Περικοπές χωρίς αντίκρισμα στις συντάξεις

Απώλειες που φτάνουν στα επίπεδα των 950 εκατ. ευρώ καταγράφουν οι συνταξιούχοι από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), οι μειώσεις αυτές προκύπτουν λόγω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στη συνταξιοδοτική δαπάνη, ελέω μνημονίων. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που ανακύπτουν από τη φορολογία εισοδήματος είναι εξίσου εντυπωσιακά. Το εισόδημα που απέκτησαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά το 2016 ήταν μειωμένο κατά 864 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Οι υπολογισμοί του Δικτύου θέλουν οι συνολικές απώλειες από το 2010 και μετά, να φτάνουν σωρευτικά τα 50 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους.AdTech Ad

Όμως παρά τις διαδοχικές περικοπές στο εισόδημα των συνταξιούχων, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) συνεχίζει να έχει ανάγκη από πρόσθετη στήριξη. Τι και αν στο επτάμηνο έχει  καταγραφεί δημοσιονομικό πλεόνασμα που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ; Οι ανάγκες του Φορέα έως το τέλος του έτους είναι τέτοιες ώστε κρίθηκε απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Έτσι θα χορηγηθεί έως το τέλος του έτους, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, ποσό ύψους 395 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Η αιτία αυτής της χρηματοδότησης, που είναι προγραμματισμένη από την αρχή του έτους,  βρίσκεται στη διαδικασία του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Λόγω χαμηλότερων εισοδημάτων το 2016, σε σύγκριση με το 2015, χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν ότι έχουν καταβάλλει πολύ υψηλότερες εισφορές από εκείνες που έπρεπε. Έτσι μέχρι  το τέλος της χρονιάς θα συμψηφίσουν τη διαφορά. Αυτό όμως συνεπάγεται μειωμένα έσοδα για τον ΕΦΚΑ και για να ισοσκελιστούν οι απώλειες κρίθηκε απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το ΑΚΑΓΕ…

Χωρίς αντίκρισμα κινδυνεύουν να αποδειχθούν οι θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι, καθώς παρά τις διαδοχικές περικοπές συντάξεων ο ΕΦΚΑ ενδέχεται να χρειαστεί και πάλι ενίσχυση από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών.

Παρόλα αυτά, κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, προβλέπει την διάθεση 395 εκατομμυρίων ευρώ από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να καλυφθεί μέρος από το έλλειμμα του ΕΦΚΑ.

Το ποσό, θα διατεθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Επόμενο Άρθρο