40′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για το κέικ
Για την κρέμα λεμονιού
Διαδικασία
- Για το κέικ αμυγδάλου με λεμονόκρεμα, ξεκινάμε με τη κρέμα λεμονιού.
- Σε ένα μέτριο ανοξείδωτο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τη ζάχαρη, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και στερεώνουμε το μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί.
- Ανακατεύουμε ασταμάτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σχηματιστεί μια λεία και πυκνή κρέμα.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αν την παραβράσουμε, θα πήξουν τα αυγά και η κρέμα θα «κόψει».
- Στερεώνουμε μια λεπτή σήτα πάνω σε ένα μπολ και ρίχνουμε εκεί την κρέμα, για να απομακρύνουμε στερεά κομματάκια και ίνες από το αυγό.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κέικ αμυγδάλου
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150-160°C (με αέρα).
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τα 220 γρ. ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο χτυπημένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το λικέρ πικραμύγδαλο μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, ανακατεύουμε και ενώνουμε με το προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι τα δύο μείγματα να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το τελικό μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Περιμετρικά, αφήνοντας μια απόσταση περίπου 2 εκ. από τα τοιχώματα, βάζουμε 8 κουταλιές της σούπας από την κρύα λεμονόκρεμα σε ίση απόσταση τη μία από την άλλη. Έπειτα βάζουμε άλλες 3-4 κουταλιές στο κέντρο του γλυκού, χωρίς να ανακατέψουμε.
- Σκορπίζουμε το φιλέ αμυγδάλου περιμετρικά του μείγματος και πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη.
- Ψήνουμε το κέικ για 40 λεπτά και βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι και αφαιρούμε προσεκτικά τα τοιχώματα. Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με 1 γενναία κουταλιά σαντιγί.
gastronomos.gr












