Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Σαρδέλα: Συνταγές για να τις βάλουμε στο τραπέζι

20 Σεπτεμβρίου 2023
Σαρδέλα: Συνταγές για να τις βάλουμε στο τραπέζι

Η ταπεινή, λαϊκή σαρδέλα με τη λιπαρή φρέσκια νοστιμιά και τις θαλασσινές εντάσεις είναι ένας διατροφικός και μαγειρικός θησαυρός που ευτυχώς είναι άφθονος και προσιτός σε όλους, καθημερινά. Λένε πως σε μια ιδανική σύγχρονη δίαιτα, θα έπρεπε μια φορά την εβδομάδα να τρώμε σαρδελίτσες.

Και τι απόλαυση να τρως σαρδέλες με διαφορετικούς τρόπους, από παστές ή φρεσκοπαστωμένες μέχρι ψητές στα κάρβουνα, μαγειρεμένες στο φούρνο ή τηγανητές. Με εύκολες συνταγές και απλές διαδικασίες. Με δυνατότητα ταιριάσματος με πολλά υλικά.

Γιατί η μικρή σαρδέλα έχει γαστρονομικά τεράστια προσωπικότητα που συνδυάζει τη νόστιμη λιπαρότητα με τη θαλασσινή φρεσκάδα, οπότε ζητά να κοντραριστεί με όξινα και υπόξινα υλικά όπως λεμόνι, ξίδι ή να τυλιχτεί σε αμπελόφυλλα. Ειδικά αυτό το τύλιγμα σε αμπελόφυλλο και το ψήσιμο στα κάρβουνα ή και στο φούρνο, θεωρώ πως είναι απ’ τις πιο όμορφες ελληνικές συνταγές, καθώς ισορροπεί τη λιπαρότητα με την οξύτητα και ταυτόχρονα ταιριάζει τα αρώματα της θάλασσας με του καπνισμένου ξύλου και την υπόξινη φρεσκάδα του αμπελιού.

Η σαρδέλα όμως μπορεί να ταιριάξει και με γλυκές γεύσεις, όπως αυτές της μελωμένης ψητής τομάτας και του κρεμμυδιού σε ένα πλακί ή με σταφίδες και σαφράν σε ένα αναπάντεχο πιάτο ζυμαρικών απ’ τη Σικελία. Το σπαγγέτι κον λε σάρντε του ιταλικού νότου είναι μια συνταγή που λίγοι Έλληνες γνωρίζουν, αλλά περιέργως στα λίγα εστιατόρια που την κάνουν στην Ελλάδα έχει μεγάλη επιτυχία. Γιατί εμείς, όπως και οι Ιταλοί, λατρεύουμε τις σαρδελίτσες.

Αλλά η σαρδέλα ταιριάζει και με πικάντικες ή καυτερές γεύσεις όπως το σκόρδο στο πλακί ή σε μαρινάτη μορφή. Αλλά και με καυτερή πιπεριά που συχνά βλέπουμε σε κονσέρβες. Αν και μ’ αρέσει πολύ να μαγειρεύω φρέσκιες σαρδέλες, προσωπικά λατρεύω τις κλασικές κονσέρβες, καυτερές και μη, ως εξαιρετικό μεζέ για ούζο.

Αλλά εκεί που η σαρδέλα φτάνει στο απόγειο του γαστρονομικού προορισμού της είναι ως παστή παπαλίνα. Παπαλίνες ονομάζουν τις σαρδέλες που αλιεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες στους μεγάλους και πλούσιους κόλπους της Καλλονής και Γέρας, στη Λέσβο. Αυτές τις φρεσκοπαστώνουν, βάζοντάς τες σε αλάτι για 3 ώρες στο ψυγείο και όταν τις καθαρίζουν για να φαγωθούν, βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ μιας ήπιας αλμυρής μετάλλαξης της σάρκας τους και της θαλασσινής τους φρεσκάδας. Αυτό τις κάνει την απόλυτη ελληνική απάντηση στο σούσι και ταυτόχρονα έναν εκλεκτό ουζομεζέ.

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε σπίτι σας μαρινάτες ή φρεσκοπαστωμένες σαρδέλες. Μπορείτε επίσης να κάνετε και φρίσσες, που τις λένε και σαρδελομάνες, καθώς είναι ένα είδος συγγενές αλλά αρκετά μεγαλύτερο σε μέγεθος. Οι φρίσσες συνήθως είναι φτηνότερες και με πιο υποτονική γεύση απ’ τις σαρδέλες, όμως βγαίνουν εξαιρετικά νόστιμες ως μαρινάτες και προτείνω να τις γνωρίσετε.

