Όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, που αφορά την παροχή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής κυρίως στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες άμεσης στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021–2027 έχουν δεσμευθεί περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, με υλοποίηση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας υπό τον συντονισμό της Διαχειριστικής Αρχής του ΟΠΕΚΑ.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, παρά τη θεσμική ένταξη του προγράμματος και τη δέσμευση των κονδυλίων, από το 2023 έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής προς τους δικαιούχους. Οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών ματαιώθηκαν στο σύνολο των Περιφερειών, καθώς οι σχετικές συμβάσεις δεν έλαβαν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω προβλημάτων στο ενιαίο πρότυπο τεύχος δημοπράτησης που καταρτίστηκε κεντρικά από τη Διαχειριστική Αρχή του ΟΠΕΚΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου διαγωνισμός ύψους περίπου 48 εκατομμυρίων ευρώ ματαιώθηκε, επαναπροκηρύχθηκε και πλέον, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η έναρξη των διανομών μετατίθεται χρονικά για το 2026.

Την ίδια στιγμή, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παραμένει καθηλωμένο στα 216 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενώ οι εξαγγελθείσες αυξήσεις που είχαν ανακοινωθεί για το 2025 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αφήνοντας τους πιο αδύναμους πολίτες με ανεπαρκές εισόδημα και χωρίς την προβλεπόμενη υλική στήριξη.
* Με την ερώτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών και έναρξης των διανομών σε κάθε Περιφέρεια και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε οι δεσμευμένοι ευρωπαϊκοί πόροι να μη μείνουν εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία, αλλά να μετατραπούν επιτέλους σε πραγματικές παροχές για τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια.















