Τριακόσια ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνο το ευλογημένο και σωτήριο ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου του 1716, κατά το οποίο χάρις την υπερφυή και θαυματουργική επέμβαση του προστάτου της Κερκύρας του εν Αγίοις Πατρός Ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος, έληξε η τρίμηνη Οθωμανική πολιορκία της νήσου, διασώζοντας τόσο την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, όσο και την εν γένει Πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας, η οποία από τότε μέχρι και σήμερα χαίρεται την ελευθερία της, ενώ το θαύμα αυτό έγινε αιτία για να δοξασθεί για μία ακόμη φορά από τους κατοίκους του νησιού το όνομα του Τριαδικού Θεού και ο Άγιος Σπυρίδων να αποτελεί πλέον τον θεματοφύλακα της Πίστεως και της παραδόσεως της Κέρκυρας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, για μία ακόμη φορά με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ τελέσθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10 προς Πέμπτη 11 Αυγούστου, Ιερά Αγρυπνία υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Αγγέλου Ζέζα, καθώς επίσης των Αιδεσιμοτάτων π. Αυγερινού Τσουκαλά και π. Νικολάου Κατσηδήμα.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο καθηγητής Θεολόγος κ. Παναγιώτης Κουής, ο οποίος ο οποίος με σαφήνεια και γλαφυρότητα έκανε εκτεταμένες αναφορές στο εν λόγω θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και σε άλλες θαυματουργικές επεμβάσεις από την ζωή του Αγίου, ο οποίος υπηρέτησε τον Θεό και τους ανθρώπους με πίστη και ταπείνωση, αναλώνοντας ολοκληρωτικά τον εαυτό του, στον πάσχοντα άνθρωπο.
Με την δέουσα ευλάβεια Χριστιανοί της Ενορίας μας, αλλά και φιλέορτοι κάτοικοι του Πύργου, προσήλθαν μέσα στο πνευματικό και οικονομικό-πολιτικό “καταχείμωνο” και αυτού του καλοκαιριού, για να συνεορτάσουν το θαυμαστό και ένδοξο αυτό γεγονός, αλλά και να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, (η οποία αγιογραφήθηκε δια χειρός Θεοδώρου Χανψοπούλου εν έτει 1867), έτσι ώστε να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό και επίπονο αγώνα τους, έχοντας ως πρότυπο και στάση ζωής, το καύχημα της Ορθοδοξίας τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και τους άλλους Αγίους και Μάρτυρες της Αγίας Εκκλησίας μας, οι οποίοι είναι οι γνήσιοι εκφραστές της Ορθοδοξίας σε κάθε εποχή, καθώς επίσης και το στράτευμα του Χριστού.





