Η αρχαία πόλη-κράτος της Φειά που βρισκόταν στο σημερινό σημείο που είναι ο οικισμός του Αγίου Ανδρέα, πίσω από το βουνό του Κατακόλου, δεν ήταν απλώς ένα παραθαλάσσιο μέρος. Ήταν ένας προχωρημένος ναυτικός κόμβος, οργανωμένος για τη διαχείριση πλοίων που κατέφθαναν από διάφορα μέρη του ελλαδικού και μεσογειακού κόσμου.
Τα Εμπορεύματα που Διακινούνταν:
Από το λιμάνι της Φειάς διακινούνταν: Κρασί, λάδι και δημητριακά από την Ηλεία.
Κεραμικά, αγάλματα και ιερά αφιερώματα προς την Ολυμπία. Εισαγόμενα προϊόντα από Ιωνία, Κρήτη, Σικελία και Κυκλάδες. Καλλιτεχνικά έργα και πολυτελή αντικείμενα από ανατολικές περιοχές.
Θαλάσσιες Οδοί και Δίκτυα-Η Φειά συνδεόταν με:
Την Ιωνία και τη Μικρά Ασία.
Τις Κυκλάδες και την Αθήνα
Τη Σικελία και τις ελληνικές αποικίες της Δύσης
Τη Νότια Ιταλία και τη Ρώμη αργότερα.
Αποτελούσε σημείο διέλευσης σε δίκτυο που ένωνε Ανατολή και Δύση.
Ο Ρόλος των Εμπόρων και των Προσκυνητών.
Οι έμποροι κατέφθαναν με προϊόντα και αντάλλασσαν εμπορεύματα, αλλά και πληροφορίες, πολιτιστικές ιδέες και νέες τάσεις. Οι προσκυνητές, από την άλλη, έφερναν μαζί τους δώρα, τάματα και μηνύματα προς τον Δία και τους αγώνες της Ολυμπίας (σ.σ. ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη Μεσόγειο κατέφθαναν για να συμμετάσχουν στη μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη της Ολυμπίας).
Το Λιμάνι ως Κέντρο Διακίνησης Πληροφορίας
Η Φειά δεν μετέφερε μόνο υλικά προϊόντα, αλλά και πληροφορία. Ειδήσεις, φιλοσοφικές ιδέες, πολιτικές εξελίξεις και ακόμα και ρεύματα τέχνης ταξίδευαν μέσω των εμπορικών οδών.
Η Φειά ως “Διαμετακομιστικός Σταθμός Πολιτισμού” Η Φειά δεν πρέπει να ιδωθεί απλώς ως ένα εμπορικό λιμάνι, αλλά ως ένας κόμβος πολιτισμικής επικοινωνίας. Ήταν το σημείο όπου η Ηλεία άγγιζε τον κόσμο.
Αναδημοσίευση από ανάρτηση στην σελίδα Facebook-Κατάκολον Αρχαία Φειά