Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ζητηθούν πίσω 3,5 δισ. ευρώ – Έρχεται β’ γύρος ερευνών και θερμό φθινόπωρο στη Βουλή

12 Σεπτεμβρίου 2025
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ζητηθούν πίσω 3,5 δισ. ευρώ – Έρχεται β’ γύρος ερευνών και θερμό φθινόπωρο στη Βουλή

Θ. Αυγερινοπούλου και Αν. Νικολακόπουλος στην Εξεταστική της Βουλής

Σε «βοσκοτόπια» εκτεταμένης διαφθοράς και συστηματικής κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων από τα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγεί η σαρωτική έρευνα που πραγματοποιούν τα στελέχη της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Ο πρώτος κύκλος ελέγχων σε 6.354 ύποπτα ΑΦΜ αποκάλυψε 1.036 φυσικά και νομικά πρόσωπα που εισέπραξαν με ψευδή στοιχεία επιδοτήσεις συνολικού ύψους 22.667.522 ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία των παραβατών έχουν ήδη παγώσει, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προκειμένου να κλείσει κάθε κερκόπορτα που αφαιρούσε πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν βάσιμα ότι στο τέλος των ερευνών το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν κατά την περίοδο 2019-2024 μπορεί να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ, καθώς από τους 819.620 αποδέκτες επιδοτήσεων υπολογίζεται πως περίπου 100.000 εισέπραξαν χωρίς να το δικαιούνται από 30.000 έως 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το μοτίβο της απάτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα πρώτα 1.036 ΑΦΜ που πιάστηκαν στην τσιμπίδα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ακολουθούσαν συγκεκριμένο μοτίβο παράνομων ενεργειών προκειμένου να εμφανιστούν ως «νόμιμοι» δικαιούχοι ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Μεταξύ άλλων, δήλωναν ψευδώς ιδιοκτήτες βοσκότοπων ακόμα και σε περιοχές εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από την επαγγελματική τους έδρα ή εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες περισσότερων ζώων απ’ όσα στην πραγματικότητα είχαν.

Η συγκεκριμένη παράνομη τακτική σε ορισμένες περιπτώσεις απέφερε μυθικές περιουσίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 72χρονου από την Κοζάνη ο οποίος αποκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος περίπου 980.000 ευρώ κι ενός 69χρονου από τα Τρίκαλα, που εισέπραξε 620.000 ευρώ. Στην Κρήτη νεαρός 28 ετών εισέπραξε επιδοτήσεις 275.000 ευρώ χωρίς να τις δικαιούται, ενώ στο Αγρίνιο το παρανόμως καταβληθέν ποσό σε έναν και μόνο δικαιούχο ξεπέρασε τα 110.000 ευρώ.

Οι… πρωταθλητές

Από τα στοιχεία του πρώτου κύκλου ερευνών προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων επιδοτήσεων -σε ποσοστό 82%- κατευθύνθηκε σε δικαιούχους της Κρήτης. Από το σύνολο των 1.036 ΑΦΜ τα 850 έχουν έδρα στο νησί, ενώ φέρονται να εισέπραξαν με ψευδή στοιχεία 17,2 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 22,7 εκατ. ευρώ). Αναλογικά, ωστόσο, τα περισσότερα χρήματα κατέληξαν σε ΑΦΜ της Δυτικής Μακεδονίας.

Από τα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι σε 6 πρόσωπα κατέληξαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Επίσης, στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν 9 πρόσωπα που φέρονται να αποκόμισαν τουλάχιστον 85.000 ευρώ, έκαστο εμφανίζοντας πλαστά στοιχεία.

Οπως προανήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από ειδική ομάδα αστυνομικών της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι στόχοι της ομάδας θα είναι η συνεχής επικαιροποίηση των κριτηρίων επισήμανσης αιτήσεων μοναδικών δικαιούχων, η εξέταση της δραστηριοποίησης των εγκληματικών ομάδων που έδρασαν οργανωμένα για τη λήψη των επιδοτήσεων και ο προσδιορισμός μεθόδων που αναπτύχθηκαν για την εξαπάτηση του μηχανισμού παροχής τους.

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ζητηθούν πίσω 3,5 δισ. ευρώ - Έρχεται β’ γύρος ερευνών και θερμό φθινόπωρο στη Βουλή
H συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων επιδοτήσεων -σε ποσοστό 82%- κατευθύνθηκε σε δικαιούχους της Κρήτης.

Η Εξεταστική της Βουλής

Σε παράλληλη τροχιά με τους εντατικούς ελέγχους που διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ., οι φορολογικές αρχές και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αναμένεται να μπει και η Βουλή το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, η εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει σε βάθος χρόνου τα διαρθρωτικά προβλήματα που μηχανισμού καταβολής αγροτικών ενισχύσεων ξεκινά τις εργασίες της στις 15 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Χθες συγκροτήθηκε η Εξεταστική, αποτελούμενη από 31 βουλευτές, που θα ερευνήσει την υπόθεση.

Αυτοί είναι:

Από την Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» θα μετέχουν οι βουλευτές:

1. Ακτύπης Διονύσιος

2. Αυγερινοπούλου Διονυσία-Θεοδώρα

3. Βλαχάκος Νικόλαος

4. Βρεττάκος Γεώργιος

5. Γκολιδάκης Διαμαντής

6. Δεληκάρη Αγγελική

7. Ιατρίδη Τσαμπίκα (Μίκα)

8. Καππάτος Παναγής

9. Κουλκουδίνας Σπυρίδων

10. Λαζαρίδης Μακάριος

11. Λιάκος Ευάγγελος

12. Λιβανός Μιχαήλ

13. Λυτρίβη Ιωάννα

14. Μάνη-Παπαδημητρίου ‘Αννα

15. Νικολακόπουλος Ανδρέας

16. Συρεγγέλα Μαρία

17. Φόρτωμας Φίλιππος

Από την Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»:

18. Αποστολάκη Ελένη – Μαρία (Μιλένα)

19. Λιακούλη Ευαγγελία

20. Μουλκιώτης Γεώργιος

21. Πουλάς Ανδρέας

Από την Κ.Ο. «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»:

22. Κόκκαλης Βασίλειος

23. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

24. Μπάρκας Κωνσταντίνος

Από την Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΛΑΔΑΣ»:

25. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

26. Μανωλάκου Διαμάντω

Από την Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»:

27. Μπούμπας Κωνσταντίνος

Από την Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»:

28. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Από την Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”»:

29. Βρεττός Νικόλαος

Από την Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»:

30. Καζαμίας Αλέξανδρος

Από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές:

31. Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Πάντως, τα περισσότερα κόμματα εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η Βουλή θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα της υπόθεσης προτού αρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής ή τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της.

Νέα δικογραφία;

Την ίδια ώρα πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή νέο αίτημα των Ελλήνων εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα ζητά την άρση ασυλίας 10 βουλευτών προκειμένου να κληθούν για ανωμοτί εξέταση ή ακόμα και για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας, η δικογραφία κατά βουλευτών δεν αποστέλλεται αμελλητί στο Κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει για ποινικές ευθύνες υπουργών. Διαβιβάζεται στο τέλος των εισαγγελικών ερευνών εφόσον προκύψουν εις βάρος τους στοιχεία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, αλλά για την ώρα δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί αν το αίτημα άρσης ασυλιών θα αφορά 10 βουλευτές, το όνομα των οποίων δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα ή αν θα είναι κατά των 8 βουλευτών της Ν.Δ. και των δύο από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που ήδη περιλαμβάνονται στους διαλόγους της πρώτης δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Ο ογκώδης φάκελος περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πλήθος συνομιλιών που κατέγραψαν οι ελεγκτικές αρχές από νόμιμες επισυνδέσεις στα τηλέφωνα διοικητικών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι συνομιλίες προκάλεσαν ισχυρή κυβερνητική κρίση που οδήγησε σε ανασχηματισμό, καθώς ο «νόμιμος κοριός» έπιασε τους βουλευτές της Ν.Δ. Τάσο Χατζηβασιλείου, Διονύση Σταμενίτη, Χρήστο Μπουκώρο, Χρήστο Κέλλα, Μάξιμο Σενετάκη, Φάνη Παππά, Θεόφιλο Λεονταρίδη και Θανάση Σταυρόπουλο, τον Φραγκίσκο Παρασύρη του ΠΑΣΟΚ και τον Βασίλη Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν από προέδρους του Οργανισμού την ειδική ή προνομιακή μεταχείριση αγροτών – κτηνοτρόφων των εκλογικών τους περιφερειών.

Αν οι εισαγγελείς της ευρωπαϊκής αρχής κρίνουν ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες αποτελούν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος ή, πολύ περισσότερο, στοιχειοθετούν αδίκημα θα ζητήσουν την άρση της βουλευτικής ασυλίας είτε για να τους καλέσουν ως ύποπτους είτε για να τους ασκήσουν δίωξη πιθανότατα για ηθική αυτουργία σε απιστία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

www.protothema.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Η επόμενη μέρα της δολοφονίας Κερκ σε ένα έθνος πολωμένο – Συνελήφθη ο ύποπτος

Επόμενο Άρθρο

Πατρών – Πύργου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών στο αρχικό τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα – Πύργος: Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού για το κόστος των διοδίων
Ελλάδα

Πάτρα – Πύργος: Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού για το κόστος των διοδίων

4 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία – Εξετάζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς
Ελλάδα

Ξύλο και χημικά στα μπλόκα των αγροτών-Πού υπάρχουν μπλόκα-Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

3 Δεκεμβρίου 2025
Προάγγελος νέου κόμματος η ομιλία Τσίπρα για την «Ιθάκη» – «Μας αξίζει μια Ελλάδα καλύτερη! Και μπορούμε!»
Ελλάδα

Προάγγελος νέου κόμματος η ομιλία Τσίπρα για την «Ιθάκη» – «Μας αξίζει μια Ελλάδα καλύτερη! Και μπορούμε!»

3 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία – Εξετάζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς
Ελλάδα

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία – Εξετάζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς

2 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο
Υγεία

Άνοια: «Αόρατοι» ασθενείς οι φροντιστές που εξίσου χρειάζονται στήριξη

4 Δεκεμβρίου 2025
Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)
Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)

4 Δεκεμβρίου 2025
Μαρία Καρυστιανού για Άγνωστο Στρατιώτη: Tο μνημείο παραδίδεται στα περιστέρια και στα κινητά των τουριστών – Θα γράψουμε τα ονόματα των παιδιών μας με το αίμα μας
ΤΕΜΠΗ

Καρυστιανού: ΟΠΕΚΕΠΕ & Τέμπη έχουν κοινή ρίζα το Άρθρο 86 – Καταγγελία στο ευρωκοινοβούλιο

4 Δεκεμβρίου 2025
Πύργος: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 48 χρόνια του ο Αλέξης Μυλωνόπουλος
Τοπικά

Πύργος: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 48 χρόνια του ο Αλέξης Μυλωνόπουλος

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Πατρών – Πύργου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών στο αρχικό τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου

Πατρών – Πύργου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών στο αρχικό τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου

Ψυχική Υγεία-Γονείς: Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σώμα του χωρίς να το πληγώσετε

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Συμβουλές από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Γιάννης Ξανθούλης για Μαρινέλλα: Στην υγεία της δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον

Γιάννης Ξανθούλης για Μαρινέλλα: Στην υγεία της δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος