Ο Δήμος Πηνειού, με γνώμονα τη φροντίδα των τετράποδων και για να βοηθήσει τους πολίτες αλλά ενδεχομένως και φιλοζωικές οργανώσεις που ταΐζουν αδέσποτα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες στις Δημοτικές Ενότητες Γαστούνης Βαρθολομιού και Τραγανού καθώς και σε όλες τις Κοινότητες.
Ο Δήμος Πηνειού συνεργάζεται με την κτηνίατρο κ. Δήμητρα Λέκκα για την περίθαλψη και τη συνεχή φροντίδα ευζωίας των αδέσποτων, έτσι ώστε να συμβάλλει στο βαθμό των δυνατοτήτων του, στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Ο Δήμος κι εδώ πρωτοπορεί. Αγκαλιάζει αυτή τη δράση και αγαπάει τα ζώα, όπως αναφέρει και η επιγραφή στις ταΐστρες: «Αγαπώ τα ζώα και τα φροντίζω». Η κτηνίατρος Δήμητρα Λέκκα έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς έχει ήδη δουλέψει δύο χρόνια στον δήμο Πύργου. Θέλω να συγχαρώ τον Σπύρο Βασιλείου, που επιτέλους μπαίνει το νερό στο αυλάκι οργανωμένα, συντονισμένα. Με απόλυτη διαφάνεια θα υπηρετήσουμε αυτή τη δράση του αρμόδιου αντιδημάρχου και βεβαίως όλου του δήμου, έτσι ώστε να είμαστε κοντά στο πρόβλημα, να βλέπουμε, πράγματι, τα ζώα όπως πρέπει, να γίνονται εκείνες οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και βέβαια να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτά. Να δούμε δηλαδή μια διαδημοτική δράση και για τη φιλοξενία αυτών των αδέσποτων. Ήδη έχω συζητήσει με τον δήμαρχο Πύργου, τον Τάκη Αντωνακόπουλο, ο οποίος έχει και αυτός την ίδια ευαισθησία, με εμάς. Είμαστε στη διαδικασία ανεύρεσης λύσης για το ζήτημα αυτό, όπως επίσης και να υπηρετήσουμε από κοινού την ανάγκη των αδέσποτων ζώων και από την άλλη μεριά να προστατεύσουμε και πολίτες που πολλές φορές γίνονται θύματα αδέσποτων».
Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Βασιλείου δήλωσε: «Στον δήμο μας δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία οργανωμένη κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Έτσι συγκροτήσαμε ότι προβλέπεται από τον νόμο και το τελευταίο ήταν να τοποθετήσουμε, τις ταΐστρες και τις ποτίστρες και να βάλουμε και τις ανάλογες τροφές που χρειάζονται. Ακούγονται διάφορα ότι δηλαδή χρηματοδοτούνται δήμοι. Να σας πω λοιπόν ότι από την περσινή χρονιά μέχρι και αυτά που βάζουμε τώρα όπως και τις τροφές που βάλαμε σήμερα, ο δήμος δαπανά δικά του έσοδα. Τώρα θα υποβάλει, αφού έχει κάνει τις διαδικασίες, όπως οφείλεται, για να πάρει το ποσό που του αναλογεί. Μέχρι τώρα ότι έχει δαπανηθεί είναι με λεφτά του δήμου».
Από την πλευρά της η κτηνίατρος κ. Δήμητρα Λέκκα δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σωστά και οργανωμένα στον δήμο Πηνειού, η προσπάθεια καταγραφής, κυρίως, των αδέσποτων σκύλων και από κεί και πέρα εμβολιασμών, στειρώσεων, αποπαρασιτώσεων, θεραπειών, περίθαλψης, έτσι ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Ο δήμος είναι πάρα πολύ φιλικός απέναντι στα αδέσποτα και θεωρώ ότι και οι πολίτες πρέπει να το αγκαλιάσουν αυτό, γιατί από την δική μου την εμπειρία –επειδή ασχολούμαι ήδη δύο χρόνια, όπως σας είπα-χρειάζεται η βοήθεια των πολιτών για την περισυλλογή τους, την περίθαλψή τους. Δηλαδή δεν μπορεί ο δήμος από μόνος του να γνωρίζει που βρίσκονται, αφού μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς που τη μία μέρα βρίσκονται στο ένα χωριό και την άλλη μέρα στο άλλο, Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και στη συνέχεια να κινητοποιείται ο κτηνίατρος ή όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή δουλειά».