Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 5,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.
Χθες Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έγιναν 30 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 4,6 Ρίχτερ.
Το νησί ξημέρωσε με νέο ισχυρό ταρακούνημα την Παρασκευή μεγέθους 4,4 ρίχτερ στις 07.04 το πρωί.
Σήμερα (7/2), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφτούν το νησί, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν.
Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στη Σαντορίνη και είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάποιος μεγάλος σεισμός ή υπάρξουν εγκλωβισμοί, λόγω των κατολισθήσεων.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είπε σήμερα ότι ο χρόνος εκτόνωσης του φαινομένου δεν μπορεί να προσδιοριστεί. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ούτε πότε θα γίνει ο σεισμός, ούτε πως θα εξελιχθεί η σεισμική δράση». Επανέλαβε δε, πως όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μεγέθη που δεν θα ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ..
Άκης Τσελέντης: Όταν οι δυνάμεις της φύσης συγκρούονται με τις μίζες του Κράτους, ο πολίτης την πληρώνει
Να μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι συνιστά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης, που καταγγέλλει παρεμβάσεις άνωθεν στην Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Σε σημερινή ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ότι την νύχτα παρατηρήσαμε μια μικρή μείωση του ρυθμού των σεισμών, το φαινόμενο εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν πρέπει οι κάτοικοι να αγνοούν τα μέτρα και να ακούν αυτούς που τους λένε ότι όλα βαίνουν καλώς και η σεισμική κρίση τελείωσε.
Όταν οι δυνάμεις της φύσης συγκρούονται με τις μίζες του Κράτους, η φύση θα κερδίσει, ο Πολίτης θα την πληρώσει και τα Σώματα Ασφαλείας θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και μετά κανένας δεν θα ξέρει τίποτα για τον ένοχο διότι τα στοιχεία είναι ελλιπή…
Αυτό έχει δείξει η ιστορία…και δυστυχώς η πολεοδομική αναρχία φαίνεται εκτός από τους σεισμούς τόσο και στις πλημμύρες, όσο και στις πυρκαγιές…(Μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο οικισμού σε πευκόφυτη περιοχή…). Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για τη Σαντορίνη με αυτές τις παγίδες θανάτου που κτίζουν στο βωμό του κέρδους επάνω στη ασταθή Θηραϊκή Γη.
Αναρωτιέμαι οι Πολιτικοί Μηχανικοί που βάζουν τις υπογραφές τους, δεν ξέρουν ότι γίνονται συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα ;;
Όλα αυτά τα οικόπεδα στον γκρεμό σε ποιον ανήκουν;;; Υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για αυτά;; Έχουν περάσει κτηματολόγιο;; Μην πω για πολεοδομικές άδειες γιατί μια αποθήκη να πας να χτίσεις σε πεδιάδα θα σου επιβάλουν τόσο οπλισμό κ θεμελίωση λες και θα κάνεις ουρανοξύστη.
Υπάρχει όμως και κάτι σοβαρότερο.
Ένα πουλάκι μου ψιθύρισε χθες για κάτι που ούτε η χούντα δεν τόλμησε να κάνει στον Ακαδημαικό χώρο.
Με εντολή του αρμόδιου υπουργού εμβολίζεται η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου με την τοποθέτηση γνωστού Ακαδημαϊκού κυβερνητικού συγγενή και των παρατρεχάμενων του σαν νέα μέλη της. Όλα τα μέλη της επιτροπής έχουν οριστεί με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια από τους φορείς τους με ΦΕΚ όπως και εγώ που είμαι μέλος.
Τι προσπαθούν να επιτύχουν; Να καπελώσουν αυτούς τους άξιους επιστήμονες της επιτροπής που έχουν λιώσει τα παντελόνια τους στην έρευνα και την αντιμετώπιση των σεισμών;
Και τι νομίζει ο κ Υπουργός, ο οποίος προφανώς υπακούει σε άνωθεν εντολές, ότι έχει να κάνει με πυροσβέστες που μπορεί να διατάσσει και να τους έχει σα γλάστρες όπως στη χθεσινή συνέντευξη τύπου (show) υπό τον Πρωθυπουργό;
Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο εγώ θα παραιτηθώ από την επιτροπή και νομίζω αυτό θα πρέπει να κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξουν, γιατί τα γνωρίζω ένα προς ένα και κατέχονται από ηθικές αξίες.
Κάτι το οποίο δεν έκαναν οι Ακαδημαϊκοί όταν με «άνωθεν»τηλεφωνήματα στους εκλέκτορες (γνωρίζω καλά τι γράφω) τους επεβλήθη χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια να επιλεγεί σαν νέο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας κάποιος (…) αφήνοντας απ έξω πολύ πιο άξιους επιστήμονες που είχαν υποβάλλει τότε που λόγω του θανάτου του Αείμνηστου Καθηγ Αμβράζη είχε ανοίξει μια θέση. Πχ. Καθηγ Βαρώτσος, Καθηγ Παπανικολάου κλπ.
Δυστυχώς όταν η αντισεισμική πολιτική της χώρας ποδηγετείται με τέτοιες «αποφασίζουμε και διατάζουμε», πρωτοφανείς για μια Ευρωπαϊκή χώρα, πρακτικές καθίσταται ανεπαρκής.
Τα 6 Ρίχτερ και ο γρίφος του Κολούμπο – Τι είπαν στη «Ζούγκλα» καθηγητές του ΑΠΘ
Ο καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ, και Διευθυντής του Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος και ο καθηγητής Πετρολογίας – Γεωχημείας του ΑΠΘ, Αντώνης Κορωναίος, μιλούν στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Β.Καραστάθης: Έχει εκλυθεί σεισμικό φορτίο ισοδύναμο με σεισμό 6 ρίχτερ
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, είπε για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη, ότι μπορεί αυτό να σηματοδοτεί και μία φάση αποκλιμάκωσης.
«Έχει εκλυθεί ισοδύναμο σεισμικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε ένα σεισμό 6 ρίχτερ» είπε αλλά πρόσθεσε πως κανείς δεν γνωρίζει πόσο είναι το δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θήρας
Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.



Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πανικού που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στις 21.09 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με υπαλλήλους γραφείου να μπαίνουν κάτω από τα γραφεία τους την ώρα της δόνησης και φωνές να ακούγονται τριγύρω. Δείτε το βίντεο:
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σεισμοί
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κατοίκους και σεισμολόγους.
Στις 09.12 την Παρασκευή έγινε σεισμός 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Στις 09.02 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.
Στις 08.56 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Στις 08.37 την Παρασκευή έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.
Στις 08.20 της Παρασκευής έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Στις 08.03 της Παρασκευής έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 8,3 χλμ.
Στις 07.48 της Παρασκευής έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 33 Χλμ. ΒΒΑ της Δονούσας και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Στις 07.17, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 07.12, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 07.06, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΑΝΑ της Ανάφης και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Στις 07.03, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. NΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 06.56, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,5 χιλιόμετρα.
Στις 06.55, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 06.36, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 06.29, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.
Στις 06.00, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χιλιόμετρα.
Στις 05.49, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.
Στις 05.35, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,6 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός αυτός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Στις 05.16, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.
Στις 05.11, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.
Στις 04.57, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,8 χιλιόμετρα.
Στις 04.43, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,4 χιλιόμετρα.
Στις 04.10, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα.
Στις 03.41, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 14 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.
Στις 02.43, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,1 χιλιόμετρα.
Στις 02.35, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,5 χιλιόμετρα.
Στις 02.31, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12,9 χιλιόμετρα.
Στις 02.17, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα.
Στις 02.13, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.
Στις 01.45, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,7 χιλιόμετρα.
Στις 01.42, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,4 χιλιόμετρα.
Στις 01.38, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12,1 χιλιόμετρα.
Στις 01.37, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα.
Στις 01.19, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.
Στις 01.02, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,1 χιλιόμετρα.
Στις 01.00, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Στις 00.38, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,1 χιλιόμετρα.
Αποστολή «Ζούγκλα»: Νίκος Χριστοφάκης