Ακολουθήστε μας:
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result
Home Οικονομία

“Ο σουλτάνος χρεοκόπησε” – Η κρίση εξαπλώνεται εκτός Τουρκίας – Tι πρέπει να “ξεφορτωθούν” και τι να αγοράσουν οι επενδυτές

13 Αυγούστου 2018
“Ο σουλτάνος χρεοκόπησε” – Η κρίση εξαπλώνεται εκτός Τουρκίας – Tι πρέπει να “ξεφορτωθούν” και τι να αγοράσουν οι επενδυτές
ShareTweetPin

Η κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της, σημειώνει η UBS σε σημερινό της report, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου σήμερα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  στα τέλη της περασμένης εβδομάδας  για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Τα τουρκικά assets συνεχίζουν την ταχεία υποτίμησή τους, με την λίρα να “χτυπά” σήμερα το 7,24 έναντι του δολαρίου. Όπως σημειώνει η UBS οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες assets εν μέσω της τουρκικής κρίσης, τις εξής:

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών που είναι εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ. Ακόμα και πριν το σημερινό ισχυρό sell-off, τα τουρκικά spreads είχαν ήδη διευρυνθεί κατά 185 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους και στις 477 μ.β. Αλλά ο δείκτης EMBIGD της JPMorgan είναι ένας πολύ διαφοροποιημένος δείκτης κρατικών ομολόγων της περιοχής των αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνει 67 χώρες, εκ των οποίων η Τουρκία αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5%. Έτσι, ενώ η περαιτέρω διεύρυνση των spreads είναι πιθανή εάν δεν υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ο αντίκτυπος στο σύνολο του δείκτη θα είναι σχετικά μειωμένος, κατά την άποψη της UBS. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει ένα άμεσο ζήτημα φερεγγυότητας: Το καθαρό δημόσιο χρέος είναι στο 23% του ΑΕΠ, βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ. Έτσι η UBS διατηρεί overweight θέσεις σε διαφοροποιημένα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών τα οποία είναι εκφρασμένα σε δολάρια καθώς έχουν ελκυστική απόδοση στο 6,4% και περιορισμένη έκθεση στην Τουρκία.

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν 83 δισεκατομμύρια δολάρια έκθεση στις τουρκικές τράπεζες. Οι γαλλικές και οι ιταλικές έχουν 38,4 δισ. δολ. και 17 δισ. δολ. αντίστοιχα, εκκρεμή τουρκικά δάνεια. Η άνοδος της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας πάνω από το 7 θα οδηγήσει σε πιο συντονισμένη πίεση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του τουρκικού κράτους ή στήριξη από ξένους επενδυτές (π.χ. το Κατάρ). Αυτό ισχύει τόσο για τους επενδυτές τραπεζικών μετοχών όσο και για αυτούς που έχουν επενδύσει σε ευρωπαϊκά assets με έκθεση στην Τουρκία και ειδικά στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.  Έτσι, από την περιοχή της Ευρώπης, η UBS υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε underweight.

Το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα έχει “χτυπηθεί” από τις ανησυχίες της αγοράς ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  καθυστέρηση του τέλους της χαλαρής νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ενώ η συνεχιζόμενη πίεση στην Τουρκία  θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αδυναμία του ευρώ, μακροπρόθεσμα το νόμισμα θα ανακάμψει εάν τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης γίνουν πιο θετικά. Η UBS δεν θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή έκθεση στην Τουρκία είναι αρκετά σημαντική από μόνη της για να προκαλέσει μια αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ. Έτσι, η UBS συστήνει ουδέτερη στάση απέναντι στο ευρώ.

Καθώς η κρίση εντείνεται, τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα assets εκτός των συνόρων της χώρας, όπως επισημαίνει. Αλλά προς το παρόν, η UBS δεν αναμένει ότι ο αντίκτυπος θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμος για εκείνους τους επενδυτές που έχουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία, μετά και τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, ασχολούνται διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Σε σχόλιο της, η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Το γεγονός ότι η Τουρκία τα έβαλε ειδικώς με τονΝτόναλντ Τραμπ, καθιστά σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις για την έκβαση αυτού του δράματος. Η ισχύς, η περηφάνια και οι προκαταλήψεις είναι στοιχεία που εκτιμά και ο Αμερικανός πρόεδρος. Η αμοιβαία δυσπιστία επιβαρύνει εδώ και καιρό τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ενώ ο πόλεμος στη Συρία μεγάλωσε το ρήγμα. 

»Όπως και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Ερντογάν καταλογίζει στις ΗΠΑ συνυπαιτιότητα επειδή φιλοξενούν τον ιμάμη Γκιουλέν. Γι΄ αυτό και έριξαν στη φυλακή έναν Αμερικανό πάστορα στην Τουρκία, τον οποίο ο Τραμπ προσπαθεί να απελευθερώσει με όλα τα μέσα. Η απόπειρα πραξικοπήματος παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια συνωμοσίας».

Από τη μεριά της, η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σκιαγραφεί μια πιθανή λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο: «Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, υπέρβαση των διαφορών με τη Ρωσία. Αμφότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι για την Άγκυρα. Αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν υποδέχεται τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ενώ το Σεπτέμβριο επισκέπτεται τη Γερμανία. Στην παρούσα φάση όμως ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να γνωρίζει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει».

Η Hannoversche Allgemeine σημειώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αν αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Μια από αυτές: ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει.

Η αυστριακή Tages-Anzeiger γράφει ότι: «Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζουν σε ευημερία για όσο διάστημα είναι εργατικοί και όσο επιτρέπουν στον ίδιο να κυβερνά τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα τηρούσε την υπόσχεση αυτή και οι μισθοί αυξάνονταν διαρκώς. Πλέον όμως έχει επέλθει ο κατήφορος και ξυπνούν μνήμες του 2001. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τότε σχεδόν στο 70%. Σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη αυτό το σημείο. Ωστόσο και η κρίση του 2001 δεν είχε μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια που ανέδειξαν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αυτό οδήγησε εν τέλει τον Ερντογάν στην εξουσία. Γι΄ αυτό και δεν του αρέσουν αυτές οι μνήμες».

Τέλος, η βελγική De Standaard παρατηρεί πως: «[…] Η τουρκική κρίση καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αναζητήσει νέους φίλους. Αφού μαλώνει με τον αμερικανό λαϊκιστή, θα τα βρει με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας. Ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει παραγγελθεί ήδη. Η Ευρώπη παρακολουθεί άπραγη και, φοβούμενη τις εξελίξεις, ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζές της όπως και η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Το ενδεχόμενο να βροντοφωνάξει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν φαίνεται να τίθεται καν».

Έκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα

Τη Δευτέρα, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για να στηρίξει το δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η απαίτηση ποσοστού αποθεματικού σε τουρκική απαίτηση μειώνεται κατά 250 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή θα ενισχύσει με σημαντική ρευστότητα την τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα έχει καταρρεύσει, εξαιτίας κυρίως των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο. 

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων, με τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα να αναθεωρούνται πλέον με βάση τον τύπο και την ωρίμανση.

Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες. 

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξάνονται στα 20 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια. 

Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας

Προκειμένου να ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστράτευσε τηΔικαιοσύνη. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόπο» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle-http://www.capital.gr-http://www.zougla.gr/

 

ShareTweetPin
Προηγούμενο Άρθρο

Έκθεση ξυλογλυπτικής στο Δούκα Ηλείας

Επόμενο Άρθρο

Ποιοι και πώς γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟ για Γ’ Εθνική: Ολοκλήρωση με μόνο τον Α’ γύρο – Πέφτει όποιος δεν παίξει – Όλα “στον αέρα” για έξοδα τεστ και μείωση κόστους διαιτησίας
Αθλητικά

ΕΠΟ για Γ’ Εθνική: Ολοκλήρωση με μόνο τον Α’ γύρο – Πέφτει όποιος δεν παίξει – Όλα “στον αέρα” για έξοδα τεστ και μείωση κόστους διαιτησίας

25 Φεβρουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 1.784 νέα κρούσματα (16 η Ηλεία) – 39 ακόμα θάνατοι – 367 οι διασωληνωμένοι (25/2)
Υγεία

Κορωνοϊός: 1.784 νέα κρούσματα (16 η Ηλεία) – 39 ακόμα θάνατοι – 367 οι διασωληνωμένοι (25/2)

25 Φεβρουαρίου 2021
Ανέκδοτο: Ένας τύπος συναντάει τυχαία έναν πειρατή….
Life Style

Ανέκδοτο: Ένας τύπος συναντάει τυχαία έναν πειρατή….

25 Φεβρουαρίου 2021
ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού
Ελλάδα

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού

25 Φεβρουαρίου 2021
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Ανέκδοτο: Ένας τύπος συναντάει τυχαία έναν πειρατή….
Life Style

Ανέκδοτο: Ένας τύπος συναντάει τυχαία έναν πειρατή….

25 Φεβρουαρίου 2021
ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού
Ελλάδα

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού

25 Φεβρουαρίου 2021
Έρημη η αγορά του Πύργου στην Κυριακάτικη πρεμιέρα του click away
Ελλάδα

Έρχεται η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων – Πότε θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

25 Φεβρουαρίου 2021
Συνάντηση Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με το σωματείο εστίασης “Διόνυσος” Πύργου
Τοπικά

Συνάντηση Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με το σωματείο εστίασης “Διόνυσος” Πύργου

25 Φεβρουαρίου 2021
Επόμενο Άρθρο
Ποιοι και πώς γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι και πώς γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Ελευθερία κι επιστροφή στην πατρίδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ελευθερία κι επιστροφή στην πατρίδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Επιτάχυνση για τη δημιουργία μονάδας απορριμμάτων στην Ηλεία

Επιτάχυνση για τη δημιουργία μονάδας απορριμμάτων στην Ηλεία

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Να μην ξαναεμφανιστεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

Ηλεία Οικονομία
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

Cookie Διάρκεια Χρήση
_ga 2 Έτη Αναγνώριση χρηστών
_gid 24 Ώρες Αναγνώριση χρηστών
_gat 1 Λεπτό Ρύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!