Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε και στο τέλος του 2021, με πολλά, πάρα πολλά λόγια και αποτέλεσμα εντελώς μηδενικό.
Συμπληρώθηκαν ήδη 8 χρόνια (Οκτώβριος 2013) και διανύουμε ήδη τον ένατο από την απένταξη του έργου από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.
Επίσης συμπληρώθηκαν ήδη 2,5 χρόνια (Ιούλιος 2019) από τότε που με απόφαση του σημερινού Υπουργού Υποδομών διαλύθηκαν όσες εργολαβίες είχαν ξεκινήσει και σταμάτησε κάθε εργασία για το δρόμο.
Στα χρόνια αυτά που πέρασαν όλοι οι νομοί και οι πόλεις της Ελλάδας απόκτησαν υπερσύγχρονους και λειτουργικούς αυτοκινητόδρομους που εξυπηρετούν την κίνησή τους. Και έμεινε μόνο ο νομός Ηλείας να ψάχνει ακόμα για την τύχη του έργου…
Και τι δεν ακούσαμε για το θέμα αυτό τη χρονιά που πέρασε. Το εμπόριο των ελπίδων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό σε όλα τα επίπεδα από τον Πρωθυπουργό της χώρας έως τον τελευταίο τοπικό παράγοντα.
Μόνον ο Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε τους τελευταίους μήνες τρεις φορές στο έργο αυτό χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τη μια φορά ήταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «Πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά νέα». Τη δεύτερη φορά ήταν κατά την επίσκεψή του στην Ανδραβίδα για την παρακολούθηση σχετικής άσκησης όπου για το θέμα δήλωσε «Θα τα πούμε εν καιρώ». Την τρίτη φορά ήταν κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία όπου δήλωσε ότι «το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2022». Αλλά το έργο δεν φαίνεται να ξεκινάει με τίποτα.
Σε δηλώσεις του, τον Ιανουάριο του 2020 ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «Εργοτάξια μέσα στο 2020».
Σε δηλώσεις του, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «Αρχές 2022 οι πρώτες εργασίες».
Μετά τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού κάποιοι σε τοπικό επίπεδο έσπευσαν να θριαμβολογήσουν και μάλιστα δήλωσαν ότι «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».
Αλλά οι Κασσάνδρες δεν διαψεύστηκαν. Έπεσαν για ακόμα μια φορά …μέσα.
Ακόμα και αν το έργο ξεκινήσει αύριο το πρωί οι Κασσάνδρες θα έχουν δικαιωθεί.
Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην σπεύδουν κάποιοι να θριαμβολογήσουν κάθε φορά που γίνεται μια απλή αναφορά στην τύχη του έργου.
Ακόμα και αυτή η περιβόητη εργολαβία των 30.000.000 € για τη συντήρηση του υπάρχοντος δρόμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Όσοι περνούν από το δρόμο αυτό θα διαπιστώνουν την τραγική κατάσταση που κάθε μέρα χειροτερεύει. Ακόμα και η συχνότητα των ατυχημάτων που τείνουν να γίνουν σχεδόν καθημερινά δεν συγκινεί πια κανέναν.
Γι’ αυτό λοιπόν μέχρι που να συντηρηθεί ο υπάρχων δρόμος και να κατασκευαστεί ο καινούργιος μπορείτε να «κάνετε το σταυρό σας» και να κυκλοφορείτε σε έναν «Εθνικό δρόμο» :
Με δώδεκα (12) φωτεινούς σηματοδότες, σε διαδρομή ενενήντα (90) χιλιομέτρων, δηλαδή κατά μέσω όρο κάθε 7,5 χιλιόμετρα.
Με εκατοντάδες ισόπεδες μικρές και μεγάλες διασταυρώσεις.
Με πεζούς και ποδηλάτες να κυκλοφορούν στο οδόστρωμα.
Με ανύπαρκτο φωτισμό, ακόμα και στις πιο επικίνδυνες διασταυρώσεις.
Με πλήθος γεωργικά μηχανήματα να κινούνται στο οδόστρωμα.
Με τεράστιες λακκούβες και κατεστραμμένο ασφαλτόπητα.
Με ανύπαρκτη διαγράμμιση που έχει προ πολλού ξεθωριάσει.
Με ελλιπέστατη σήμανση ακόμα και στα πιο επικίνδυνα σημεία του.
Με δεκάδες νταλίκες να πηγαινοέρχονται μέρα και νύχτα.
Με όλη την κίνηση των νησιών του Ιονίου Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης να εξυπηρετείται από το δρόμο αυτό, με προδιαγραφές κατώτερες από έναν απλό Δημοτικό δρόμο.
Αλήθεια τι περιμένουμε για τα έργα αυτά;
Όπως πάντα τίποτα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο. Κάποια έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι άλλο που δεν προσδιορίζεται και που κανείς δεν ξέρει.
Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο 2022 χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα.
Καλή χρονιά σε όλους.