Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Συνταγές με ντομάτες και ντοματίνια-Διάφορες ιδέες

9 Ιουνίου 2023
Συνταγές με ντομάτες και ντοματίνια-Διάφορες ιδέες

Ντομάτες και ντοματίνια: τα λαχανικά που πρωταγωνιστούν στα πιάτα μας όλες τις εποχές, αλλά ειδικά από τώρα και στο εξής και όσο ζεσταίνει ο καιρός, που βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους!

Ντομάτες

Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες πρωταγωνιστούν κάθε καλοκαίρι στο τραπέζι μας. Από την παγκοσμίου φήμης χωριάτικη σαλάτα και τα μαμαδίστικα γεμιστά, μέχρι τους ταπεινούς αλλά υπέροχους καγιανάδες και τις αρωματικές σάλτσες, οι ντομάτες είναι μια από τις πιο ευέλικτες πρώτες ύλες και μπορεί να απογειώσει τα πιάτα μας, ειδικά αν είναι στα καλύτερά της. Ακόμα μια πεντανόστιμη εκδοχή είναι να τις ψήσουμε στο φούρνο σε πολύ λίγο χρόνο και με ελάχιστο κόπο.

Μπορούμε να βάλουμε είτε ντομάτες πομοντόρο είτε άλλες μεγαλύτερες, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι μαγειρεύουμε τις μικρότερες λιγότερο από όσες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος. Αν μας περισσέψουν, διατηρούνται καλά για λίγες μέρες, ενώ μπορούν να καταψυχθούν και να ενσωματωθούν αργότερα σε συνταγές, παρόλο που θα χάσουμε λίγη από τη φρεσκοψημένη υφή τους. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ψητές ντομάτες που καταψύξαμε στις σάλτσες μας, σε μαρινάδες και σούπες.

Τα ντοματίνια

Τα ψητά ντοματίνια είναι υπέροχα είτε τα φάμε σκέτα με ένα παξιμάδι για σνακ είτε τα βάλουμε στο πιάτο μας για συνοδευτικό. Όπως και οι ντομάτες, είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να συνοδεύσουν κάθε πιάτο αναδεικνύοντας τις γεύσεις. Ιδιαίτερα απλή συνταγή που μπορούμε να φτιάξουμε με κάθε μικρή ποικιλία ντομάτας που βρίσκουμε σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πασπαλισμένα απλά με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, παίρνουμε όλη την ένταση της φυσικής γεύσης, ενώ μπορούμε να δώσουμε ώθηση με διάφορα καρυκεύματα, όπως ένας συνδυασμός σκόρδου, ρίγανης και ξυδιού από κόκκινο κρασί. Μπορούμε να τα σερβίρουμε είτε κρύα είτε ζεστά, μαζί με τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά. Είναι υπέροχα με χοιρινές μπριζόλες, πουλερικά και χορτοφαγικά πιάτα, αλλά μπαίνουν και στα ζυμαρικά, τις σαλάτες, τις σούπες και τις πίτσες, όπως και οι μεγαλύτερες ψητές ντομάτες.

Δείτε τις συνταγές

Ψητές ντομάτες

Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσάμικο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6 μέτριες ντομάτες πομοντόρο
1/4 κουτ.  γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
(προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμησή μας)

Διαδικασία (περίπου 30 λεπτά)
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220°C. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι και το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη για να ανακατευτούν οι γεύσεις ενώ ετοιμάζουμε τις ντομάτες. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με ξίδι και λάδι, πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αν δεν μας αρέσει ιδιαίτερα το σκόρδο το παραλείπουμε, ή προτιμάμε σκόρδο σε μορφή σκόνης. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου 20 με 30 λεπτά.

Tips

  • Τα πομοντόρο και τα ντοματίνια δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Εάν χρησιμοποιούμε άλλες ντομάτες, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα σκληρά κομμάτια του πυρήνα και το κοτσάνι.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το ξύδι ή να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο κρασί ή παλαιωμένο ξύδι.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα ψιλοκομμένα, ή αποξηραμένα μυρωδικά πριν το ψήσιμο. Οι κλασικές επιλογές περιλαμβάνουν βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι και μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε λίγο πιπέρι καγιέν ή τριμμένο κόκκινο πιπέρι για να γίνουν πιο πικάντικες.

Πώς διατηρούνται

Στο ψυγείο: Μόλις κρυώσουν τις βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο και τις κρατάμε μέχρι και 4 ημέρες. Για να τις ξαναζεστάνουμε τις βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200°C.

Στην κατάψυξη: Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε πλαστικό δοχείο αποθήκευση και τοποθετούμε τις ντομάτες σε μια στρώση. Μόλις στερεοποιηθούν τις μεταφέρουμε σε σακούλα ή δοχείο κατάψυξης και τις χρησιμοποιούμε μέσα σε έξι μήνες.

Tips και προτάσεις

Οι ψητές ντομάτες μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό ή να προστεθούν σε άλλα πιάτα για να δώσουν χρώμα και γεύση:

  • Φρυγανίζουμε φέτες ψωμιού και συνοδεύουμε με ψητές ντομάτες, φρέσκο βασιλικό και καρυκεύματα για μια νόστιμη μπρουσκέτα.
  • Φτιάχνουμε ντοματόσουπα με ψητές ντομάτες.
  • Χρησιμοποιούμε ψητές ντομάτες σε σπιτικές σάλτσες ζυμαρικών .
  • Ρίχνουμε θρυμματισμένες ψητές ντομάτες στα ζυμαρικά μας και προσθέτουμε τυρί και καρυκεύματα.
  • Φτιάχνουμε τη δική μας σάλτσα πίτσας.

Ψητά ντοματίνια

Υλικά (για 4 μερίδες)
300 γρ. ντοματίνια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
(προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμησή μας)

Διαδικασία (περίπου 20 λεπτά)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C. Αφαιρούμε τυχόν κοτσάνια και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά.

Tips

Αν θέλουμε, μπορούμε να μην κόψουμε τα ντοματίνια μας στη μέση και να τα ψήσουμε ολόκληρα, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να φουσκώσουν και να σκάσουν κατά το ψήσιμο, λερώνοντας το φούρνο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικό, καθώς τα ολόκληρα ντοματίνια θα κρατάνε το μεγαλύτερο μέρος των χυμών τους.

Αν προτιμάμε να κρατήσουμε ολόκληρα τα ντοματίνια μας, τα βάζουμε σε ένα μπολ, ραντίζουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και κατόπιν στρώνουμε τα ντοματάκια στο ταψί μαζί με όλα τα άλλα υλικά.

Προτάσεις

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά ή αποξηραμένα. Ο βασιλικός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το θυμάρι ταιριάζουν υπέροχα με τα ντοματίνια και μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πιάτο μας με φρέσκο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.

Μπορούμε να περιχύσουμε με λίγο κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι.

Πώς διατηρούνται

Αφήνουμε να κρυώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ψυγείο διατηρούνται σε αεροστεγές δοχεία έως και τρεις ημέρες. Στην κατάψυξη διατηρούνται μέχρι και έξι μήνες σε δοχείο ή σακουλάκι τροφίμων, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την ίδια υφή και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε σάλτσες.

Προηγούμενο Άρθρο

Μιχάλης Κατρίνης: ”Το μήνυμα της Ηλείας θα είναι ακόμα πιο ηχηρό στις 25 Ιουνίου” -Μεγάλη συγκέντρωση στην Κρέστενα

Επόμενο Άρθρο

Ιούλιο αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Σχετικά Άρθρα

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

5 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

To ανέκδοτο της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

2 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για 10.000 Έλληνες
Υγεία

Παχυσαρκία: Τα πασίγνωστα φάρμακα που φέρνουν επανάσταση

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αθήνα σήμερα οι ηγέτες των Βαλκανίων: Τα πρόσωπα, τα μηνύματα και η ατζέντα
Ελλάδα, Πολιτική

Mαξίμου σε συναγερμό-Κάνει τον Τσίπρα κύριο αντίπαλο του Μητσοτάκη

5 Δεκεμβρίου 2025
Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12
Τοπικά, Πολιτισμός

Στην Ολυμπία το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας 6-7/12

5 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση
Νέα

Πύργος: Τοποθετήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο – Tην Κυριακή η φωταγώγηση

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Ιούλιο αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Ιούλιο αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Ηλεία: Μόνο ένα ασθενοφόρο για 150.000 κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες

Ηλεία: Μόνο ένα ασθενοφόρο για 150.000 κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες

Επίδομα ανεργίας: Δρομολογείται νέα αύξηση του ποσού

Επίδομα ανεργίας: Δρομολογείται νέα αύξηση του ποσού

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος