Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Σπιτικό ψωμί: 5 συνταγές για να γίνετε εξπέρ στο ζύμωμα

9 Οκτωβρίου 2023
Σπιτικό ψωμί: 5 συνταγές για να γίνετε εξπέρ στο ζύμωμα

Οι Χάρης Παπαλίτσας, Ζήνωνας Χριστοφίδης και Φάνης Μαϊκαντής μοιράζονται μαζί μας γνώσεις, εμπειρία και τα μυστικά που θα μας κάνουν εξπέρ στο σπιτικό ζύμωμα του ψωμιού.

 

1. 100% σικαλένιο ψωμί
(συνταγή από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά, «Το ψωμί», εκδ. Καστανιώτης)

Υλικό
450 γρ. αλεύρι σικαλένιο ολικής αλέσεως
2 κουταλιές σπόρο κάραγουεϊ (άγριο κύμινο)
40 γρ. μαγιά νωπή ή 3 κουταλάκια στεγνή
½ λίτρο ζεστό νερό
800 γρ. αλεύρι σικαλένιο ολικής αλέσεως
2 ½ κουταλάκια αλάτι
2-3 κουταλιές ηλιέλαιο

Διαδικασία
Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το προζύμι, που χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρώσει τη ζύμωσή του και να μπορέσει να ανεβάσει στη δεύτερη φάση αυτή τη βαριά ζύμη. Ανακατεύουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μεγάλο δοχείο γιατί θα φουσκώσουν. Φτιάχνουμε ένα μείγμα ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε το με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 48 ώρες. Μετά ενώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει ελαστική η ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά ζυμώνουμε λίγο και πλάθουμε δύο φρατζόλες ή καρβελάκια.

2. Προζυμένιο ψωμί με σουσάμι
(συνταγή Χάρης Παπαλίτσας)

«Η γεύση και το άρωμα του ψημένου σουσαμιού θα απογειώσουν αυτό το αφράτο προζυμένιο ψωμί.»

Υλικά για τη ζύμη
800 γρ. αλεύρι ζυμωτό
200 γρ. αλεύρι 70% Αλεύρι Νο1 Σκληρό
20 γρ. αλάτι
10 γρ. μαγιά
100 γρ. υγρό προζύμι*(βλ. κάτω)
50 γρ. σησαμέλαιο
650 γρ. νερό

Διαδικασία

Ζύμωμα: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 5 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
Θερμοκρασία ζύμης: 26°C.
Πρώτη ωρίμανση ζύμης: 90 λεπτά στους 26-28°C, κατά τη διάρκεια των οποίων κάνετε ένα δίπλωμα.  Πλάθουμε  σε καρβέλια των 450 γρ. και βουτάμε σε σουσάμι (μισό ωμό – μισό καβουρδισμένο).

Δεύτερη ωρίμανση ζύμης: 45-60 λεπτά στους 28-30°C.

Ψήσιμο:  Ψήνουμε στον φούρνο, στους 200°C, με ατμό, για 35-40 λεπτά – για τον ατμό.

Τips: Για τον ατμό, βλέπε παρακάτω, στο βήμα Ψήσιμο της ciabatta.

*Υγρό Προζύμι

Υλικά
50 γρ. αλεύρι σίκαλης
50 γρ. νερό

Διαδικασία
Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία 22°C. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 5 φορές. Έπειτα, διατηρουμε στο ψυγείο, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία άλλες 2-3 φορές, διατηρώντας στο ψυγείο.

Σύνολο: 7-8 μέρες.
Η μάνα προζυμιού είναι έτοιμη. Θα πρέπει να έχει αναπτύξει οξύτητα και η επιφάνειά της θα πρέπει να έχει πολλές φουσκάλες αέρα.

3. Ciabatta με ελαιόλαδο
(συνταγή Χάρης Παπαλίτσας)

Υλικά για το προζύμι
950 γρ. αλεύρι 70% Αλεύρι Νο1 Σκληρό
950 γρ. αλεύρι 55% (γ.ό.χ.)
1.900 γρ. νερό
1 γρ. μαγιά νωπή

Εκτέλεση για το προζύμι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το προζύμι, για 14-16 ώρες, στους 19-20°C.

Υλικά για τη ζύμη
1.550 γρ. αλεύρι 70% Αλεύρι Νο1 Σκληρό
1.550 γρ. αλεύρι 55% (γ.ό.χ.)
100 γρ. αλάτι
20 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. ελαιόλαδο
1.900 γρ. νερό
3.891 γρ. προζύμι

Εκτέλεση για τη ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το ελαιόλαδο, και 400 γρ. νερό στο μίξερ με τον γάντζο για 5 λεπτά, στην πρώτη ταχύτητα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 3 λεπτά στη δεύτερη ταχύτητα και, τέλος, άλλα 3-4 λεπτά, επίσης στη δεύτερη ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο.

Θερμοκρασία ζύμης: 27-28°C.
Πρώτη ωρίμανση ζύμης: 180 λεπτά στους 28-30°C, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κάνουμε δύο διπλώματα. Κόβουμε σε σχήμα Ciabatta.
Δεύτερη ωρίμανση ζύμης: 30-45 λεπτά, στους 28-30°C

Ψήσιμο: Ψήνουμε στον φούρνο στους 220°C με ατμό για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 200°C για 10-12 λεπτά, με ατμό – βάζουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό (όχι πολύ) στη βάση του φούρνου πριν το ψήσιμο ώστε να έχει αρχίσει να βγάζει ατμό όταν μπει το ψωμί στον φούρνο. Μετά από 10 λεπτά το αφαιρούμε.

4. Ψωμί μπύρας με μαύρη βύνη και κριθάρι
(συνταγή Χάρης Παπαλίτσας)

«Σε αυτήν τη συνταγή θα ζυμώσουμε κατά κύριο λόγο με μπύρα αντί για νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα προζυμένιο ψωμί με πολύ πλούσια αρώματα και μεστή γεύση.»

Υλικά για τη ζύμη
3.200 γρ. αλεύρι 70% Αλεύρι Νο1 Σκληρό
1.700 γρ. αλεύρι 55% (γ.ό.χ.)
400 γρ. αλεύρι κριθαριού
30 γρ. μαύρη βύνη
1.800 γρ. υγρό προζύμι
130 γρ. αλάτι
3.600 γρ. μπύρα Weiss 5%
350 γρ. νερό (Bassinage)

Διαδικασία
Ζύμωμα: Ζυμώνετε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό για το bassinage, για 8 λεπτά στην πρώτη ταχύτητα και για 6 λεπτά στη δεύτερη. Στα τελευταία 4-5 λεπτά ρίχνετε το νερό σιγά-σιγά.
Θερμοκρασία ζύμης: 25°C.
Ξεκούραση ζυμης: 120 λεπτά, στους 24- 25°C, κατά τη διάρκεια των οποίων κάνουμε δύο διπλώματα και μετά βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Πλάθουμε κομμάτια βάρους 475 γρ.
Ξεκούραση: 70-90 λεπτά, στους 28-30°C.
Ψήσιμο: Ψήνουμε στον φούρνο, στους 220-200°C, με ατμό και αμέσως χαμηλώνουμε, στους 200-180°C, για 35-40 λεπτά.

5. Ψωμί ολικής με σουσάμι
(συνταγή Φάνης Μαϊκαντής)

1 ώρα και 10΄ + 60΄ Αναμονή- Εύκολο

Υλικά
550 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
500 ml νερό
1 κουτ. γλυκού πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (16 γρ.)
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον
2 κουτ. γλυκού σουσάμι καβουρδισμένο σε ένα τηγανάκι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το νερό, λίγο χλιαρό νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το σουσάμι, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και σκεπάζουμε να ξεκουραστεί για 15΄.

Βάζουμε στη φόρμα λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45΄ σε μέρος με ζέστη για να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 180°C για 40΄-45΄ ανάλογα τον φούρνο μας. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι μην έχει υγρασία στο εσωτερικό του και ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5΄ και βγάζουμε από τη φόρμα.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Αντζελίνα Τζολί στον Πύργο και στο Κατάκολο για γυρίσματα ταινίας για την Μαρία Κάλλας

Επόμενο Άρθρο

Δεν μας αξίζει τέτοια πόλη… Δεν θέλουμε τέτοιο Δήμο…

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας
Τοπικά

Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο
Υγεία

Άνοια: «Αόρατοι» ασθενείς οι φροντιστές που εξίσου χρειάζονται στήριξη

4 Δεκεμβρίου 2025
Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)
Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Δεν μας αξίζει τέτοια πόλη… Δεν θέλουμε τέτοιο Δήμο…

Δεν μας αξίζει τέτοια πόλη... Δεν θέλουμε τέτοιο Δήμο...

Δ. Μπέλτσος: Με σχέδιο ¨χτίζουμε¨ το νέο Πύργο

Ευχαριστήριο μήνυμα Διονύση Μπέλτσου

Ισραήλ-Γάζα: Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες για 4η μέρα

Ισραήλ-Γάζα: Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες για 4η μέρα

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος