Το ΗΛΕΙΑΚΟΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ “συνομιλεί” με την Ιστορία.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΓΡΥΛΛΟ ΗΛΕΙΑΣ
Αρχαίο Τριφυλιακό πόλισμα στον Γρύλλο.
Ο αρχαιολογικός χώρος στον Γρύλλο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια από το Μάζι, όπου τοποθετείται η αρχαία Μάκιστος και 8 χιλιόμετρα περίπου από τα Κρέστενα. Βρίσκεται νότια από το χωριό Γρύλλο (πρώην Μούντριζα) σε μιά ψηλή κορυφή. Τον χώρο επισκέφτηκε και περιέγραψε πρώτος ο Ε. Meyer το 1954.
Αναφέρει ότι στο πλάτωμα της κορυφής και σε μιά έκταση 300/450Χ 100/150μ. βρήκε πληθώρα κεραμικών οστράκων τα οποία χρονολόγησε από την Κλασσική εποχή (-5ος αι.) μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Επίσης αναφέρει την ύπαρξη τετραγωνισμένων αρχιτεκτονικών δόμων. Περίπου 550μ. νότια του χωριού σε ένα λόφο με την ονομασία Άγιος Ηλίας (Αλιάς για τους ντόπιους) ο Meyer αναφέρει την ύπαρξη θεμελίων που κατά την γνώμη του ίσως να ανήκαν σε αρχαίο ναό.
Την δεκαετία του 1980 τον αρχαιολογικό χώρο στον Γρύλλο επισκέφτηκε ο W. Kendrick Pritchett στην έρευνά του στην Τριφυλία και την προσπάθεια ταύτισης των αρχαίων πόλεων της περιοχής οι οποίες μνημονεύονται από τον Πολύβιο σε σχέση με την εισβολή του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Ε΄ στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Συμμαχικού πολέμου (-220/ -217).
Αναφέρει ότι πίσω από το χωριό (στα νότια) υπάρχουν τρείς κορυφές και ότι ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίζεται στην Ανατολική. Αναφέρει και αυτός την ύπαρξη κεραμικών οστράκων εκ των οποίων κάποια είναι σίγουρα της κλασσικής εποχής. Στα νοτιοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου αναφέρει την ύπαρξη κτίσματος από ασβετολιθικούς δόμους και κεραμίδες. Στην νοτιοανατολική πλευρά αναφέρει την ύπαρξη αρχαίου κτίσματος που κατά την γνώμη του θα μπορούσε να ανήκει σε ένα μικρό θέατρο.
Στην ανατολική πλευρά υπάρχουν τετραγωνισμένοι αρχιτεκτονικοί δόμοι, ωστόσο όπως αναφέρει δεν μπόρεσε να εντοπίσει αμυντικό τείχος. Η ακρόπολη που είναι φυσικά οχυρή έχει θέα προς τα βόρεια και τον ναό της Αθηνάς Μακίστου. Από την ακρόπολη φαίνεται ο γειτονικός λόφος όπου τοποθετείται το μεσαιωνικό κάστρο της Μούντριζας.
Στα πλαίσια ερευνών στην Τριφυλία το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο το 2010 και αναφέρει την εύρεση οστράκων από την Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.
ανάρτηση στην σελίδα του facebook ¨Ηλειακόν Συμπόσιον πύλη πολιτισμού