Το μόνο θέμα που έχω ειδικά με τις ψητές σαρδέλες είναι πως η γεύση τους είναι τόσο έντονη ώστε δεν μπορώ να φάω πάνω από δυο-τρείς. Πράγμα που όμως εξισορροπείται όταν τυλίγονται σε αμπελόφυλλο, γιατί εκεί μετριάζεται η έντασή τους.

Σε κάθε περίπτωση η σαρδέλα, παστή, μαρινάτη ή φρέσκια μαγειρεμένη με κάθε πιθανό τρόπο, αποτελεί ένα εξαιρετικό υλικό τόσο γευστικά όσο και διατροφικά και παράλληλα έχει τα εξής πλεονεκτήματα: είναι πάμφθηνη, άφθονη και μπορεί να λειτουργήσει ως μεζές ή πλήρες γεύμα. Απολαύστε τη ιδανικά μια φορά την εβδομάδα!

Δείτε και μερικές σχετικές συνταγές:

Σαρδέλες φρεσκοπαστωμένες (Παπαλίνες Λέσβου)
Οι φρεσκοπαστωμένες παπαλίνες είναι ένας εντυπωσιακός ουζομεζές της Λέσβου. Παπαλίνες ονομάζουν τις σαρδέλες που αλιεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες στους μεγάλους και πλούσιους κόλπους της Καλλονής και Γέρας. Τις παστώνουν μόνο 3-4 ώρες σε αλάτι και όντας στο μεταίχμιο μεταξύ παστού και φρέσκου, αποτελούν την εμφατική ελληνική απάντηση στο σούσι.

Σπαγγέτι με σαρδέλες
Η πάστα con le sarde (ζυμαρικά με σαρδέλες), είναι παραδοσιακή σιτσιλιάνικη συνταγή που ήταν πάντα μεγάλο σουξέ στα τραπέζια της Μαφίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό γευστικό ξάφνιασμα!

Φρίσσες μαρινάτες με πικάντικη διάθεση
Φρίσσες ονομάζεται ένα είδος μεγάλης σαρδέλας που ως μαρινάτη είναι καλύτερη και από γαύρο, γιατί η γεύση της είναι πολύ πιο μεστή απ’ του γαύρου και η σάρκα κρατάει περισσότερο και έτσι λειτουργεί πιο ευχάριστα και στην υφή. Τέλειος ουζομεζές βεβαίως-βεβαιως!

Σαρδέλες πλακί αλ Καρούσο
Μια νεωτερική συνταγή για σαρδέλες πλακί, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα εικόνας και γευστικού αποτελέσματος, βασισμένη σε εναλλακτικά υλικά σε σχέση με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα. Συγκεκριμένα αντί για κανονικές τομάτες χρησιμοποιώ τα μίνι ντοματίνια Τόμπερυ, αντί για κανονικό ξερό κρεμμύδι επιλέγω φρέσκα κρεμμυδάκια και αντί για μαϊντανό, έχω πασπαλίσει φρέσκο βασιλικό.

Σαρδέλες ψητές σε αμπελόφυλλο
Ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και νοστιμιά με σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο! Με ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρή υπόσταση της σαρδέλας και την υπόξινη φινέτσα του αμπελόφυλλου, που ενισχύεται εδώ απ’ τη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και τον παιχνιδιάρικο μάραθο που μπαίνουν στη γέμιση.

Προηγούμενο Άρθρο

Σαουδική Αραβία: Χτίζουν σύγχρονες κατασκευές & μια πόλη με γυάλινους τοίχους

Επόμενο Άρθρο

Σιδηροκαστρίτης: «Για αυτό στηρίζω Καννή»

Σχετικά Άρθρα

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

5 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

2 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για 10.000 Έλληνες
Υγεία

Παχυσαρκία: Τα πασίγνωστα φάρμακα που φέρνουν επανάσταση

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αθήνα σήμερα οι ηγέτες των Βαλκανίων: Τα πρόσωπα, τα μηνύματα και η ατζέντα
Ελλάδα, Πολιτική

Mαξίμου σε συναγερμό-Κάνει τον Τσίπρα κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12
Τοπικά, Πολιτισμός

Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12

5 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση
Νέα

Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Σιδηροκαστρίτης: «Για αυτό στηρίζω Καννή»

Σιδηροκαστρίτης: «Για αυτό στηρίζω Καννή»

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης - Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

Εργασιακό: Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή-Σε πανελλαδική απεργία η χώρα

Εργασιακό: Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή-Σε πανελλαδική απεργία η χώρα

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος