Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Τραγανό Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα

15 Νοεμβρίου 2022
Τραγανό Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 750 γρ. νερό χλιαρό προς ζεστό (μέγιστη 40 βαθμούς)
  • 20 γρ. θαλασσινό αλάτι
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Με τα ακροδάχτυλά μας ανακατεύουμε τη ζύμη κυκλικά, έτσι ώστε να αρχίσει να ομογενοποιείται το αλεύρι με το νερό. Ιδανικά δεν πλάθουμε με όλο μας το χέρι ώστε να μην κολλήσει πολλή ζύμη σε αυτό. Για να καθαρίσουμε τα χέρια μας από τη ζύμη, βάζουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι σε αυτά, τα τρίβουμε μεταξύ τους και στη συνέχεια ομογενοποιούμε όλη τη ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 5 – 10 λεπτά, για να ξεκινήσει να ενεργοποιείται η μαγιά.
  2. Βρέχουμε το ένα μας χέρι, προσθέτουμε το αλάτι στη ζύμη και ξεκινάμε να τραβάμε ελαφρώς τη ζύμη από την άκρη του μπολ και να την διπλώνουμε στο αμέσως απέναντί σημείο του. Συνεχίζουμε, διπλώνοντας ξανά αυτή τη φορά ξεκινώντας από τη ‘γωνιά’ που έχει δημιουργηθεί από το προηγούμενο δίπλωμα και συνολικά διπλώνουμε τη ζύμη 5-6 φορές. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, βρέχοντας πάντα το χέρι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του διπλώματος όπως στο προηγούμενο βήμα για 5-6 φορές. (Με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε αέρα στη ζύμη, τη βοηθάμε να φουσκώσει και έτσι να έχουμε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα). Σε αυτό το σημείο καλύπτουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες.
  4. Μετά τις 2 ώρες η ζύμη θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Επαναλαμβάνουμε για 1 ακόμη φορά τη διαδικασία του διπλώματος και καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη. Από αυτό το σημείο και μετά που έχουμε βάλει αρκετό αέρα στο ζυμάρι μπορούμε να το αφήσουμε για άλλες 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι και 12 ώρες μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
  5. Αλευρώνουμε πολύ καλά μία καθαρή επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε σε αυτή τη ζύμη από το μπολ και σε αυτό το σημείο επιλέγουμε αν θα χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο ή θα κάνουμε ένα μεγάλο καρβέλι. Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι από πάνω και στη συνέχεια πιάνουμε τη μία πλευρά της ζύμης και την διπλώνουμε πάνω από την υπόλοιπη. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του διπλώματος από τα προηγούμενα βήματα για 5-6 φορές. Σε ένα καθαρό μπόλ προσθέτουμε μία καθαρή πετσέτα (προσοχή να μην έχει μαλακτική) και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Έχοντας αλευρώσει τα χέρια μας μεταφέρουμε τη ζύμη στην πετσέτα και κλείνουμε με τα μέρη της πετσέτας έξω από το μπολ. Αυτό είναι και το τελικό φούσκωμα, για 1-2 ώρες.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΜΑΝΤΕΜΙ Η ΓΑΣΤΡΑ
  1. Προσθέτουμε σε κρύο φούρνο το μαντέμι ή τη γάστρα με το καπάκι τους και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία. Αφήνουμε το φούρνο με το σκεύος άδειο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  2. Με πολλή προσοχή αφαιρούμε με γάντια το σκεύος από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε έναν φελλό ή ένα μεταλλικό αντικείμενο, έτσι ώστε να μην καεί η επιφάνεια από τη θερμοκρασία.
  3. Ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή, σηκώνουμε την πετσέτα με τη ζύμη και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι μέσα στη γάστρα ή το μαντέμι. Χαράσουμε σταυρωτά με ένα ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι. Κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε ξανά το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για άλλα 30′ λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΤΑΨΙ
  1. Τοποθετούμε το ταψί του φούρνου στη μέση και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στην υψηλότερη θερμοκρασία.
  2. Αφήνουμε το φούρνο με το ταψί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  3. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο με πολλή προσοχή, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αυτό. Χαράσουμε σταυρωτά με ένα ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι. Κλείνουμε-‘καπακώνουμε’ με ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα τύπου καπάκι. Μεταφέρουμε γρήγορα στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε το μπολ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος που επιλέξαμε.
  5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Προηγούμενο Άρθρο

Στην εντατική ο Ηλίας Μαμαλάκης: To συγκινητικό μήνυμά του

Επόμενο Άρθρο

Γιάννης Αργυρόπουλος: Όχι άλλα ψεύδη!

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

5 Δεκεμβρίου 2025
Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα
Τοπικά, Πολιτισμός

Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα

5 Δεκεμβρίου 2025
Μ. Κατρίνης: Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα – ασπίδα για τον Ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου
Τοπικά

M.Κατρίνης: Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους από ψηφιακά εμπόδια

5 Δεκεμβρίου 2025
Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα
Τοπικά

Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Αλλάζουν τα φώτα με Δημόσια Χρηματοδότηση-ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Μας αλλάζουν τα φώτα με εκχώρηση των Δημοτικών Τελών

Γιάννης Αργυρόπουλος: Όχι άλλα ψεύδη!

ΠΥΡΓΟΣ: Ο “Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ” από την Ομάδα Θεάτρου «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» στο θέατρο “Απόλλων”

ΠΥΡΓΟΣ: Ο "Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ" από την Ομάδα Θεάτρου «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» στο θέατρο "Απόλλων"

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Συνεδριάζει την Παρασκευή (18/11) – Τα θέματα

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Συνεδριάζει την Παρασκευή (18/11) - Τα θέματα

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος