Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result
Home Ελλάδα

Συμφωνία για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και μια νέα εποχή ξεκινά – Tο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού

12 Ιουνίου 2018
Συμφωνία για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και μια νέα εποχή ξεκινά – Tο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού
ShareTweetPin

– Και εγένετο… Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας! Μακεδονική η γλώσσα αλλά με υποσημείωση – Οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας – Τσίπρας: “Συμφωνήσαμε στην ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για όλες τις χρήσεις” – Έκκληση Ζάεφ σε Ιβανόφ και αντιπολίτευση να στηρίξουν τη συμφωνία – Σφοδρές ήδη οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης – Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς – Το πρωί της Τετάρτης η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο – Όλες οι καταιγιστικές εξελίξεις

Η 12η Ιουνίου 2018 έμελλε να είναι μία ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (και στα σλαβικά Severna Makedonija) οδηγεί στην επίλυση του Σκοπιανού. Ενός ζητήματος που προκαλούσε εδώ και δεκαετίες ένταση μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρίνηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija και θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Διευκρινήσεις του Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).

 

 

Για το άρθρο 7 της συμφωνίας, διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και ότι το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.

Το διάγγελμα Τσίπρα για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Συμφωνήσαμε στην ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για τους Σκοπιανούς: «…οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δύο λόγια, το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους.

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Δείτε το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Έκκληση σε Ιβάνοφ και αντιπολίτευση να στηρίξουν το «Βόρεια Μακεδονία»

Παρουσία του υπουργικού συμβουλίου, που τον περιστοίχιζε, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε διάγγελμα για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού είχε την μορφή… συνέντευξης Τύπου, καθώς ο Ζάεφ δέχθηκε και ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τόσο τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και την αντιπολίτευση να την στηρίξουν.

«Είμαστε πολιτικοί που πρέπει να υπηρετουμε πολιτες και να οικοδομήσουμε τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και την προώθηση της χώρας μας σε όλες της τις πτυχές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε πως «είμαστε αυτοί που οι πολίτες επέλεξαν, οπότε αποφασίσαμε να θέσουμε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα».

Δείτε το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού

Καλωσορίζουν τη συμφωνία ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας».

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν. Και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.

Η υποστήριξη της ΕΕ

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή». Και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ. Αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρ. Ένωσης στο σύνολό της.

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Φ. Μογκερίνι και του Γ. Χαν.

Και… tweets για την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να συγχαρεί και τις δύο πλευρές, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατάω σταυρωμένα τα δάχτυλά μου. Χάρη σε εσάς, το απίθανο γίνεται πιθανό», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη.
«Είναι μια ιστορική συμφωνία, που αποδεικνύει ότι τα πολλά χρόνια υπομονετικής διπλωματίας και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να επιλύσουν μια διαφορά που έχει επηρεάσει την περιοχή για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, κάλεσε και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Αυτό θα βάλει τα Σκόπια στο μονοπάτι για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και θα βοηθήσει να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
 

Ικανοποίηση Νίμιτς

Τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος χαιρέτισε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Χαιρετίζω θερμά την ανακοίνωση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην ονομασία. Θα ήθελα να συγχαρώ τα κόμματα για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση των διαφορών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της σύναψης στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ηταν τιμή μου να έχω τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο μερών και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον και σε άλλους συναδέλφους των Ηνωμένων Εθνών για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τον διακεκριμένο προκάτοχό μου, τον αείμνηστο κύριο Vance, του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια συνέβαλε διαρκώς στην ειρήνη στην περιοχή.

Πάνω απ ‘όλα, θέλω να συγχαρώ και να συγχαρώ τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι επέδειξαν ηγετικές ικανότητες, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελής λύση για το δικό τους έθνος, αλλά για την ευρύτερη περιοχή».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ShareTweetPin
Προηγούμενο Άρθρο

Νέες προσεγγίσεις για την αλλεργική ρινίτιδα και προβλήματα του λάρυγγα

Επόμενο Άρθρο

Παύλος Γιαννακόπουλος: Ήσαν όλοι εκεί

Σχετικά Άρθρα

Αννίτα Πάνια: Πώς κόπηκε λόγω κορονοϊού η εκπομπή στον αέρα – Δεν θα μεταδοθεί αύριο – Όλο το παρασκήνιο
Life Style

Αννίτα Πάνια: Πώς κόπηκε λόγω κορονοϊού η εκπομπή στον αέρα – Δεν θα μεταδοθεί αύριο – Όλο το παρασκήνιο

6 Μαρτίου 2021
Tι συνέβη με τον Γιώργο Παπαδάκη -Τον αντικατέστησαν ξαφνικά
Life Style

Tι συνέβη με τον Γιώργο Παπαδάκη -Τον αντικατέστησαν ξαφνικά

6 Μαρτίου 2021
Κορωνοϊος: Ποιοι είναι οι πρώτοι Έλληνες που θα εμβολιαστούν (λίστα)
Υγεία

Κορονοϊός: Πότε έρχονται στην Ελλάδα 1.000.000 εμβόλια της Pfizer – Τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών

6 Μαρτίου 2021
Rotterdam Open: Με ανατροπή στους «4» και στο Νο5 ο Τσιτσιπάς!
Αθλητικά

Τσιτσιπάς: Ηττα-αποκλεισμός από τον Ρούμπλεφ στο Ρότερνταμ

6 Μαρτίου 2021
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Κορωνοϊος: Ποιοι είναι οι πρώτοι Έλληνες που θα εμβολιαστούν (λίστα)
Υγεία

Κορονοϊός: Πότε έρχονται στην Ελλάδα 1.000.000 εμβόλια της Pfizer – Τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών

6 Μαρτίου 2021
Rotterdam Open: Με ανατροπή στους «4» και στο Νο5 ο Τσιτσιπάς!
Αθλητικά

Τσιτσιπάς: Ηττα-αποκλεισμός από τον Ρούμπλεφ στο Ρότερνταμ

6 Μαρτίου 2021
ΟΑΕΔ: Έναρξη αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (και άλλες τέσσερις)
Εργασία

Επίδομα €400: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν στο «ραντεβού» τους με τον ΟΑΕΔ

6 Μαρτίου 2021
Αμοιβές: Μισθοί δύο ταχυτήτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Αναλυτικά τα στοιχεία
Εργασία

Αμοιβές: Μισθοί δύο ταχυτήτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Αναλυτικά τα στοιχεία

6 Μαρτίου 2021
Επόμενο Άρθρο
Παύλος Γιαννακόπουλος: Ήσαν όλοι εκεί

Παύλος Γιαννακόπουλος: Ήσαν όλοι εκεί

Έριξαν 16 χρόνια στον Φουρλεμάδη για την απάτη στην “Αλληλεγγύη”

Έριξαν 16 χρόνια στον Φουρλεμάδη για την απάτη στην "Αλληλεγγύη"

Πύργος: Για τις 18 Αυγούστου η φετινή “Λευκή Νύχτα” από τον Εμπορικό Σύλλογο

Πύργος: Για τις 18 Αυγούστου η φετινή "Λευκή Νύχτα" από τον Εμπορικό Σύλλογο

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Να μην ξαναεμφανιστεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

Ηλεία Οικονομία
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

Cookie Διάρκεια Χρήση
_ga 2 Έτη Αναγνώριση χρηστών
_gid 24 Ώρες Αναγνώριση χρηστών
_gat 1 Λεπτό Ρύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!