Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

«Σεισμός» στο πολιτικό σύστημα μετά την τραγωδία

9 Μαρτίου 2023
«Σεισμός» στο πολιτικό σύστημα μετά την τραγωδία

Όπως κάθε μεγάλο γεγονός, ειδικά όταν αυτό είναι και τραγικό, αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και ανατρέπει τις σταθερές που ξέραμε στην ίδια την κοινωνία.

Η τραγωδία στα Τέμπη ήρθε να δώσει μια γερή γροθιά στο «τζάμι» της πολιτικής και των κομμάτων, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου ο χρόνος των εκλογών ήταν –ημιπεπίσημα- τόσο κοντά.

Μόνο οι φωτιές στην Ηλεία με τους δεκάδες νεκρούς, το 2007, ήταν τόσο κοντά στις εκλογές που, όμως, δεν ήταν προγραμματισμένες, αλλά τις προκήρυξε ο Κώστας Καραμανλής με αφορμή την τραγωδία.

Σε ένα παρόμοιο σκηνικό, αλλά χωρίς θύματα, βρεθήκαμε και το καλοκαίρι του 2015. Ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας αφού είχε πάει στο δημοψήφισμα και στη συνέχεια ψήφισε το νέο μνημόνιο.

Όμως, μια τόσο βίαιη ανατροπή, με το «θυμικό» ακόμη να καθορίζει τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εκλογές που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ίσως να μην είχαμε ποτέ άλλοτε.

Και ίσως γι’ αυτό το λόγο στο Μαξίμου να το… σκέφτονται διπλά και τριπλά για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, κι ενώ φαίνεται να «θολώνει» η Κυριακή 9 Απριλίου.  

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο διαφορετικό είναι το πολιτικό τοπίο και πώς η τραγωδία των Τεμπών ανατρέπει τα πάντα.

Κυρίως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τη σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μάχη που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ (βάζοντας μπροστά θεσμικά θέματα, όπως η απονομή δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των υποκλοπών κ.λπ) για να είναι πρώτο κόμμα και να ηγηθεί μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ειδικά μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, τις μεγαλύτερες ίσως από την εποχή των μνημονίων, που ανέδειξαν μια διαφορετική δυναμική των κινημάτων και ασφαλώς πιέζουν έτι περαιτέρω τα κόμματα.

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν σχετικά με γκάλοπ που έχουν ήδη γίνει, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία. Κάποιοι δίνουν μάλιστα και πληροφορίες για απώλειες 2-3 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί αυτή τη ζημιά.

Λένε ουσιαστικά ότι σ’ αυτό το πρώιμο στάδιο οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη, σαφώς, στην κυβέρνηση, αλλά δεν δείχνουν έτοιμοι να μπουν στο εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος των αγανακτισμένων, θυμωμένων, σοκαρισμένων από την τραγωδία πολιτών, κατευθύνεται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και στα μικρότερα κόμματα. 

Δεν θα απέκλειαν επίσης να δούμε ένα σκηνικό 2012, με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να παίρνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και τα μικρότερα να αναδεικνύονται νικητές των εκλογών.

Ένα σενάριο που θα έλεγε π.χ. ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν στις πρώτες εκλογές αρκετά κάτω από το 30%, με ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ 25.

Αλλά και με ενίσχυση των κομματικών σχηματισμών που βρίσκονται τώρα εκτός Βουλής, όπως το ακροδεξιό κόμμα του Κασιδιάρη (αν καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του πρόσφατου νόμου περί απαγόρευσης), κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κ.λπ.

Και φυσικά, ως αποτέλεσμα και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, θα μπορούσε να καταγραφεί μεγάλη άνοδος του ποσοστού της αποχής.

Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, και σε μια μεταβλητότητα που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

Τι ζητούν οι πολίτες

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οργή του κόσμου είναι συσσωρευμένη, τα Τέμπη αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα. Όπως έλεγαν στο in, ακόμη και το θέμα της παραίτησης του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Καραμανλή, αντιμετωπίζεται λανθασμένα και σίγουρα υπό την επήρεια του θυμικού.

«Δεν είναι θέμα η παραίτηση του υπουργού. Σε μια κανονική χώρα δεν θα μπορούσε να τεθεί θέμα παραίτησης, αλλά να υπάρχουν μηχανισμοί και συστήματα ελέγχου που δεν θα επιτρέπουν τέτοιες τραγωδίες.

Στην Ελλάδα επικρατεί η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος, εδώ το κράτος κάνεις business με τη διαπλοκή, κάνει τον manager, επικροτεί το πελατειακό σύστημα, επιτρέπει τη φαυλότητα».

Και συνεχίζουν: «Δηλαδή θα λυθεί το πρόβλημα με το αν θα φύγει ο Καραμανλής ή κάποιος άλλος; Δεν θέλουμε… Ιφιγένειες, αλλά ορθή λειτουργία και κανόνες που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να κάνει ό,τι θέλει χωρίς λογοδοσία.

Και στο κάτω – κάτω, επιτελικό κράτος σημαίνει να έχει manual, να έχει ISO και αυτοματοποίηση. Δεν είναι μια κενή ταμπέλα το επιτελικό κράτος». 

Ρωτήσαμε τη γνώμη του επικοινωνιολόγου, Γρηγόρη Τσιμογιάννη για τις ανατροπές που φέρνει η τραγωδία και τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Όπως τονίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός με συνέπειες οι οποίες δεν μπορούν να παραγνωριστούν.

Κυρίως διότι φωτίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο αδυναμίες και παθογένειες του ελληνικού κράτους

Αλλά, εμπεδώνει ένα αίσθημα πεποίθησης των πολιτών ότι το κράτος σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν τους υπηρετεί, αλλά και τους αφήνει απροστάτευτους.

Ταυτόχρονα, ενισχύει το αίσθημα απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, από την είσοδό μας στα μνημόνια και μετά».

Αναφερόμενος στο αν μπορεί να αποτιμηθεί το μέγεθος της επίδρασης των Τεμπών υπογραμμίζει:

«Είναι σαφές ότι το μέγεθος δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτή τη στιγμή, γιατί και το θέμα των Τεμπών είναι σε εξέλιξη. Σε δεύτερο και τρίτο χρόνο μπορεί να γίνει η αποτίμηση. Η διαχρονικότητα των παθογενειών και προβλημάτων, όσο πραγματική βάση κι αν έχει δεν παύει να κρίνεται στο χρόνο που γίνεται. Από την άλλη μπορεί να ενισχύσει την αντισυστημική ψήφο και την αποχή. Πιθανολογικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση του κόσμου».

Τον ρωτήσαμε από τι εξαρτάται αυτή η αντίδραση των πολιτών και μας αναφέρει ότι θα εξαρτηθεί «από την αντίδραση της κυβέρνησης, της δικαιοσύνης, από την τιμωρία των ενόχων κλπ.»

Ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο με ένα κριτήριο ( π.χ. με το θυμικό). Τα κόμματα κρίνονται συνολικά σε μια πορεία και σε μια δράση.

Ακόμη κι αν ο κόσμος δεν μπορεί να τεκμηριώσει τη στάση του, συναισθηματικά το καταλαβαίνει. 

Το κρίσιμο είναι να μη σταθεί κανείς στο θυμικό. Αν μείνεις σ’ αυτό είτε για να δικαιολογήσεις ή για να καταδικάσεις, ουσιαστικά δικαιολογείς την αντισυστημική ψήφο και δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα».

Και μέχρι τις εκλογές τι;

Ο κ. Τσιμογιάννης αναφέρει:

«Ο ελάχιστον χρόνος που απομένει ως τις εκλογές είναι πρόβλημα. Εχει σημασία η αρχή, πώς το κάνεις. Είναι κρίσιμο εδώ να γίνει με το σωστό τρόπο.

Εχει σημασία πως θα λειτουργήσουν η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα».

Και η επόμενη ημέρα; Το μέλλον της χώρας;

Ο κ. Τσιμογιάννης μας απαντά με ένα ενδιαφέρον στοιχείο:

«Ακόμη κι αν κάποια κόμματα κερδίσουν πρόσκαιρα, όλη αυτή την παθογένεια θα τη βρούμε μπροστά μας.

Το είδαμε με την οικονομία, και το κόστος ήταν μεγαλύτερο.

Η αβεβαιότητα είναι βασικό στοιχείο της εποχής μας έτσι κι αλλιώς.

Η ανησυχία είναι και εύλογη και ορθολογική. Αλλά για να έχει παραγωγικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να εκδηλώνεται μόνο όταν γίνεται ένα γεγονός μεγάλο.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σπάσει το αίσθημα της ατιμωρησίας. Κάθε θέση ευθύνης έχει σημασία. Δεν μπορείς να πετάς το μπαλάκι, ο κόσμος βλέπει και κρίνει ενώ και η παθογένεια δεν γιατρεύεται ποτέ.

 

in.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζει αποζημιώσεις για τα θύματα

Επόμενο Άρθρο

Τέμπη: Πανελλαδικός κύκλος συλλαλητηρίων την Κυριακή 12 Μαρτίου

Σχετικά Άρθρα

Καρυστιανού: Ένα κίνημα πολιτών θα φέρει τη λύση στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως αν θα βγω μπροστά
Ελλάδα, Πολιτική

Καρυστιανού: Ένα κίνημα πολιτών θα φέρει τη λύση στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως αν θα βγω μπροστά

6 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αθήνα σήμερα οι ηγέτες των Βαλκανίων: Τα πρόσωπα, τα μηνύματα και η ατζέντα
Ελλάδα, Πολιτική

Mαξίμου σε συναγερμό-Κάνει τον Τσίπρα κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη

5 Δεκεμβρίου 2025
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ζητηθούν πίσω 3,5 δισ. ευρώ – Έρχεται β’ γύρος ερευνών και θερμό φθινόπωρο στη Βουλή
Ελλάδα, Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξέπλυμα επιδοτήσεων μέσω τυχερών παιχνιδιών

5 Δεκεμβρίου 2025
Προκαλεί ο νεοδημοκράτης Χρήστος Μαγειρίας: Κέρδισε το τζόκερ 7-8 φορές
Ελλάδα, Πολιτική

Προκαλεί ο νεοδημοκράτης Χρήστος Μαγειρίας: Κέρδισε το τζόκερ 7-8 φορές

5 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

3 σούπες για δυνατό ανοσοποιητικό – Νικούν ιώσεις και λοιμώξεις
Υγεία

3 σούπες για δυνατό ανοσοποιητικό – Νικούν ιώσεις και λοιμώξεις

6 Δεκεμβρίου 2025
Συντάξεις Ιανουαρίου: Χριστουγεννιάτικο «δώρο» – Νωρίτερα οι πληρωμές
Ελλάδα

Συντάξεις Ιανουαρίου: Χριστουγεννιάτικο «δώρο» – Νωρίτερα οι πληρωμές

6 Δεκεμβρίου 2025
ΗΛΕΙΑ: Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ΑΤΜ με πάνω από 35.000 ευρώ
Τοπικά

ΗΛΕΙΑ: Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ΑΤΜ με πάνω από 35.000 ευρώ

6 Δεκεμβρίου 2025
Μητσοτάκης σε αγρότες για τα μπλόκα: Ελάτε για διάλογο – Οι αγρότες του απαντούν: Νέα μπλόκα
Ελλάδα

Μητσοτάκης σε αγρότες για τα μπλόκα: Ελάτε για διάλογο – Οι αγρότες του απαντούν: Νέα μπλόκα

6 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Τέμπη: Πανελλαδικός κύκλος συλλαλητηρίων την Κυριακή 12 Μαρτίου

Τέμπη: Πανελλαδικός κύκλος συλλαλητηρίων την Κυριακή 12 Μαρτίου

Αυγερινοπούλου: Θετικές εξελίξεις για Παρά θιν’ Αλός, Καϊάφα και Κυπαρισσιακό

Αυγερινοπούλου: Θετικές εξελίξεις για Παρά θιν’ Αλός, Καϊάφα και Κυπαρισσιακό

Διονύσης Καλαματιανός: «Ίσες ευκαιρίες και συμπερίληψη για τα Άτομα με Αναπηρία»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ίσες ευκαιρίες και συμπερίληψη για τα Άτομα με Αναπηρία»

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος