ΙΣΑ: Αναμένεται έξαρση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου – Οδηγίες προστασίας στους πολίτες

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές, ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των κουνουπιών, ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Το προεδρείο του ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων  τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο νομό Αττικής.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

“Τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο  ιός  του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές και οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, προκειμένου να  διασφαλιστεί η επάρκεια σε αίμα και να μην υπάρξει πρόβλημα από τον αποκλεισμό των περιοχών που έχουν κρούσματα της νόσου από την αιμοδοσία όπως έγινε την περσινή χρονιά”.

Μέτρα

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
  • Τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).
  • Χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
  • Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
  • Κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, την τελευταία εβδομάδα.

 

iatronet.gr

Επόμενο Άρθρο