Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Η «διεύρυνση» Μητσοτάκη προς ΠΑΣΟΚ

22 Ιουλίου 2023
Η «διεύρυνση» Μητσοτάκη προς ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζει την επιχείρηση πολιτικής «διεύρυνσης» της στελέχωσης του κράτους με πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παραδοσιακά η κάθε κυβέρνηση τοποθετούσε στις θέσεις των Γενικών και Ειδικών γραμματέων στα υπουργεία, ή στις θέσεις προέδρων φορέων και οργανισμών του δημοσίου, στελέχη της που είχαν αποτύχει να εκλεγούν στις εθνικές εκλογές.

Με αυτήν τη τακτική δημιουργούσε – έστω και υπό προϋποθέσεις – τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε στις επόμενες εκλογές κάποιοι εξ αυτών να μπουν στη Βουλή.

Η παράδοση αυτή κρατούσε για χρόνια και πολλές φορές κόστιζε στις κυβερνήσεις, καθώς είχαν «χρεωθεί» τις ενέργειες τέτοιων στελεχών που άφησαν αρνητικό αποτύπωμα λόγω των πρακτικών που εφάρμοσαν.

Πότε «έσπασε» η παράδοση

Η συγκεκριμένη… παράδοση άρχισε σταδιακά να σπάει με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός τοποθέτησε σε θέσεις – κλειδιά, πρόσωπα εκτός κομματικού «σωλήνα».

Στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε εκείνες της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και φυσικά στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το δόγμα του κομματικού προέδρου σε οργανισμό, φορέα ή σε θέση γραμματέα υπουργείου ήταν περίπου θέσφατο. Ένα ταμπού που δεν έσπαγε με τίποτε προκειμένου να μην προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ωστόσο όμως το κομματικό κράτος άρχιζε να φθίνει όχι γιατί δεν περίσσεψαν «δικά μας παιδιά», αλλά γιατί πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες στους δημόσιους οργανισμούς και οι υπηρεσίες έγιναν πιο σύγχρονες με υψηλές απαιτήσεις που χρήζουν εξειδικευμένου προσωπικού.

Εξαίρεση και όχι κανόνας οι κομματικοί

Στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι «ημέτεροι» που τοποθετούνται σε θέσεις του κράτους είναι σχεδόν η εξαίρεση. Αν και το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς, εντούτοις έχουν γίνει όμως τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση απεγκλωβισμού από τα στενά κομματικά πλαίσια.

Από τις πρόσφατες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε άλλωστε πως δεν τον απασχολούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Γεγονός είναι πως ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά πανίσχυρος αυτή τη στιγμή μέσα στη Νέα Δημοκρατία και κανείς δεν στέκεται «απέναντί» του προσώρας.

Ωστόσο, πέρα από τις υπαρκτές ανάγκες στελέχωσης νευραλγικών πόστων με εξειδικευμένο προσωπικό, στόχευση του πρωθυπουργού είναι να διευρύνει το πολιτικό του ακροατήριο, κάνοντας άνοιγμα στο κέντρο, – και όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιέζει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, αφού αντλεί κρατικά στελέχη από την «πράσινη δεξαμενή».

Αμοιβαίες αποστάσεις

Η περίπτωση της Ζέφης Δημαδάμα είναι μια τέτοια περίπτωση. Η άλλοτε στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά δεν διαθέτει μόνο «πράσινες» περγαμηνές, αλλά και επιστημονική κατάρτιση.

Ως μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, η κ. Δημαδάμα είχε λάβει αποστάσεις από ορισμένες επιλογές του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αποστάσεις μάλλον αμοιβαίες, αφού και η νέα ηγεσία δεν την έβλεπε με θετικό μάτι καθώς στην εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η κ. Δημαδάμα υποστήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόεδρο και στους δύο γύρους της κομματικής αναμέτρησης.

Φαίνεται πως αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σταδιακή απομάκρυνση από τη Χαριλάου Τρικούπη και εν τέλει στη διαγραφή της, μετά την αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη για τη θέση της Γ.Γ ισότητας στο νέο υπουργείο «Οικογένειας».

Τα κριτήρια για τις επιλογές των γ.γ

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η επιλογή των νέων γραμματέων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια.

«Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή και όχι την κομματική τους ταυτότητα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση των ονομάτων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Από το σύνολο των 63 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, οι 34 (54%) παραμένουν στη θέση που κατείχαν, ενώ οι 29 (46%) είναι νέες τοποθετήσεις. Από τις 29 νέες τοποθετήσεις, οι 12 (41%) είναι γυναίκες.

Επίσης έχουν αξιοποιηθεί έμπειρα στελέχη από τη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της αγοράς.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους Γενικούς Γραμματείς δεν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές.

Τονίζεται δε πως αξιοποιούνται και στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως η Ζέφη Δημαδάμα (ΠΑΣΟΚ – υπεύθυνη τομέα Ισότητας) αλλά και ο Νίκος Μηλαπίδης που διετέλεσε Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ποτάμι.

Αξιοποιούνται επίσης στελέχη από τον δημόσιο τομέα όπως οι Εύη Δραμαλιώτη, στέλεχος της γ.γ. Συντονισμού, Νάγια Κόλλια, στέλεχος ΤΑΙΠΕΔ, Φωτεινή Καλύβα, στέλεχος υπ. Υγείας και Παυλίνα Καρασιώτου, στέλεχος του ΓΛΚ αλλά και στελέχη από την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα όπως οι Τέλης Αϊβαλιώτης, Μαίρη Ψύλλα, Γιάννης Κατσαρός, Αρης Αγγελής, Κώστας Μαγουλάς και Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

Η πρώην αναπληρώτρια τύπου του ΠΑΣΟΚ

H Ζέφη Δημαδάμα υπήρξε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διαθέτει διδακτορικό και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο επιστημονικό πεδίο «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος». Ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ υπήρξε Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Όπως δήλωσε θεωρεί «αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας». Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον διορισμό της ως Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού συστήματος αξιών.

Αποδέχθηκα την πρόταση να τεθώ επικεφαλής αυτής της Γραμματείας με αίσθημα ευθύνης και χρέους για να καταθέσω την εμπειρία και τη γνώση την οποία απέκτησα, έχοντας αφιερώσει, σε αυτά τα κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα, όλες μου τις δυνάμεις διαχρονικά και επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».

«Εθεσε εαυτόν εκτός κινήματος»

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, με ανακοίνωση του σημειώνει ότι «Η Ζέφη Δημαδάμα με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ. Γ. Ισότητας στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Με απόφαση μου διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος.Επίσης δρομολογήθηκε ήδη η αντικατάσταση της στο PES WOMAN».

 

cnn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πως & γιατί τα χωριά της Ηλείας άλλαξαν όνομα; Ιστορική διαδρομή

Επόμενο Άρθρο

Λάλας 1937-Από τα λίγα λεωφορεία στην Ηλεία

Σχετικά Άρθρα

Παραμένει κομμένη στα δύο η χώρα – Δεν υποχώρησαν τα νερά στην Εθνική Οδό -Μεγάλη η καταστροφή στον σιδηρόδρομο
Νέα

Θεσσαλία: Ελικόπτερα, κομάντο και λέμβους στέλνει ο Στρατός ενόψει της κακοκαιρίας

24 Σεπτεμβρίου 2023
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

24 Σεπτεμβρίου 2023
Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σεργιάνιζε» στην Ηλεία το 1877
Τοπικά, Πολιτισμός

Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σεργιάνιζε» στην Ηλεία το 1877

24 Σεπτεμβρίου 2023
Περιφέρειες -Δήμοι: Με ποιους συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι έχουν κλείσει (ονόματα)
Ελλάδα, Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι ψηφοφόροι στις 16:00

24 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σεργιάνιζε» στην Ηλεία το 1877
Τοπικά, Πολιτισμός

Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σεργιάνιζε» στην Ηλεία το 1877

24 Σεπτεμβρίου 2023
Περιφέρειες -Δήμοι: Με ποιους συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι έχουν κλείσει (ονόματα)
Ελλάδα, Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι ψηφοφόροι στις 16:00

24 Σεπτεμβρίου 2023
Γ’ Εθνική – 3ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 3ης μέρας – Το ματς του ΠΑΟΒ – Βαθμολογία και συνέχεια
Αθλητικά

Γ’ Εθνική – 3ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 3ης μέρας – Το ματς του ΠΑΟΒ – Βαθμολογία και συνέχεια

24 Σεπτεμβρίου 2023
Χριστοδουλόπουλος: Η ανικανότητα του Δημάρχου Ήλιδας έδιωξε τη σχολή Γεωπονίας ενώ το Αίγιο αντιστέκεται!
Τοπικά, Πολιτική

Η μεγάλη «Συμμαχία» του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου βάζει τον πολιτισμό σε πρώτο πλάνο

24 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο Άρθρο
Λάλας 1937-Από τα λίγα λεωφορεία στην Ηλεία

Λάλας 1937-Από τα λίγα λεωφορεία στην Ηλεία

Φωτιά στη Ρόδο: 10.000 τουρίστες στον δρόμο – Οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα

Φωτιά στη Ρόδο: 10.000 τουρίστες στον δρόμο – Οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα

Κουνούπια: Τι τα ελκύει σαν μαγνήτης και τι τα απωθεί – Πάρτε τα μέτρα σας

Κουνούπια: Τι τα ελκύει σαν μαγνήτης και τι τα απωθεί – Πάρτε τα μέτρα σας

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!