Ακολουθήστε μας:
Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο

18 Νοεμβρίου 2021
Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 18 Νοεμβρίου το 1992, 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου το 1990, ο Μικ Τζάγκερ και η Τζέρι Χολ παντρεύονται στο Μπαλί, ενώ την ίδια μέρα, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Πολ Μακάρτνεϊ πωλήθηκε έναντι 18.000 δολαρίων σε δημοπρασία.

1095: Αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β’, η οποία θα δώσει το πράσινο φως στην Α’ Σταυροφορία.

1302: Ο πάπας Βονιφάτιος Η’ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» («Ο Ένας Άγιος»), με την οποία υποστηρίζει ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.

1307: Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή, Χέρμαν Γκέσλερ.

1421: Το θαλάσσιο φράγμα του Ζούιντερζι στην Ολλανδία καταρρέει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 72 χωριά και να χάσουν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι.

1626: Εγκαινιάζεται πανηγυρικά η νέα Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

1820: Ο αμερικανός πλωτάρχης Ναθάνιελ Πάλμερ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.

1902: Σανιδικά: Στην οδό Σταδίου ξεσπούν συγκρούσεις Δηλιγιαννικών και Θεοτοκικών. Χτυπιούνται με σανίδες, που ξηλώνουν από παρακείμενα γιαπιά. Τα δύο κόμματα είχαν ισοψηφήσει στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου με 102 έδρες το καθένα. Τα επεισόδια πυροδότησε η προσπάθεια του Γεωργίου Α’ να εκμεταλλευθεί το αδιέξοδο και να πρωθυπουργοποιήσει τον υπασπιστή του, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο.

1903: Ο Παναμάς εκχωρεί στις ΗΠΑ την περιοχή όπου κατασκευάζεται η διώρυγα. Το έργο είχε ξεκινήσει το 1881 και θα ολοκληρωθεί το 1914.

1912: Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει την Ίμβρο.

1916: Νοεμβριανά: Ο Νοέμβριος βρίσκει την Ελλάδα με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μία στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Στις 18 συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στο Φάληρο και συγκρούονται με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο αργότερα, η πόλη πλήττεται από τα μαζικά πυρά του συμμαχικού στόλου. Ο βομβαρδισμός θα σταματήσει αργά το βράδυ, έπειτα από συμφωνία του Κωνσταντίνου με τους πρεσβευτές της Αντάντ. Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές.Οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρονται, δίνοντας τη θέση τους στην αναρχία.

1918: Η Λετονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

1926: Ο ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νόμπελ για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας, αλλά μόνο ένας δαιμόνιος άνθρωπος θα μπορούσε να θεσπίσει αυτό το βραβείο».

1928: Παρουσιάζεται στο θέατρο Κόλονι της Νέας Υόρκης η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα το διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie (Το Ατμόπλοιο Γουίλι).

1935: Με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.

1936: Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν τη δικτατορική κυβέρνηση του ισπανού στρατηγού Φράνκο.

1938: Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αναχωρεί για την Άγκυρα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.

1963: Η αμερικάνικη εταιρία «Bell» λανσάρει το τηλέφωνο με πλήκτρα.

1978: Πραγματοποιείται ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης “Ναός του Λαού” του αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς στη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότιο Αμερική. Τους πείθει να πιουν φρουτοχυμό, που περιέχει κυανιούχα ουσία, ενώ όσοι αρνούνται πυροβολούνται. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά.

1984: Τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας Σκακιού στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης που γίνεται στην Ελλάδα.

1989: Χάνει την προεδρία της Βουλγαρίας αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο ηγέτης με την πιο μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, Τιοντόρ Ζίβκοφ.

1990: Ο Μικ Τζάγκερ και η Τζέρι Χολ παντρεύονται στο Μπαλί.
Την ίδια μέρα, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Πολ Μακάρτνεϊ πωλείται έναντι 18.000 δολαρίων σε δημοπρασία.

1992: 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.

1994: Η Βουλή της Φινλανδίας εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995: Πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού πρώτα διασφαλίζεται η αποχώρηση όσων το επιθυμούν. Αιτία είναι ο εγκλωβισμός περίπου 1.500 νέων στο ΕΜΠ, μόλις ξεκίνησε η πορεία του Πολυτεχνείου την προηγούμενη. Ακολούθησαν πολύωρες οδομαχίες, με αθρόα ρίψη δακρυγόνων, 47 συλλήψεις και «ζωντανή» τηλεοπτική κάλυψη. Οι 479 εναπομείναντες παραδίδονται χωρίς αντίσταση κι οδηγούνται στις κλούβες τραγουδώντας την «Ξαστεριά».

