Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» που λαμβάνει χώρα στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, ενώ θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 του μήνα.
Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι ακόλουθες χώρες:
● Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
● Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
● ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
● Ισπανία με αεροσκάφη F-18
● Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
● Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
● Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
● Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
● Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOO
Συνολικά, συμμετέχουν 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες. Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.
Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη (συνολικά, πάνω από 70). Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.
Τονίζεται ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.
Σημειώνεται πως το διάστημα 1-7 Απριλιου πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία για την Άσκηση, από τις 8 Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση εκτέλεσης, που την Τετάρτη 17 Απριλίου περιλαμβάνει τη Spotters Day και την Παρασκευή 12 Απριλίου την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, ενώ το διάστημα 19-21 Απριλίου η άσκηση περνάει στη φάση αναδίπλωσης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Δευτέρα 8 Απριλιου ήταν η μέρα που ξεκίνησε η εκτέλεση των σεναρίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις μετέχουσες χώρες. Οι λεγόμενες «οικογενειακές» ή πτήσεις εξοικείωσης (σ.σ. familiarization flights) είχαν ξεκινήσει με την άφιξη των αποστολών, όπου οι αεροπόροι από τις σύμμαχες χώρες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και το «terrain masking» στο ονειρικό περιβάλλον που προσφέρει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διέλευση σε χαμηλό ύψος μέσα στο φαράγγι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως «πτήση κάτω από τα ραντάρ» με την βοήθεια κάλυψης που προσφέρει ο ορεινός όγκος.
Σημαντικά asset για τον «Ηνίοχο» είναι τρία: το γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ, το ελληνικό αλλά και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper των ΗΠΑ.
protothema.gr