Πότε και πού γίνεται το τεστ για τον κοροναϊό

Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση σε άτομα με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τις περιπτώσεις, στις οποίες θα πραγματοποιούνται εξετάσεις για τον κοροναϊό, καθορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι ειδικοί του Οργανισμού απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κοραναϊό SARS-CoV-2.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση σε άτομα με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

Παρόμοια έκκληση απευθύνει και το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). ΄Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό του και να μην αναζητούν τεστ για τον κοροναϊό χωρίς ιατρική παραπομπή.

ECDC

Τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να γίνεται το τεστ για τον κοροναϊό, περιγράφει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, ως ορθολογική προσέγγιση, η εξέταση πρέπει να γίνεται, κατά προτεραιότητα, στις ακόλουθες ομάδες:

  • Νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις.
  • Ασθενείς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη σε νοσοκομειακές ή δομές χρόνιας φροντίδας.
  • Ασθενείς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη ή παθήσεις που μοιάζουν με γρίπη, σε κλινικές ή νοσοκομεία, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση της κυκλοφορίας του ιού στον πληθυσμό.
  • Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, όπως πνευμονική νόσο, καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, διαβήτη και συνθήκες ανοσοκαταστολής.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε άρρωστοι με τα συμπτώματα COVID-19 (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκό πόνο ή κόπωση) συνιστάται να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης τηλεφωνικά ή online.

Εάν οι ειδικοί εκτιμήσουν πως υπάρχει ανάγκη για εργαστηριακό έλεγχο, θα σάς ενημερώσουν για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Εργαστήρια

Η εξέταση μπορεί να γίνει ιδιωτικά και επί πληρωμή (70 ευρώ και πάνω) εφόσον ο πολίτης επιθυμεί. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνιστάται από τους ειδικούς.

Έπειτα από παραπομπή των ειδικών του ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135), η εξέταση μπορεί να γίνεται δωρεάν στα επτά εργαστήρια αναφοράς για τον κοροναϊό.

Πρόκειται για τα εργαστήρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρίου, “Αττικόν” και Λάρισας. 

 

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Επόμενο Άρθρο