Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Πέντε ελληνικά χειμωνιάτικα πιάτα που αξίζει να ταξιδέψετε για να τα δοκιμάσετε

2 Ιανουαρίου 2025
Πέντε ελληνικά χειμωνιάτικα πιάτα που αξίζει να ταξιδέψετε για να τα δοκιμάσετε

Από τη Δυτική Μακεδονία έως της Θράκη, και από την Ήπειρο έως τα ορεινά της Πελοποννήσου αυτά είναι τα πέντε πιάτα που εξακολουθούν να μας ζεσταίνουν με τη νοστιμιά τους και αξίζουν κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσετε μέχρι τον προορισμό της επιλογή σας. Πέντε ταβέρνες, όπου η τοπική κουζίνα είναι ο δικός τους μαγειρικός καμβάς που πάνω του ζωγραφίζουν μικρές γευστικές εικόνες γεμάτες μνήμες από τη λαϊκή γαστρονομική παράδοση.

Ο φασουλονταβάς και το μπιφτέκι στο Βεργιώτικο (Βέροια)
O Έλληνας Asador Νίκος Μαλλιάρας, γνωστός για τη βαθιά του γνώση στο κρέας και τα εξαιρετικά μαγειρευτά του φαγητά που συνδυάζουν περίτεχνα την παράδοση με διακριτικές δόσεις νεωτερισμού, παρουσιάζει ένα κλασικό βεροιώτικο πιάτο: τον φασουλονταβά. Μέτρια σε μέγεθος φασόλια που έχουν μπει στον φούρνο μαζί με κρεμμύδια, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο, ελαιόλαδο και τοματοπελτέ μέσα σε ταβά (πήλινο βαθύ σκεύος), αφού πρώτα έχουν βράσει και ξαφρίσει αποβραδίς. Βγαίνοντας από τον φούρνο αποκτούν μια τραγανή κρούστα στο δάγκωμα, μελωμένα και γλυκοφάγωτα στο εσωτερικό τους με πυκνή δεμένη σάλτσα.

Ο Νίκος Μαλλιάρας τα συνοδεύει με χοιρινό καρέ που έχει περάσει από τη φωτιά και έχει καπνιστεί ελαφρώς. Εγώ, όμως, θα πειράξω ελαφρά τη συνταγή του και θα τολμήσω να χωρέσω σε αυτό το μικρό κείμενο μία μοναδικής νοστιμιάς κρεάτινη δημιουργία του. Και μιλώ για τα μπιφτέκια του. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν το χοιρινό και να συνοδεύσουν τα φασόλια. Είναι ίσως η κορυφαία έκφραση μοσχαρίσιου μπιφτεκιού, που έχω συναντήσει έως τώρα. Φταίει η μυστική συνταγή του κιμά; Η αναλογία μοσχαριού με χοιρινό; Ή μήπως φταίει το ποσοστό σε μεδούλι που μπαίνει μετά το ζύμωμα και χαρίζει φίνα λιπαρότητα, μοναδική βουτυράδα και ένα δάγκωμα γεμάτο χυμούς. Ίσως φταίνε όλα τα παραπάνω.
Θωμαΐδου 2 , Βέροια, τηλ. 23310 74133.

Γίδα βραστή στην ταβέρνα ο Χρύσανθος (Ιωάννινα)
Εδώ και τριάντα χρόνια στην ανατολή πλευρά της λίμνης των Ιωαννίνων η οικογένεια Μηλιώτη αναβιώνει με μαγειρικό σεβασμό ξεχασμένα πιάτα και συνταγές της ηπειρώτικης παράδοσης, όπως η μοσχαροκεφαλή στη γάστρα, κοθρόπιτα (κρεατόπιτα με ρύζι και ζυγούρι) βατραχοπόδαρα σε κουρκούτι και πέστροφες στη σχάρα. Η μαγείρισσα της ιστορίας μας η μαμά Αριστέα Μηλιώτη μπορεί να νιώθει σίγουρη πως φτιάχνει ένα από τα καλυτέρα βραστά που έχω δοκιμάσει. Γι’ αυτό το πιάτο θα σας μιλήσω. Για τη βραστή γίδα στου Χρύσανθου στην Αμφιθέα Ιωαννίνων.

Το κρέας προέρχεται από κτηνοτρόφους του χωριού Κρυόβρυση, στα ορεινά του νομού. Η Αριστέα Μηλωτή χρησιμοποιεί τα πλευρά και τα μπούτια του ζώου, τα οποία και σιγοβράζει για ώρες για να πάρει αυτόν τον βαθιά γευστικό και ελαφρώς χυλωμένο ζωμό με πατάτες κρεμμύδια και καρότα, με τα ψαχνά του να μοσχοβολούν, να λιώνουν στο στόμα αλλά να κρατούν ταυτόχρονα και τους χυμούς τους σε ένα πιάτο αναφορά στην πρώτη ύλη και την τέχνη του μαγειρέματος χωρίς βιασύνη, που βρίσκει ιδανικό ταίρι στο καψαλισμένο ζυμωτό ψωμί, που έρχεται στο πλάι του.
Αμφιθέα Ιωάννινα, τηλ. 26510 81892.

Μοσχαρίσια ουρά με ξινό τραχανά στο Πέτρινο (Έδεσσα)
Στο χωριό Παναγίτσα 25 χιλιόμετρα δυτικά της Έδεσσας με κατεύθυνση τη λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται το εστιατόριο Πέτρινο της οικογενείας Πολατίδη. Η γιαγιά Πολατίδη μαγείρευε στον εγγόνο της Νίκο τις κρύες μέρες του χειμώνα μοσχαρίσια ουρά με ξινό τραχανά που έφτιαχνε η ιδιά. Την ουρά την έπαιρνε από τον κρεοπώλη που τις μοίραζε στις οικογένειάς του χωριού αντί να τις πετάξει (σε αντίθεση με σήμερα που αυτό το τόσο παρεξηγημένο κομμάτι του ζώου έχει φτάσει να πωλείται σε διόλου ευκαταφρόνητη τιμή).

Ο Νίκος Πολατίδης συνεχίζει να μαγειρεύει το πιάτο με τον ίδιο τρόπο τιμώντας την οικογενειακή του παράδοση και παρακαταθήκη. Η ουρά βράζει μόνη της για 10 ώρες και μετά στο ζουμί της προστίθεται ο ξινός τραχανάς του συνεταιρισμού του χωριού. Φρέσκια ντομάτα, λεμόνι ελαιόλαδο και η δική τους πικάντικη φέτα δημιουργούν ένα πιάτο γεμάτο θαλπωρή ιδανική συντροφιά τις παγωμένες χειμωνιάτικες ημέρες.
Παναγίτσα. Πέλλα, τηλ. 23810 34033.

Φασόλια στην τσερέπα στο σπίτι της Μαριώς (Καλάβρυτα)
Λίγο έξω από τα Καλάβρυτα θα συναντήσετε μια καταπράσινη αυλή γεμάτη χρώματα και λουλούδια. Είναι «Το Σπίτι της Μαριώς» του Γιώργου Μανικά και της συζύγου του Μαρίας. Επηρεασμένος από τα Επτάνησα χρησιμοποιεί την παραδοσιακή τσερέπα (ένα μεταλλικό βαθύ σκεύος χωρισμένο σε δυο μέρη: ταψί και καπάκι. Πήλινο στην παραδοσιακή του μορφή εξ’ ολοκλήρου μεταλλικό εδώ) για να μαγειρέψει πάνω από τα καρβουνά που έχουν «καθίσει» μικρά φασολιά από την Κέρτεζη Αχαΐας, κρεμμύδια ξερά και φρέσκα και λογιών λογιών μυριστικά.

Άγριο μάραθο, καυκαληθρες, μυρώνια και άνηθο. Το αποτέλεσμα μοσχοβολά αρώματα από τη Γη, ενώ ο Γιώργος δεν διστάζει να το μετατρέψει σε μια ιδιότυπη μαγειρίτσα με άγρια μανιτάρια που μαζεύει ο ίδιος από τα Αροάνια Όρη και τον Χελμό, και μπόλικο λεμόνι.
4ο χλμ. Καλαβρύτων – Πούντας, τηλ. 26920 22264.

Το ψωμί και οι πίτες στη Γαλάζια Χάντρα (Αλεξανδρούπολη)
Τελευταία άφησα την ταβέρνα της Νεδιμέ στο χωριό Μεσημβρία έξω από την Αλεξανδρούπολη. Με καταγωγή από την Τουρκία η Νεδιμέ άνοιξε μαζί με τον γιο της ένα μικρό ουζερί για να εξελιχθεί με τα χρόνια σε ένα γαστρονομικό καταφύγιο παράδοσης και σύνδεσης δύο λαών με κοινές μαγειρικές καταβολές. Στον περίβολο του μαγαζιού μοσχοβολά το πουρνάρι που καίγεται για να δημιουργήσει το κάρβουνο πριν φουρνίσει το δικό της μοσχοβολιστό ψωμί στον ξυλόφουρνο. Τζιγεροσαρμάδες, χουνκιάρ μπεγεντί και το περίφημο kebab είναι κάποια από τα πιάτα που φτιάχνει η Νεδιμέ.

Οι κρεατόπιτες, όμως, που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο τραγάνες με λεπτό φύλο γεμισμένες με κιμά και αν είστε τυχεροί με κυνήγι (συνήθως μαγειρεμένο λαγό) είναι ότι πιο νόστιμο θα δοκιμάσετε εάν ο δρόμος σας βγάλει κάποια ημέρα στα προάστια της Αλεξανδρούπολης και στην ταβέρνα Γαλάζια χάντρα.
Μεσημβρία, τηλ. 25510 96510.

Φωτογραφίες: Facebook

cantina.protothema.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων Ηλείας

Επόμενο Άρθρο

Μια επαγγελματίας φωτογράφος γάμων αποκαλύπτει τα 3 σημάδια που δείχνουν πως μία σχέση δεν θα κρατήσει

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Πιερρακάκης: Τέλος στην αδράνεια των κληροδοτημάτων με το νέο πλαίσιο για την κοινωφελή περιουσία
Ελλάδα

Πιερρακάκης: Τέλος στην αδράνεια των κληροδοτημάτων με το νέο πλαίσιο για την κοινωφελή περιουσία

5 Δεκεμβρίου 2025
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»
Τοπικά, Ελλάδα

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»

5 Δεκεμβρίου 2025
Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας
Τοπικά

Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Μια επαγγελματίας φωτογράφος γάμων αποκαλύπτει τα 3 σημάδια που δείχνουν πως μία σχέση δεν θα κρατήσει

Μια επαγγελματίας φωτογράφος γάμων αποκαλύπτει τα 3 σημάδια που δείχνουν πως μία σχέση δεν θα κρατήσει

Δήμος Πύργου: Εορτασμός των Θεοφανείων στο Κατάκολο τη Δευτέρα 6/1

Δήμος Πύργου: Εορτασμός των Θεοφανείων στο Κατάκολο τη Δευτέρα 6/1

Ρεύμα: Και τον Ιούλιο συνεχίζονται οι επιδοτήσεις από το κράτος

«Ναρκοπέδιο» στο ρεύμα: Χάνονται τα φθηνά τιμολόγια

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος