Με τους δείκτες της ανεργίας στη χώρα μας να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη και την ύφεση να βαθαίνει, νέοι επαγγελματίες, πτυχιούχοι, με πρώτους στη λίστα γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς και εκπαιδευτικούς, επιλέγουν το εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.
Αφήνοντας την ανασφάλεια της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, καθώς δεν φαίνεται ηλιαχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ της κρίσης, αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν τη νεολαία, στρέφονται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρο, για να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον, απολαμβάνοντας παράλληλα τα προνόμια που τους παρέχουν οι εργοδότες στο εξωτερικό.
Ανησυχητικά τα στοιχεία των Υπηρεσιών
Τα στοιχεία της Eurostat και του Ο.Α.Ε.Δ. αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Συνολικά 19.000 νέοι άνεργοι εγράφησαν στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ. σε μόλις έναν μήνα. Σε 785.203 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού τον Μάρτιο, την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων φθάνει τις 302.331, αυξημένος κατά 6,82% (19.304 άτομα) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 7.564 θέσεις εργασίας, έναντι (μείωσης) 13.024 τον Φεβρουάριο και 7.419 τον Μάρτιο του 2011. Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο ανέρχονται σε 785.203, εκ των οποίων 343.054 άνδρες (43,69%) και 442.149 γυναίκες (56,31%). Ο αριθμός των ανέργων είναι αυξημένος κατά 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ως το πιο μεγάλο, αριθμητικά, μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, επιστημονικού επιπέδου, καταγράφεται αυτό των νέων γιατρών, που, τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές, αναζητούν να κάνουν ειδικότητα σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, με την προσδοκία άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης.
Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα αποφοίτους ιατρικών σχολών κάθε χρόνο βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, κυρίως βέβαια σε χώρες της Ε.Ε.. Τα κίνητρα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα οι υψηλότερες αποδοχές και οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 άτομα ετησίως -το 40% των αποφοίτων- κινούν διαδικασίες για να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, αριθμός που φαίνεται ότι αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές χώρες προορισμού είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία. Το κύμα μετανάστευσης για το εξωτερικό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα, αλλά και τους ειδικευμένους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους 1.483 πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό, έναντι 1.044 το 2010, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των πιστοποιητικών για το εξωτερικό ανέρχεται σε 581. Με βάση τα στοιχεία, οι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κυρίως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι και στην πλειονότητά τους ηλικίας 35-44 ετών.
Σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και Αυστραλία θέλουν να μεταναστεύσουν οι νέοι ιατροί
Το γεγονός ότι πολύ νέοι ιατροί αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στη zougla.gr αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις αμοιβών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας ειδικευόμενος αμείβεται με 1.100 ευρώ, ενώ ο διευθυντής με 2.000, ενώ στη Γερμανία ο ειδικευόμενος με 3.800 μικτά και ο διευθυντής με 8.500, ο οποίος μπορεί να διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.
Αφρική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για τους πολιτικούς μηχανικούς
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Νίκος Ζυγούρης, οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί αναζητούν κυρίως δουλειά σε χώρες της Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας αλλά και της Αυστραλίας. Αυτό γιατί σε αυτές τις χώρες υπάρχει ανάπτυξη και κατασκευάζονται μεγάλα έργα.
Αυστραλία και Αμερική επιλέγουν οι νέοι εκπαιδευτικοί
Το κύμα φυγής επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης, ο οποίος, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί ψάχνουν κυρίως δουλειά στην Αυστραλία αλλά και στην Αμερική. Ο ίδιος, δίνοντας ένα παράδειγμα, προσθέτει ότι στη Σουηδία ο μισθός ενός νεοδιόριστου κυμαίνεται από 1.800-2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 640 ευρώ.
Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότεροι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι εμφανίζονται στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού, κυρίως χωρών όπως η Κύπρος, η Γερμανία και η Σουηδία.
Επίσης διαφαίνεται ότι στη γενικότερη τάση φυγής θα υπάρξει και έξοδος πολιτικών μηχανικών στο εξωτερικό. Πώς, άλλωστε, να απορροφηθούν 100.000 εγγεγραμμένοι ενεργοί μηχανικοί σε μία οικονομία και έναν κλάδο οικοδομής που βρίσκεται σε βαθιά κρίση;
Ενδεικτικό είναι ότι ο βασικός μισθός του λέκτορα κυμαίνεται σήμερα στα 1.055 ευρώ, (από τα 1.020 το 2004 και με την προσθήκη της ρήτρας του πληθωρισμού), ενώ την ίδια στιγμή ο μισθός του πρωτοδίκη από τα 1.020 ευρώ του 2004, από το 2009 ανέρχεται στα 2.027 ευρώ.
Η καθυστέρηση στις μισθολογικές ωριμάσεις, ο φόβος για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των μισθών και η μείωση του αριθμού των ερευνητικών κέντρων στα 31, από τα 58 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οδηγούν στον δρόμο της μετανάστευσης αρκετούς νέους ερευνητές και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.
Πριν από λίγο καιρό, οι δύο ομοσπονδίες διδασκόντων στα ανώτατα ιδρύματα (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ – ΤΕΙ), όπως και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, με κοινή τους ανακοίνωση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρροή ειδικευμένου επιστημονικού κεφαλαίου προς το εξωτερικό υπό τον φόβο των μειωμένων αποδοχών και λόγω της αβεβαιότητας.
Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από τη χώρα τους. Στους νέους κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση και τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο.
Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι αυτό που περιμένει τους νέους πτυχιούχους μετά την αποφοίτησή τους. Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά.
«Σκέφτομαι να φύγω, ο φίλος μου στη Γαλλία τακτοποιήθηκε»
Ο Πέτρος Παπαλέξης, 30 ετών, είναι πτυχιούχος Ιατρικών Εργαστηρίων, ενώ παράλληλα είναι τριτοετής φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, στη Σκωτία, στη Γερμανία, στην Ελβετία ή στη Γαλλία. Συνάδελφός του, ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα και ζει στη Γαλλία, νεοδιοριζόμενος στο Δημόσιο, αμείβεται με 1.500-1.800 ευρώ, ενώ, αν εργαστεί σε ιδιωτική εταιρεία, ο μισθός του θα κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, αν έμενε στην Ελλάδα, στο Δημόσιο θα αμειβόταν με 700-800 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η αμοιβή του δεν θα έφτανε τα 1.000 ευρώ.
Οι νέοι δικηγόροι μεταναστεύουν στην επαρχία
«Στους δικηγόρους τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι δεν είναι εύκολο να φύγουν στο εξωτερικό, αφού το Δίκαιο εκεί είναι διαφορετικό» εξηγεί στη zougla.gr o Μιχάλης Καλατζόπουλος, 31 ετών, πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας. «Γυρίζουν όμως στον τόπο καταγωγής τους, διότι εκεί μπορούν να ανοίξουν γραφείο και να ξοδεύουν λιγότερα» προσθέτει. Η αμοιβή των νέων δικηγόρων κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ενώ των ασκούμενων στα 200-300 ευρώ.
Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα είναι ίδιος με τον αριθμό αυτών που μεταναστεύουν στην επαρχία.
Τα αίτια της μεγάλης «φυγής»
Δυστυχώς, η αυξανόμενη ανεργία σε όλους τους κλάδους, ο φόβος της κρίσης, οι χαμηλές αμοιβές και οι ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Έλληνες να ξενιτευτούν.
Ειδικοί, μιλώντας στη zougla.gr, τόνισαν ότι αυτή η νέα τάση μετανάστευσης νέων πτυχιούχων και επιστημόνων θα προσλάβει μορφή κύματος, εάν στον ορίζοντα δεν εμφανισθούν έγκαιρα σημάδια ανάκαμψης.