Ο καθηγητής Θανάσης Γκανάς παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των μεταβολών που έχουν παρατηρηθεί στην καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, καθώς και σχόλια σχετικά με το ρήγμα της Αμοργού. Η σεισμική διέγερση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Κυκλάδων το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σημαντικές γεωλογικές αλλαγές, οι οποίες παρακολουθούνται προσεκτικά από τους ειδικούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκανάς εξήγησε πως παρατηρείται ανύψωση της καλντέρας, καθώς έχει καταγραφεί ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ενώ σχετικά με την αίτια των μεταβολών σημείωσε πως αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χιλιόμετρα.
Σχετικά με τον όγκο του μάγματος, οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην τελευταία κρίση που σημειώθηκε στο ηφαίστειο το 2011-2012, είχε ανέβει 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος.
Αναφορικά με το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού. Με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψης του ρήγματος είναι 300 χρόνια, γεγονός που καθιστά την ενεργοποίησή του απίθανη στο άμεσο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ενεργοποίησή του είναι απίθανη, καθώς η περίοδος επανάληψής του είναι 300 χρόνια. Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών και στην προστασία των κατοίκων της περιοχής.