 λεπτά + 3-4 ώρες αναμονή | • Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
6 γρ. φύλλα ζελατίνης
350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 ml γάλα φρέσκο πλήρες
200 γρ. φέτα αλμυρή
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο
150 γρ. καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
150 γρ. πεπόνι, χωρίς κουκούτσια
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε μέσα τις ζελατίνες και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και όλο το γάλα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τις ζελατίνες και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Τις προσθέτουμε στο μείγμα κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να λιώσουν καλά.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε καλά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με τη φέτα μέχρι η φέτα να λιώσει και
το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα με τη φέτα μέσα στο κατσαρολάκι με τη ζελατίνα. Τρίβουμε μπόλικο μαύρο
πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο. Γεμίζουμε 4 ποτήρια με την ίδια ποσότητα (διάφανα και γυάλινα κατά προτίμηση) και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για να σερβίρουμε, ξεφλουδίζουμε το πεπόνι και το καρπούζι και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε τα κυβάκια του καρπουζιού και του πεπονιού σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε τη μαντζουράνα, το σχοινόπρασο και το ελαιόλαδο
και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τα ποτήρια με την πανακότα μας από το ψυγείο. Γαρνίρουμε με το μείγμα του καρπουζιού και πεπονιού και σερβίρουμε.

Νόστιμο Tip
Το μείγμα με το καρπούζι και το πεπόνι μπορούμε να το αρωματίσουμε με όποιο μυρωδικό θέλουμε, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο ή θυμάρι.

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Πύργου: Αγόρασε μηχάνημα που κλείνει λακκούβες

Επόμενο Άρθρο

Ένας χειρούργος καρκίνου μαστού για Δυτική Ελλάδα & Ιόνια Νησιά-Κοστίζει ζωές η κατάρρευση του ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

5 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

2 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για 10.000 Έλληνες
Υγεία

Παχυσαρκία: Τα πασίγνωστα φάρμακα που φέρνουν επανάσταση

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αθήνα σήμερα οι ηγέτες των Βαλκανίων: Τα πρόσωπα, τα μηνύματα και η ατζέντα
Ελλάδα, Πολιτική

Mαξίμου σε συναγερμό-Κάνει τον Τσίπρα κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12
Τοπικά, Πολιτισμός

Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12

5 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση
Νέα

Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Ένας χειρούργος καρκίνου μαστού για Δυτική Ελλάδα & Ιόνια Νησιά-Κοστίζει ζωές η κατάρρευση του ΕΣΥ

Ένας χειρούργος καρκίνου μαστού για Δυτική Ελλάδα & Ιόνια Νησιά-Κοστίζει ζωές η κατάρρευση του ΕΣΥ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις-Τιμές ανά εταιρία

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις-Τιμές ανά εταιρία

Φωτιά στην συν Τραγανό Πύργου

Ηλεία: Ο καύσωνας βάζει σε κίνδυνο πυρκαγιάς το νομό

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος