Με την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, οι Πρώτοι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου τελούνται την πρώτη Παρασκευή (σήμερα 27 Φεβρουαρίου) μετά την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την πνευματική πορεία προς το Πάσχα.
Χαιρετισμοί 2026 και ακάθιστος ύμνος:
Ακολουθία Ημερομηνία
Α’ Στάση Χαιρετισμών Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2026
Β’ Στάση Χαιρετισμών Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2026
Γ’ Στάση Χαιρετισμών Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2026
Δ’ Στάση Χαιρετισμών Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2026
Ακάθιστος Ύμνος Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026
Αναλυτικά οι 5 Παρασκευές των Χαιρετισμών
Οι Χαιρετισμοί ψάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η ακολουθία χωρίζεται σε 4 “Στάσεις” (τμήματα), ενώ την 5η εβδομάδα ψάλλεται ολόκληρος ο ύμνος (Ακάθιστος).
1. Α’ Στάση Χαιρετισμών – 27 Φεβρουαρίου
Είναι η πρώτη Παρασκευή μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στις εκκλησίες διαβάζονται οι πρώτοι 6 Οίκοι (στροφές) του Ακάθιστου Ύμνου (Α-Ζ). Είναι η επίσημη πνευματική έναρξη της πορείας προς το Πάσχα.
2. Β’ Στάση Χαιρετισμών – 6 Μαρτίου
Τη δεύτερη Παρασκευή διαβάζονται οι επόμενοι 6 Οίκοι (Η-Μ). Οι πιστοί έχουν ήδη μπει στον ρυθμό της νηστείας και της προσευχής.
3. Γ’ Στάση Χαιρετισμών – 13 Μαρτίου
Στα μέσα της Σαρακοστής, ψάλλονται οι Οίκοι Ν-Σ. Σε πολλές ενορίες, η προσέλευση κορυφώνεται καθώς πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα.
4. Δ’ Στάση Χαιρετισμών – 20 Μαρτίου
Η τελευταία τμηματική ακολουθία με τους Οίκους Τ-Ω. Είναι η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή του Ακάθιστου Ύμνου που ακολουθεί.
5. Ο Ακάθιστος Ύμνος – 27 Μαρτίου
Είναι η πιο λαμπρή ακολουθία πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026, ψάλλεται ολόκληρος ο ύμνος («Τη Υπερμάχω Στρατηγώ…») σε όλους τους ναούς της χώρας.
Ονομάζεται «Ακάθιστος» γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί στην Κωνσταντινούπολη έψαλαν τον ύμνο όρθιοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία για τη σωτηρία της Πόλης.
Η ιστορική διαδρομή
Η επικρατέστερη εκκλησιαστική παράδοση συνδέει τον Ακάθιστο Ύμνο με τα γεγονότα του 626 μ.Χ., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος απουσίαζε σε εκστρατεία.
Σύμφωνα με τις πηγές της εποχής, ο Πατριάρχης Σέργιος οργάνωσε λιτανεία της εικόνας της Θεοτόκου γύρω από τα τείχη της Πόλης. Μετά την αποτυχία της πολιορκίας, οι κάτοικοι απέδωσαν τη σωτηρία στην προστασία της Παναγίας και έψαλαν ύμνο ευχαριστίας.
Η σχετική παράδοση καταγράφεται σε βυζαντινά χρονικά και συναξάρια, ενώ ο ύμνος καθιερώθηκε στη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας κατά τους επόμενους αιώνες.
Η πατρότητα του ποιήματος δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Κατά καιρούς έχει αποδοθεί στον Ρωμανό τον Μελωδό ή σε άλλους υμνογράφους του 6ου–7ου αιώνα, χωρίς οριστικό συμπέρασμα (βλ. σχετικές μελέτες βυζαντινής υμνογραφίας και λειτουργικής ιστορίας).
Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο».
Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.
Οι Χαιρετισμοί αποτελούν μια από τις πιο κατανυκτικές περιόδους της Ορθοδοξίας.
Πότε πέφτει το Πάσχα 2026;
Για να έχετε πλήρη εικόνα του εορτολογίου:
Κυριακή των Βαΐων: 5 Απριλίου
Μεγάλη Παρασκευή: 10 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα: 12 Απριλίου












