Η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις αυξήσεις να εντοπίζονται κυρίως στα κρέατα, τα ψάρια και αρκετά είδη φρούτων και λαχανικών.
Ο Γεώργιος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, επισημαίνει στο Newsbomb ότι η κατάσταση έχει βαθύτερες αιτίες, πέρα από την απλή αύξηση του κόστους παραγωγής: «Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αύξηση είναι στα κρέατα και στα ψάρια. Και κυρίως στο μοσχάρι, στο αρνί και σε όλα τα είδη των ψαριών. Δεν είναι μόνο στα κρέατα. Στα φρούτα και τα λαχανικά, όταν ο παραγωγός πουλάει 50 ή 60 λεπτά το μήλο και ο καταναλωτής το αγοράζει 2,5 ή 3 ευρώ το κιλό, η διαφορά είναι τεράστια».
Ο κ. Λεχουρίτης κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στην αύξηση των εσόδων των δημόσιων ταμείων:
«Η λογική της κυβέρνησης είναι να εισπράττει περισσότερα χρήματα, τα οποία πληρώνουν ακόμη και οι μη έχοντες. Ο έχων 5.000 ευρώ το μήνα πληρώνει την ίδια τιμή για το μακαρόνι με αυτόν που έχει 500 ευρώ το μήνα με αυτά τα μεγέθη του ΦΠΑ».
Προβλήματα στην αγορά και έλεγχοι τιμών
Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου: «Οι 2.180 κωδικοί που λένε ότι μπήκαν για μείωση τιμών είναι …παραμύθια. Είναι προϊόντα που κοροϊδεύουν τον καταναλωτή. Κάθε σούπερ μάρκετ έχει δικούς του κωδικούς και ιδιωτικές ετικέτες, οπότε πώς να γίνει σύγκριση τιμών;».
Ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι τα ταμπελάκια με τις «παλιές και νέες τιμές» στα σούπερ μάρκετ δεν είναι αξιόπιστα: «Δεν φαίνεται η παλιά τιμή. Αυτό που ζητούσαμε είναι να μπει η τιμή πριν από τη μείωση και μετά, για να δούμε αν έγινε πραγματική μείωση. Τώρα, ο καταναλωτής δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα».
πηγή: Newsbomb.gr












