Είναι ήδη γνωστό ότι ο θηλασμός είναι από τα πιο σημαντικά «δώρα» που μπορεί να προσφέρει μία μητέρα στο βρέφος της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τα οφέλη του και για την υγεία της μητέρας. Ειδικότερα, μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology από ερευνητική ομάδα του Ohio State University Wexner Medical Center και του College of Medicine δείχνει ότι οι μητέρες που θηλάζουν -ιδίως εκείνες που έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης– παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή τους.
«Ο θηλασμός, ιδιαίτερα σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μετά τον τοκετό. Σε συνδυασμό με προηγούμενες έρευνες, τα ευρήματά μας τονίζουν την αξία της συμβουλευτικής υποστήριξης μετά τον τοκετό για τον θηλασμό και την υγεία», αναφέρει η Christine Field, MD, ιατρός Μαιευτικής – Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Ohio State College of Medicine και επικεφαλής της έρευνας.
Η μελέτη αξιολόγησε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα – όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια – τόσο σε βάθος 10–14 ετών μετά τον τοκετό, όσο και σε βάθος 30 ετών. Σε όλες τις χρονικές περιόδους, ο εκτιμώμενος καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν χαμηλότερος στις γυναίκες που θήλασαν.
«Η μελέτη ενισχύει το μήνυμα ότι ο θηλασμός είναι κρίσιμος για την καρδιαγγειακή υγεία μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης. Είναι απαραίτητες περαιτέρω παρεμβάσεις και προγράμματα υποστήριξης, ώστε οι γυναίκες και τα βρέφη τους να μπορούν να θηλάζουν, ενισχύοντας τη θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ θηλασμού και υγείας της μητέρας», σημείωσε ο Kartik Venkatesh, MD, PhD, ειδικός στην Εμβρυομητρική Ιατρική, επιδημιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Προγράμματος «Διαβήτης στην Κύηση» στο Ohio State Wexner Medical Center.