2002: Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποδέχεται το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι “ονειρεύεται τις μέρες, που δε θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα”.

2004: Ανακοινώνεται η απόφαση του εφετείου, βάσει της οποίας η ΑΕΚ σώζεται οικονομικά, υπαγόμενη στο άρθρο 44.

Σαν σήμερα το 1787 γεννήθηκε ο γάλλος ζωγράφος, γιατρός και πρωτοπόρος της φωτογραφίας, Λουί Νταγκέρ, εφευρέτης της δαγεροτυπίας, μίας μεθόδου εμφάνισης φωτογραφιών χωρίς αρνητικό, το 1901 ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Τζορτζ Γκάλοπ, ο εμπνευστής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του, το 1906 ο ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper, Άλεκ Ισιγκόνις και το 1934 ο συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός («Ζήτα»).

Την ίδια μέρα το 1830 πέθανε ο γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι («Πεφωτισμένοι»), Γιόχαν Βάισχάουπτ, το 1922 ο γάλλος συγγραφέας, Μαρσέλ Προυστ («Αναζητώντας το χαμένο χρόνο»), το 1952 ο γάλλος ποιητής, Πολ Ελιάρ και το 1985 ο ρεμπέτης, Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.

 

 

www.newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

ΟΑΕΔ: Σε λειτουργία πλατφόρμα myOAEDραντεβού – Ποιες υπηρεσίες αφορά

Επόμενο Άρθρο

ΔΕΥΑ Πύργου: Ψηφιακά υδρόμετρα για καλύτερη διαχείριση νερού

Σχετικά Άρθρα

Σε λίγες μέρες εκλογές στην Αϊόβα-Νίκη περιμένει ο Τράμπ
Ελλάδα, Κόσμος

Ένας χρόνος Τραμπ: Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε

10 Ιανουαρίου 2026
Τράμπ: Πως σχεδιάζει να ρίξει τις παγκόσμιες τιμές σε πετρέλαιο & καύσιμα
Ελλάδα, Κόσμος

Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία και τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ

7 Ιανουαρίου 2026
Αλέξης Τσίπρας για Βενεζουέλα: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Απαράδεκτη η φράση του Πρωθυπουργού
Ελλάδα, Κόσμος

Αλέξης Τσίπρας για Βενεζουέλα: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Απαράδεκτη η φράση του Πρωθυπουργού

4 Ιανουαρίου 2026
Κυριάκος Μητσοτάκης: «To τέλος του Μαδούρο προσφέρει νέα ελπίδα για τη Βενεζουέλα»
Ελλάδα, Κόσμος

Κυριάκος Μητσοτάκης: «To τέλος του Μαδούρο προσφέρει νέα ελπίδα για τη Βενεζουέλα»

4 Ιανουαρίου 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

ΑΦΜ και Κλειδάριθμος: Πώς γίνεται η έκδοση – αναλυτικός οδηγός 20 ερωταπαντήσεων
Φορολογικά

ΑΦΜ και Κλειδάριθμος: Πώς γίνεται η έκδοση – αναλυτικός οδηγός 20 ερωταπαντήσεων

4 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Νέα Φιγαλεία – Φασκομηλιά – Καλλιθέα Ολυμπίας
Νέα

Απόκριες 2026: Πότε «πέφτει» Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

4 Φεβρουαρίου 2026
Kαρναβάλι Αμαλιάδας: Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τοπικά, Πολιτισμός

Kαρναβάλι Αμαλιάδας: Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

4 Φεβρουαρίου 2026
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

4 Φεβρουαρίου 2026
Επόμενο Άρθρο
ΔΕΥΑ Πύργου: Ψηφιακά υδρόμετρα για καλύτερη διαχείριση νερού

ΔΕΥΑ Πύργου: Ψηφιακά υδρόμετρα για καλύτερη διαχείριση νερού

Στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο το Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικής Βιομηχανίας

Στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο το Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικής Βιομηχανίας

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου: Διαδικτυακή Δράση την Παρασκευή για την εξάλειψη βίας κατά των Γυναικών

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου: Διαδικτυακή Δράση την Παρασκευή για την εξάλειψη βίας κατά των Γυναικών

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος