Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Νηστεύετε; Οι καλύτερες συνταγές με καλαμαράκια

13 Μαρτίου 2024
Νηστεύετε; Οι καλύτερες συνταγές με καλαμαράκια

Το καλαμάρι, το πιο γλυκόσαρκο θαλασσινό είναι ευπροσάρμοστο στη λογική κάθε κουζίνας και μαγειρικής τεχνικής. Ένας νόστιμος, θρεπτικός θησαυρός που ταυτίζεται με την ελληνική ψαροταβέρνα και μπαίνει στην οικιακή καθημερινότητα ειδικά στην περίοδο της νηστείας. Και ευτυχώς είναι άφθονο στις θάλασσες μας.

Στη πιο κλασική παρασκευή της ελληνικής κουζίνας, τα καλαμάρια τηγανητά, οι βασικές οδηγίες είναι το λάδι να είναι κατά προτίμηση ελαιόλαδο ραφινέ ή πυρηνέλαιο ή ηλιέλαιο, ώστε να σηκώνει υψηλές θερμοκρασίες. Το τηγάνισμα πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία περί τους 170°C -180°C, λίγο πιο δυνατά απ’ ότι αν τηγανίζαμε πατάτες. Καλό είναι να μπαίνει προστατευτική σχάρα από πάνω, γιατί τα καλαμάρια συχνά κρατάνε υγρασία μέσα τους και έτσι πιτσιλάνε καυτό λάδι.

Ένα απλό αλεύρωμα μαζί με αλατοπίπερο είναι αρκετό για το τηγάνισμα των καλαμαριών, δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Οι δυνατότητες που έχετε είναι να χρησιμοποιήσετε μεγάλα καλαμάρια όπου το σώμα είναι κομμένο σε ροδέλες, ή μικρά που θα πρέπει τα καθαρίσετε από μέσα και θα τα τηγανίσετε ολόκληρα. Τα πρώτα είναι πιο εύκολα στο τηγάνισμα και πιο χορταστικά στο φαγητό, τα δεύτερα μπορεί να πιτσιλίσουν πιο εύκολα αλλά είναι πιο γοητευτικά ως μεζές.

Για τα τηγανητά καλαμάρια, η επιλογή μεταξύ κατεψυγμένου και φρέσκου δεν είναι απαραίτητα προφανής υπέρ του δεύτερου. Μου έχει τύχει να κάνω ταυτόχρονα δοκιμές και κάποιες φορές τα καταψυγμένα έχουν βγει πιο ευχάριστα μαλακά και εξίσου, αν όχι πιο νόστιμα απ’ τα φρέσκα. Όμως στα κατεψυγμένα θέλει προσοχή, καθώς μπορεί υπάρχουν πολύ διαφορετικές διαβαθμίσεις στην ποιότητα και έτσι ας μη παρασυρθεί κάποιος από μια χαμηλή τιμή, γιατί τα φτηνά συνήθως δεν είναι νόστιμα.

Το πιο σημαντικό με το καλαμάρι είναι ότι δεν θέλει πολύ τηγάνισμα, συνήθως 4-5 λεπτά είναι αρκετά για να βγει αφράτο και μαλακό. Γενικώς το καλαμάρι, σε κάθε είδος μαγειρέματος, θέλει προσοχή στο χρόνο, προκειμένου να μην στεγνώσει, σφίξει και σκληρύνει.

Στο εστιατόριο «Τραβόλτα» που κάνουν ένα μνημειώδες πιάτο της νέας ελληνικής κουζίνας, το «καλαμάρι κοντοσούβλι,» φρέσκα, μικρά καλαμαράκια μπαίνουν στη σούβλα και ψήνονται με ένα γύρισμα, σε λιγότερο από 3’ λεπτά πάνω απ’ τη καυτή θράκα, πριν ξαπλώσουν σε μια σάλτσα ελαιόλαδου και μελανιού. Προφανώς ο χρόνος του ψησίματος μεγαλώνει όταν μιλάμε για μεγάλα καλαμάρια που θα βάλετε να ψήσετε σε θράκα, αλλά πάντα θέλει να προσοχή να μη τα παραψήσετε.

Αλλά και στο γεμιστό καλαμάρι στο φούρνο πάλι θέλει λιγότερο χρόνο απ’ όσο φαντάζεται κανείς για να μη στεγνώσει η κουκούλα. Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε από τυριά ως ρύζι και από λαχανικά ως πλιγούρι, που είναι και η προτίμησή μου. Το λίγο κρασάκι ή ουζάκι ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκιά θαλασσινή του γεύση.

Το μελάνι από καλαμάρι είναι εξαιρετικό ως γεύση και αν το κρατήσετε στο καθάρισμα , μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε σάλτσες ή σε ανάμιξη με απλό ελαιόλαδο. Βέβαια στην αγορά θα βρείτε πιο εύκολα μελάνι σουπιάς, που επίσης ταιριάζει ιδανικά με καλαμάρι, ειδικά σε παρασκευές με ρύζι ή ζυμαρικά.

Στη Μεσογειακή μαγειρική το καλαμάρι δοξάζεται με ρύζι, είτε μέσα σε παέλια στην Ισπανία, είτε σε ριζότι στην Ιταλία, όπου επίσης συμμετέχει και σε σάλτσες με ζυμαρικά είτε μόνο του, είτε μαζί με άλλα «φρούτα» της θάλασσας.

Ως μια ήπια γλυκιά γεύση, το καλαμάρι ταιριάζει με έντονα υλικά όπως με καυτερά και πικάντικα μπαχαρικά ή με σκόρδο, ακόμη και σε δημιουργικό συνδυασμό με καυτερά αλλαντικά. Ταιριάζει επίσης με όσπρια είτε βρασμένα ολόκληρα, είτε σε πολτό όπως χούμους ή φάβα, αλλά και με τα περισσότερα λαχανικά. Αγαπά το λεμόνι, το κρασί και το ούζο.

Οι συνδυασμοί που μπορεί κανείς να δημιουργήσει με το καλαμάρι, δεν έχουν τέλος, αλλά πάντα η απλή σπιρτόζικη, νόστιμη τραγανότητα ενός τηγανητού καλαμαριού, αλλά και η βαθιά καπνιστή γλύκα, ενός φρέσκου καλαμαριού στα κάρβουνα με λαδολέμονο, θα είναι αξεπέραστες!

Δείτε και σχετικές συνταγές:

Καλαμαράκια ουζάτα με αρωματικά και κάππαρη
Ένας πεντανόστιμος ουζομεζές, ιδανικός για την περίοδο της νηστείας.

Καλαμαράκια με μυρωδικά και τσίλι
Τα καλαμαράκια, τραγανά και πολύ νόστιμα, είναι ο καλύτερος μεζές ή κυρίως πιάτο με θέα θάλασσα!

Καλαμάρια στη σχάρα με ζεστή πατατοσαλάτα
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους τώρα τη Σαρακοστή, γι’ αυτό κι εμείς τα τιμάμε σε συνδυασμό με εποχιακά υλικά, που τόσο μας αρέσουν.

Κοκκινιστά καλαμάρια
Τα καλαμάρια είναι από τα αγαπημένα μας θαλασσινά και τα μαγειρεύουμε με χίλιους δυο τρόπους. Εδώ τα φτιάχνουμε με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, πικάντικη και μοσχομυριστή.

 

Καλαμάρια γεμιστά
Το γεμιστό καλαμάρι της συνταγής συνδυάζεται με πλιγούρι, γλυκά λαχανικά, και λευκό κρασί για μια στρογγυλή και ελαφριά γεύση. Αρωματικός δυόσμος και άνηθος, δίνουν επιπλέον μια ανοιξιάτικη νότα.

Προηγούμενο Άρθρο

Γονείς: Πέντε τοξικές φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Μοιάζουν αθώες

Επόμενο Άρθρο

Οργή λαού για την προσπάθεια συγκάλυψης και αθώωσης Μίχου

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

5 Δεκεμβρίου 2025
Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα
Τοπικά, Πολιτισμός

Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα

5 Δεκεμβρίου 2025
Μ. Κατρίνης: Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα – ασπίδα για τον Ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου
Τοπικά

M.Κατρίνης: Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους από ψηφιακά εμπόδια

5 Δεκεμβρίου 2025
Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα
Τοπικά

Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Οργή λαού για την προσπάθεια συγκάλυψης και αθώωσης Μίχου

Οργή λαού για την προσπάθεια συγκάλυψης και αθώωσης Μίχου

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι αλλάζει για συνταξιούχους

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι αλλάζει για συνταξιούχους

Πάτρα: Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο βρέφους 7 μηνών

Πάτρα: Μάχη για τη ζωή του δίνει 35 ημερών βρέφος-Δεν είχε φάει για 2 μέρες

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος