Υλικά Συνταγής
- 150 γρ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο (ψιλοκομμένη)
- 225 γρ. βούτυρο
- 225 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 πρέζες κανέλα
- 2 βανίλιες
- 100 γρ. αμύγδαλο ή καρύδι τριμμένο
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Βούτυρο και κακάο για τη φόρμα
Για την επικάλυψη
- 200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 50 γραμ. βούτυρο
- 2 κουταλιές μέλι
- 200 γραμ. σοκολάτα 70% περιεκτικότητα σε κακάο
- Καρούλια σοκολάτας για το τελείωμα
Εκτέλεση
Φροντίζουμε όλα τα υλικά για το κέικ σοκολάτας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (να τα «πίνει» το μείγμα) και στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, το αμύγδαλο, το αλάτι, και τέλος απαλά ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο τη φόρμα (φόρμα για κέικ ή φόρμα δαχτυλίδι). Αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά.
Το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει τελείως, βάζοντάς το πάνω σε σχάρα.
Περιχύνουμε με τη μισή επικάλυψη σοκολάτας, ξεκινώντας από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη επικάλυψη.
Αν θέλουμε, μπορούμε να το κόψουμε στη μέση και να το γεμίσουμε με τη μισή επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
Βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα, το μέλι, το βούτυρο.
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα μικρή. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Καλύπτουμε το μπολ για 1 λεπτό. Έπειτα ανακατεύουμε με μαρίζ, για να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει πυκνή, λεία και γυαλιστερή η επικάλυψη.
Σε αυτό το κέικ υπάρχουν δύο εναλλακτικές: να το ολοκληρώσετε βάζοντάς του την επικάλυψη ή να το αχνίσετε με ζάχαρη άχνη. Η επιλογή δική σας, αφού και οι δύο εκδοχές είναι υπέροχες.
Τα μυστικά της Αργυρώς για τέλειο κέικ σοκολάτας!
Το μείγμα του κέικ πρέπει πάντα να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της.
Προσοχή, δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου!
Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ με τη λάμα του μαχαιριού. Τη βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και αν βγει στεγνή το κέικ έχει ψηθεί.
Προσοχή, αν δεν λιώσει καλά η σοκολάτα μέσα στην κρέμα και μείνουν μικρά κομματάκια δε θα πήξει ποτέ! Όσο είναι ζεστή είναι ρευστή, κι όταν κρυώσει πήζει!
Δείτε όλες τις συνταγές για υπέροχα, αφράτα κέικ που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
argiro.gr