Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

“Τρώνε από τα έτοιμα” επιχειρήσεις και νοικοκυριά-Μειώθηκαν οι καταθέσεις

3 Ιανουαρίου 2024
Σειρήνες πολέμου στην οικονομία μετά το σοκ της εισβολής

Την θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έρχονται να ¨γκριζάρουν” τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των καταθέσεων και των χορηγήσεων τους τελευταίους μήνες: Η αποταμίευση μειώνεται, οι καταθέσεις “ροκανίζονται”, ενώ το τραπεζικό χρήμα διοχετεύεται στις επιχειρήσεις, με περαιτέρω αύξηση των χορηγήσεων.

Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνέχισαν να “τρώνε από τα έτοιμα” των διαφόρων επιδοτήσεων, παροχών κλπ, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων. Οι συνολικές καταθέσεις τους μειώθηκαν κατά 2,143 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και κατά 904 εκατ.  ευρώ περαιτέρω τον Νοέμβριο.

Μεγαλύτερες ανάγκες φαίνεται ότι είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, που απέσυραν τον Νοέμβριο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 748 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο είχαν “τραβήξει” 2,044  δισ.!

Το θετικό που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι συνεχίστηκε τον Νοέμβριο η πιστωτική επέκταση, μετά από τη μεγάλη “κοιλιά” που είχαν παρουσιάσει οι χορηγήσεις τον Οκτώβριο. Η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες χορηγήσεις μείον εξοφλήσεις και δόσεις δανείων)  ήταν 792 εκατ. τον Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο ήταν αρνητική κατά 856 εκατ. ευρώ. Τη “μερίδα του λέοντος” (777 από τα 792 εκατ. ευρώ) πήραν οι επιχειρήσεις – κυρίως οι μεγάλες και μεγαλομεσαίες, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΤτΕ.

Σε νοικοκυριά πήγαν μόλις… 7 εκατ. ευρώ και σε επαγγελματίες μόνον 8 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν σ’ αυτό το διάστημα, είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερο από τις καταβληθείσες δόσεις παλαιότερων δανείων αυτλης της κατηγορίας. Δηλαδή, οι τράπεζες πήραν από στεγαστικά δάνεια περισσότερα από όσα έδωσαν.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ:

I. Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας

H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.370 εκατ. ευρώ, το Νοέμβριο του 2023, έναντι θετικής καθαρής ροής 349 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2023, ήταν θετική κατά 578 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.205 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 3,1% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Το Νοέμβριο του 2023, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,8% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 792 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 856 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2023, ήταν θετική κατά 777 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 669 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 6,0% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 5,1% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 85 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 430 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 13,8% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 692 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 239 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.2 Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Το Νοέμβριο του 2023, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 8 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 66 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,8% από -3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Θετική κατά 7 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Νοέμβριο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,3% από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.
II. Καταθέσεις της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 932 εκατ. ευρώ, το Νοέμβριο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.883 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023.

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Μείωση κατά 27 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 261 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -8,3% από -9,1% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση κατά 904 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 2.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,4% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 748 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 2.044 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις τους μειώθηκαν κατά 626 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2.226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 183 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά

Μείωση κατά 156 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

 

sofokleousin.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Στάθης Καννής: Ανέλαβε στο Λάτσειο Μέγαρο-Οι πρώτες του δηλώσεις

Επόμενο Άρθρο

Κρήτη: 16χρονος χτύπησε μέχρι λιποθυμίας τη μητέρα και πήγε να πνίξει την αδερφή του

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Πύργου: Αλλάζουν οι αντικειμενικές ακινήτων αλλά όχι αναδρομικά λέει το Υπουργείο
Οικονομία

Πώς και πότε μπορείτε να λάβετε επιδότηση για ανακαίνιση ακινήτων

4 Δεκεμβρίου 2025
Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα
Οικονομία

Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

4 Δεκεμβρίου 2025
“Φωτιά” οι τιμές των ελληνικών τυριών – Μισό μεροκάματο για ένα κιλό!
Οικονομία

“Φωτιά” οι τιμές των ελληνικών τυριών – Μισό μεροκάματο για ένα κιλό!

2 Δεκεμβρίου 2025
«Απλησίαστο» και το κρέας – Σενάρια για νέες αυξήσεις έως και 20% στις τιμές
Οικονομία

Χριστούγεννα με χοιρινό στα 14,9 ευρώ το κιλό – Νέες αυξήσεις στις τιμές για τα κρέατα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Ηλεία: Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο στο ύψος του Πύργου και των Λεχαινών
Τοπικά

Πατρών-Πύργου: Έκλεισαν τον κόμβο στον Πύργο και πάλι οι αγρότες Ηλείας

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον πάτο της Ευρώπης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αρνητικοί οι οικονομικοί δείκτες
Τοπικά

Η Δ.Ελλάδα στο επίκεντρο: Ο χάρτης των έργων που αλλάζουν Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ηλεία έως το 2027

5 Δεκεμβρίου 2025
Τοπικά

Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: Το ωράριο καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

5 Δεκεμβρίου 2025
Η νέα Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία –Μετά από εκατοντάδες νεκρούς, ένας δρόμος με ασφάλεια
Τοπικά

Η νέα Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία –Μετά από εκατοντάδες νεκρούς, ένας δρόμος με ασφάλεια

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Άγιος Ηλίας: Λήστεψαν ιερέα και τον πέταξαν σε χαντάκι

Κρήτη: 16χρονος χτύπησε μέχρι λιποθυμίας τη μητέρα και πήγε να πνίξει την αδερφή του

Πατρών-Πύργου: Ο ξενυχτισμένος οδηγός από νοσοκομείο και η πεζή που έφυγε από τη δουλειά-Πως έγινε το τροχαίο

Πατρών-Πύργου: Ο ξενυχτισμένος οδηγός από νοσοκομείο και η πεζή που έφυγε από τη δουλειά-Πως έγινε το τροχαίο

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια; – Τα σχετικά σενάρια

Σχολεία: Tι θα γίνει με τα κρούσματα που αυξάνονται-Τι σχεδιάζεται

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος